22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πράματα και θάματα ακούστηκαν στη βουλή για το 5G

    5g

    Πράματα και θάματα ακούστηκαν στην σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Υγείας και Περιβάλλοντος της βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι στη δημόσια υγεία από την ανάπτυξη και χρήση δικτύων νέας τεχνολογίας 5G. Το μενού.. περιελάμβανε εισηγήσεις για θωρακισμό των σπιτιών από την ακτινοβολία (τύπου Σουηδίας) αλλά και αναφορές για τοποθέτηση εγκαταστάσεων για χρήση 5G κάθε 100 μέτρα στην περιοχή της Έγκωμης στην Λευκωσία. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά στην κυπριακή Βουλή, έπειτα από πρόταση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη.

    Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης «το κοινοβούλιο έχει ακούσει τη φωνή ανησυχίας πολλών πολιτών από την εισαγωγή των 5G. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν είμαι ειδικός αλλά θέλω να καταγραφεί ότι ανησυχίες για αυτό το θέμα υπάρχουν εδώ και χρόνια, κυρίως οι επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχουν 2 ΠΝ, οι οποίες απ’ ότι αντιλαμβάνομαι θα ξεπεραστούν με την εισαγωγή των 5G. Με βάση την απάντηση του υπουργού, η Κύπρος ζήτησε διευκρινίσεις σε σχέση με τα όρια, άρα προφανώς υπάρχει ανησυχία. Θα ήθελα να διευκρινιστεί αυτή η κίνηση της ΚΔ, αν ήδη οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος και έχουμε τέτοιες πληροφορίες και θέλουμε να μας εξηγήσουν γιατί δεν μπορεί να γίνει μια αναστολή εφαρμογής για να γίνουν περαιτέρω μελέτες, εφαρμόζοντας την αρχή της συνετούς προφύλαξης και αποφυγής; Εγώ θεωρώ ότι θα είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου να ακούμε αναλύσεις για το πόσο θα βελτιώσει τη ζωή μας. Έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Κίνας και δεν μπορούμε να τον παρακολουθούμε χωρίς περίσκεψη επειδή θα φέρει κέρδη».

    Η Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε ότι υιοθέτει πλήρως το υπόμνημα του ΠΙΣ και της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, θέτωντας και την περιβαλλοντική διάσταση, καθώς, όπως αποτιμάται, μέχρι το 2035 θα απαιτείται το 15% της συνολικής ενέργειας. Εισηγήθηκε όπως υπάρξει μορατόριουμ μέχρι να γίνουν μελέτες.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι ο ρόλος του υπουργείου είναι ο καθορισμός των ορίων έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολία, όπως ορίζονται από συστάσεις της ΕΕ. Το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συνάδουν με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Όπως είπε, έγινε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον ΠΟΥ για αυτό το θέμα, και συμφωνήθηκε να έρθει στην Κύπρο κλιμάκιο τους για να προχωρήσουν σε ημερίδα για την ενημέρωση του κοινού και τον καθησυχασμό του.

    Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών κος Γιώργος Κωμοδρόμος, ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την εθνική νομοθεσία τα κράτη μέλη διευκολύνουν την ανάπτυξη στην Ένωση νέων ασύρματων τεχνολογιών και εφαρμογών επικοινωνιών και ταυτόχρονα μεριμνούν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Όπως ανέφερε ο κος Κωμοδρόμος, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αδειοδοτήσουν τα 700 MHz, 3.6 GHz και 26 GHz μέχρι το 2020. Μόνο η Ιταλία έχει αδειοδοτήσει τα 26 GHz για τα οποία ανησυχεί ο κόσμος. Η Ρώμη και οι Βρυξέλλες δεν έχουν απαγορεύσει τα 5G, έχουν πρόβλημα λόγω υιοθέτησης χαμηλών ορίων και έθεσαν πρόταση να αυξηθούν τα όρια.

    Το 2007, όπως είπε στην συνέχεια ο κος Κωμοδρόμος, «οι Βρυξέλλες είχαν καθορίσει κάποια όρια, τα οποία αναθεώρησαν το 2014 για να λειτουργήσει το 4G, και είμαι σίγουρος ότι θα τα αναθεωρήσουν και πάλι για να λειτουργήσει το 5G. Αν στην Κύπρο μειώσουμε τα όρια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι σχετικές υπηρεσίες. Το 2,8% της κυπριακής οικονομίας οφείλεται σε αυτό τον κλάδο. Υπάρχει πιλοτική άδεια στους παρόχους αλλά μόνο για τα 3,6 GHz, όχι για αυτό που ανησυχεί ο κόσμος. Για τα 26 GHz αναμένουμε να δούμε τις νέες εξελίξεις και να επιβεβαιωθεί ότι είναι μια τεχνολογία που δεν θα επιφέρει προβλήματα».

    Ειδικός επιστήμονας στα θέματα ηλεκτρομαγνητισμού και μη ιονίζουσας ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου Πατρών κος Γεωργίου, σε παρέμβαση του επεσήμανε ότι και το κινητό αν το χρησιμοποιεί κανείς σήμερα όλη μέρα πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ο οργανισμός του ανθρώπου, όπως είπε, δεν είναι προσαρμοσμένες σε αυτές τις ακτινοβολίες, άρα κανένα όριο δεν είναι ασφαλές. Αλλά τι θα γίνει; Δεν θα επικοινωνούμε;

    Ο κος Βιολάρης (φυσικοπαθητικός) είπε πως «το αίμα με έκθεση ηλεκτρομαγνητισμού από καλό γίνεται αίμα ασθενούς, όπως γίνεται με το τσιγάρο. Υπάρχουν σοβαρότατες βιολογικές επιδράσεις σε βαθμό ως να καπνίζουν όλα τα μωρά και τα έμβρυα. Επικαλούμαστε την Σύμβαση Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την αρχή της συνετούς προστασίας. Κανένας διεθνής οργανισμός από αυτούς που επικαλούνται οι εταιρείες δεν εγγυάται την ασφάλεια των ορίων, τα όρια δεν προφυλάσσουν από τα μη θερμικά φαινόμενα. Πρόκειται για όρια που συνεχώς αναθεωρούνται».

    Ψυχολόγος – Γύρω από σχολεία, νοσοκομεία, φυτρώνουν συνεχώς κεραίες.

    Δήμος Έγκωμης – έγινε αναφορά πως 6 άτομα σε απόσταση 300 μέτρων νοσούν σήμερα με καρκίνο, 3 είναι παιδιά.  Τοποθετήθηκε εγκατάσταση για χρήση 5G κάθε 100 μέτρα στην περιοχή.

    Εκπρόσωπος Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού – Έχουμε όλοι μας ευθύνη να προστατέψουμε το παιδί.

    Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων – Λαμβάνουμε παράπονα για την εγκατάσταση κεραιών, όχι συγκεκριμένα για τα 5G.

    Εκπρόσωπος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου – Στη δική μου κοινότητα έχω ένα κρούσμα από οικογένεια που φιλοξενεί κεραία για οικονομικούς λόγους, γεννήθηκε παιδί με διάφορα προβλήματα. Φυτρώνουν διάφορες κεραίες, χωρίς να έχουμε ενημέρωση.

    ΑΣΠΙΔΑ (κος Μιχαηλίδης)– Ζητούμε την αναστολή της χρήσης των 5G. Η πολιτεία να πάρει μέτρα προστασίας των πολιτών.

    EPIC LTD (Παπαδοπούλου) – Δεν θεωρούμε ότι το 5G θα πρέπει να λειτουργήσει σε διαφορετικό πλαίσιο από το υφιστάμενο.

    CABLENET – κατέθεσε υπόμνημα.

    CYTA – Εδώ και 15 χρόνια βάσει νομοθεσίας οι εταιρείες διεξάγουν μετρήσεις κάθε 6 μήνες στις αστικές και ετησίως στις αγροτικές, μπορεί να είμαστε και παγκοσμίως η μοναδική χώρα. Όλες οι μετρήσεις καταγράφουν επίπεδα δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες και χιλιάδες μετρήσεις κάτω από τα όρια.

    Είμαστε η μοναδική εταιρεία που έκανε πιλοτική δοκιμή, επιβεβαιώνουμε ότι δεν έγινε καμία εγκατάσταση. Δεν ήταν κάτι μυστικό. Η θέση του ΠΟΥ είναι ξεκάθαρη, μέχρι τώρα δεν έχουν εξακριβωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από χρήση κινητών τηλεφώνων.

    Η τεχνολογία του ορατού φωτός που ανέφερε ο κος Γεωργίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κινητή τηλεφωνία όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, έχουν γίνει εξαντλητικές μελέτες που μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα δημιουργήσουν επιληπτικές κρίσεις σε λήπτες;

    Β΄ Δημοτικό Έγκωμης (κος Οικονόμου – γονιός) – Δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση γιατί τα παιδιά μας ακτινοβολούνται για χρόνια. Δεν τασσόμαστε κατά της προόδου και της τεχνολογίας αλλά προέχει η υγεία των παιδιών μας.

    Ένωση Δήμων (κα Κοκκίνου) – Οι δήμοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση. Κατά καιρούς έχουμε παράπονα από τους πολίτες για αυτά τα θέματα.

    Κος Βιολάρης (φυσικοπαθητικός) – Η Σουηδία έχει θωρακίσει τα σπίτια των ευάλωτων ομάδων για να τα θωρακίσει. Και στην περίπτωση λάθους κάποιοι πρέπει να φέρουν και ποινική ευθύνη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles