18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πόσο γρήγορο είναι τελικά το Internet στην Κύπρο και ποιά είναι η ιδανική ταχύτητα που χρειάζεστε;

    To ζητούμενο από κάθε σύνδεση στο διαδίκτυο είναι να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις απαιτήσεις σας. Να εκτελεί δηλαδή όλες τις δραστηριότητες του νοικοκυριού ή της επιχείρησης σας σταθερά και χωρίς καθυστέρηση. Για παράδειγμα, μία σύνδεση για online gaming και βίντεο streaming σε ανάλυση 4K, θα πρέπει να είναι γρήγορη και αξιόπιστη. Οι συνεχείς διακοπές κατά τη διάρκεια προβολής μίας ταινίας και οι αργοί χρόνοι απόκρισης ενός παιχνιδιού, μπορεί να είναι εξοργιστικοί. Σε αυτό το σημείο, τίθεται το εξής ερώτημα: παρέχεται πραγματικά η σύνδεση δικτύου η οποία διαφημίζεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Κύπρο και ποιο είναι το απαραίτητο εύρος ζώνης που πρέπει να έχει;

    Μια ποικιλία από εύκολα εργαλεία υπάρχουν διαθέσιμα για τον έλεγχο της ταχύτητας του Internet και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να εγγραφείτε. Ένα τέτοιο προτεινόμενο εργαλείο είναι το Speedtest.net της Ookla μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να μετρήσουν εύκολα τις ταχύτητες διαδικτύου τους, για να γνωρίζουν εάν παίρνουν τελικά αυτό που πληρώνουν.

    Πως λειτουργεί o μετρητής ταχύτητας;

    Τα test ταχύτητας, μεταφέρουν δεδομένα, μεταξύ του test server και της τοπικής συσκευής, ώστε να καθορίσουν τόσο τους ρυθμούς upload και download, όσο και τον ρυθμό ping. Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου server, είναι η εγγύτητα που έχει στην τοποθεσία σας και η διατήρηση της διαδρομής μετάδοσης όσο το δυνατόν συντομότερη. Δεδομένου ότι τα εργαλεία για speed test συνήθως επιλέγουν αυτόματα τον καταλληλότερο server, η αλλαγή του server συνιστάται μόνο εάν τα αποτελέσματα διαφέρουν σημαντικά ή βρίσκονται πολύ κάτω από τα προσδοκώμενα.

    Πώς μπορείς να αποκτήσεις τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα;

    Ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες για να έχετε τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα στα  test ταχύτητας.

    Πραγματοποιείστε το test διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα

    Οι ταχύτητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα την ώρα της ημέρας, ειδικότερα όταν η σύνδεση στο Internet γίνεται μέσω καλωδίου, όπου το εύρος ζώνης μοιράζεται σε διαφορετικά σημεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες, ειδικότερα τα απογεύματα, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στα σπίτια τους και κάνουν δραστηριότητες online. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι καλύτερο να πραγματοποιούνται πολλαπλά test.

    Πραγματοποιείστε τη μέτρηση, χρησιμοποιώντας σύνδεση με καλώδιο Ethernet

    Καθώς το WiFi μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, μπορούμε να πάρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα μετρήσεων συνδέοντας τον υπολογιστή στο router, μέσω ενός καλωδίου Ethernet.

    Όμως χρειάζεται προσοχή: Τα παλιά καλώδια Cat 5 και οι αργοί υπολογιστές μπορούν να εμποδίσουν αισθητά την απόδοση της ταχύτητας. Για μέγιστη ακρίβεια, δοκιμάστε τις ταχύτητες χρησιμοποιώντας μια σύνδεση καλωδίου Cat 5e (ή και καλύτερη) και έναν γρήγορο υπολογιστή.

    Αποφύγετε τις παρεμβολές

    Ένας ακόμη τρόπος να εξασφαλίσετε αξιόπιστα αποτελέσματα, είναι να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή και το router πριν από τη μέτρηση. Αυτή η κίνηση, βοηθά ακόμη να μειωθεί η τρέχουσα χρήση data μέσω του router. Μία καλή λύση είναι να αποσυνδέσετε κάθε φορητή συσκευή, να κλείσετε όλα τα apps του υπολογιστή και καθαρίστε το cache πριν από κάθε test, ώστε να είστε σίγουροι πως τα data δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών ταχύτητας.

    Πόση ταχύτητα χρειάζομαι στην πραγματικότητα;

    Η πρώτη απάντηση που δίνεται σε ένα τέτοιο ερώτημα, είναι πως όσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα, τόσο το καλύτερο. Ποια ταχύτητα χρειάζονται όμως στην πραγματικότητα οι κοινές συσκευές που χρησιμοποιούμε όλοι μας για να λειτουργήσουν;

    Video streaming

    Για το video streaming σε HD ή σε full HD, τρία με πέντε Mbps είναι γενικότερα επαρκή ανάλογα με τον πάροχο ροής. Ωστόσο για ταινίες υψηλής ανάλυσης, 4Κ είναι απαραίτητα από 15 έως και 25.

    Μουσικό streaming

    Ταχύτητες από 2 έως 6 Mbps είναι αρκετές για streaming μουσικής και podcast.

    Online gaming

    Για σίγουρη νίκη στο gaming, είναι απαραίτητα 25 με 50 Mbit/s.

    Home office

    Οι ευκρινείς και χωρίς διακοπές βιντεοκλήσεις από το γραφείο στο σπίτι απαιτούν 10 Mbit/s και για να  ανεβάσετε αρχείο στον server της εταιρείας συνιστώνται ταχύτητες κατά 25 Mbit/s.

    Πως μπορώ να φτάσω το δίκτυο ακριβώς εκεί που το θέλω;

    Εφόσον διαπιστώσετε πως ο πάροχος του Internet, σας παρέχει ένα μεγάλο εύρος ζώνης δικτύου, τίθεται το ερώτημα πως θα φτάσει το Internet στα σημεία όπου χρειάζεται. Τα router βρίσκονται συνήθως σε γωνίες του σπιτιού ή ακόμη και στο υπόγειο. Μια αξιόπιστη και πρακτική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χρήση του WiFi 6 repeater και Powerline της devolo, καθώς μεταφέρουν εύκολα το σήμα του Internet σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles