23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    «Post for Planet»: το κεντρικό μήνυμα για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείου

    * της Ναταλί Γιωργαλλά

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου (World Post Day) καθιερώθηκε το 1969 και γιορτάζεται κάθε χρόνο από όλα τα ταχυδρομεία του κόσμου στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Postal Union – UPU).

    Η UPU αποτελεί έναν από τους πρώτους φορείς που λειτούργησαν στην κατεύθυνση της παγκόσμιας διασύνδεσης των πληθυσμών πέρα από γεωγραφικά σύνορα. Σήμερα, το δίκτυο της UPU μετρά 192 χώρες-μέλη, περισσότερα από 640.000 ταχυδρομικά καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό 5.000.000 εργαζομένων.

    Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων είναι Post for Planet το οποίο συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και το ρόλο των ταχυδρομικών φορέων παγκοσμίως στην προστασία του περιβάλλοντος. Συνοπτικά, τα στοιχεία που απεικονίζονται στο φετινό καλλιτεχνικό έργο αντιπροσωπεύουν ένα απλοποιημένο οπτικό μήνυμα σχετικά με τη συμβολή του ταχυδρομικού τομέα σε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον. Είτε κατά την παράδοση δεμάτων και επιστολών, είτε χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, είτε ανθρωπιστικής βοήθειας, τα Ταχυδρομεία εργάζονται με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Το φετινό design της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων ενθαρρύνει τα Ταχυδρομεία να συνεχίσουν να δίνουν το παράδειγμα σε αυτή την επιδίωξη.

    Οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να μας επέτρεψαν να μοιραστούμε μηνύματα σε δευτερόλεπτα, αλλά το παραδοσιακό ταχυδρομείο εξακολουθεί να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στον κόσμο της γραπτής επικοινωνίας. Ως εκ τούτου, σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων είναι να ευαισθητοποιήσει τον ρόλο του ταχυδρομικού τομέα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και τη συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

    Στον τομέα της τυποποίησης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης (CEN). Ο CEN, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής CEN TC 331 Postal Services αναπτύσσει πρότυπα στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

    Συγκεκριμένα, ασχολείται με θεματολογία όπως την τυποποίηση διαφόρων πτυχών της μέτρησης της ποιότητας των υπηρεσιών, του υβριδικού ταχυδρομείου, της (αυτόματης) ταυτοποίησης και εντοπισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων (αναγνώριση και ιχνηλάτηση), των ανοιγμάτων σε γραμματοκιβώτια, δεδομένα διευθύνσεων και εντύπων, με σκοπό την αύξηση της διαλειτουργικότητας των ταχυδρομικών δικτύων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ή και να εμπλακούν στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή CEN TC 331 Postal Services επικοινωνώντας με τα γραφεία του CYS στο 22411411 ή και στο [email protected].

    Σχετικά με τον CYS

    Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είναι ο Εθνικός Φορέας Τυποποίησης της Κύπρου. Εκπροσωπεί τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της Κύπρου σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης. Συνεργάζεται με διαφορετικούς κλάδους, επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς και καταναλωτές για την ανάπτυξη Κυπριακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών προτύπων. Ο CYS είναι ο αρμόδιος φορέας για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων στην Κύπρο.

    *Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles