15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η απάντηση στις άχρηστες εκτυπώσεις; Εκτύπωση με νερό, αντί για μελάνι

    Δείτε λίγο πιο προσεκτικά τις καθημερινές σας συνήθειες. Πόσες από τις εκτυπώσεις που πραγματοποιείτε στα γραφεία σας (όσοι από εσάς δουλεύετε τουλάχιστον) γίνονται για να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες από μία αναγνώσεις; Σπανίως. Τα εκτυπωμένα χαρτιά, στην καλύτερη των περιπτώσεων πηγαίνουν για ανακύκλωση, στην χειρότερη, καταλήγουν στα καλάθια των αχρήστων, κάτι που σημαίνει αρκετά έξοδα, αρκετή ενεργειακή και χημική επιβάρυνση, ουσιαστικά, χωρίς κανένα λόγο.

    Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Κατασκεύασαν ένα χαρτί που μπορεί να επανεκτυπωθεί μέχρι και 50 φορές και η εκτύπωση να γίνεται, αντί με μελάνι… με νερό.

    19e1k94wkr2t9jpg

    Ο Sean Zhang, καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο Jilin και η ομάδα του, κατασκεύασαν ένα χαρτί που είναι εμποτισμένο ήδη με βαφές, χρώματα που είναι ορατά όμως, μόνο όταν το χαρτί είναι «βρεγμένο». Το νερό, λειτουργεί ως κλειδί για την εμφάνιση των χρωμάτων που έχουν εμποτίσει το χαρτί, με αποτέλεσμα, όταν δοκίμασαν σε ένα συμβατικό εκτυπωτή να γεμίσουν τα ανταλλακτικά του μελανιού με νερό, η εκτύπωση στο συγκεκριμένο χαρτί να πραγματοποιηθεί κανονικότατα.

    Οι Κινέζοι δεν δοκίμασαν την εκτύπωση σε αυτό το νέο χαρτί μόνο με εκτυπωτή, αλλά και με στυλό νερού και απέδειξαν ότι η μέθοδός τους… λειτουργεί. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να αποδείξουν με πειράματα σε ποντίκια την χαμηλή τοξικότητα των χρωμάτων με τα οποία εμποτίζουν το νέο αυτό χαρτί, ώστε να βγει στην παραγωγή.

    Η ομάδα των Κινέζων ερευνητών επισημαίνει πως η μέθοδος εκτύπωσης με νερό, σε αυτό το επαναχρησιμοποιούμενο χαρτί, θα σημαίνει πως το κόστος ανά εκτυπωμένη σελίδα για την κάθε επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει το σύστημα, θα είναι στο 1% της συμβατικής σελίδας με εκτύπωση σε inkjet εκτυπωτή. Δεν ακούγεται άσχημο.

    Κι αν αναλογιστεί κανείς πως παγκοσμίως, καταναλώσαμε 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χαρτιού για τις εκτυπώσεις μας το 2012 η ιδέα των επιστημόνων για την εκτύπωση με νερό, αντί για μελάνι, σε επαναχρησιμοποιούμενες σελίδες, γίνεται ολοένα και πιο γοητευτική. Τι λέτε;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles