BREAKING

10

Νομίζεις πως οι ηλεκτρονικές σου επικοινωνίες είναι ιδιωτικές; Sorry, υπάρχει το PRISM

 Τα γεγονότα

Μετά την αποκάλυψη της Guardian ότι το δίκτυο κινητής Verizon παραδίδει από τον Απρίλιο όλα τα στοιχεία κλήσεων των πελατών της σε ΗΠΑ και εξωτερικό, στην υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, ένα δεύτερο έγγραφο που αποκαλύπτει η Washington Post, αποκαλύπτει πως η ίδια υπηρεσία, έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το αναρτημένο υλικό στους λογαριασμούς μας, από τις εταιρείες Apple, Google, Facebook, Microsoft, Dropbox, Skype, YouTube, Yahoo, AOL.

Σύμφωνα με την Washington Post, αυτή την παρουσίαση των 41 slides, χαρακτηρισμένη ως άκρως απόρρητη, χρησιμοποιήθηκε από πράκτορες της NSA και του FBI για εκπαιδευτικούς λόγους. Τι αποκαλύπτει; Την ύπαρξη ενός προγράμματος με τον κωδικό όνομα PRISM.

prism-slide-4

Τι είναι το PRISM

Είναι ένα πρόγραμμα που «τρέχει» η NSA από το 2007, της κοστίζει 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και στόχος του είναι να συλλέγει από εταιρείες τεχνολογίας στοιχεία χρηστών από τους πελάτες τους. Τι στοιχεία; E-mail, Chat, βίντεο, φωτογραφίες, αποθηκευμένα αρχεία, VoIP, μεταφορές αρχείων, Video Conferencing, ειδοποιήσεις για log-in ή συγκεκριμένες δραστηριότητες και γενικότερα, online δραστηριότητα. To  PRISM έχει εγκριθεί από το Κονγκρέσο από το 2007, μέσα στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την «Προστασία της Αμερικής» και επιτρέπει την συλλογή δεδομένων χωρίς ένταλμα, για αλλοδαπούς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας, δεν ζητούν απλά τα στοιχεία. Σύμφωνα με τις εφημερίδες που αποκαλύπτουν το σκάνδαλο, έχουν «άμεση πρόσβαση» στα συστήματα των εταιρειών που έχουν αποκαλύφθεί.

Ποιοι συμμετέχουν; Πρώτη η Microsoft από το 2007. Η Yahoo από τον Μάρτιο του 2008. Η Google από τον Ιανουάριο του 2009. Το Facebook από τον Ιούνιο του 2009. Το PalTalk από τον Δεκέμβριο του 2009. Το Youtube από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το Skype από τον Φεβρουάριο του 2011. Η AOL από τον Μάρτιο του 2011. Η Apple από τον Οκτώβριο του 2012. Το Dropbox ακολουθεί.

Το Facebook, η Google, η Microsoft, η Apple, το Dropbox και η Yahoo! με δηλώσεις τους στα media έχουν αρνηθεί ότι προσφέρουν στις υπηρεσίες ασφαλείας πρόσβαση στα συστήματά τους. Άρνηση, αλλά και βεβαιότητα από τους πράκτορες της NSA που δημιουργεί ερωτήματα για το αν το PRISM είναι τελικά η παρακολούθηση των επικοινωνιών ξένων και ντόπιων υπηκόων που έχει συμφωνηθεί με τις εταιρείες, ή μία μέθοδος που έχουν εφεύρει οι υπηρεσίες ασφαλείας και εξασφαλίζουν τα δεδομένα αυτά, χωρίς τη συναίνεση των εταιρειών.

Πόσο αποδοτικό είναι το πρόγραμμα; Σύμφωνα με το TIME, είναι τόσο αποδοτικό που τα συμπεράσματα ή τα στοιχεία του, χρησιμοποιούνται ως αναφορές περισσότερες από 4 φορές κάθε μέρα στα reports με τα οποία ενημερώνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τα θέματα ασφαλείας της χώρας του. Το πρόγραμμα υποτίθεται πως παρακολουθεί την ηλεκτρονική δραστηριότητα ξένων υπηκόων που «μπορεί» να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αυτό επεκτείνεται και στις επικοινωνίες ή τα στοιχεία Αμερικανών Πολιτών.

Οι αντιδράσεις

Όπως είπαμε, οι περισσότερες εταιρείες δήλωσαν πως δεν έχουν γνώση του σχεδίου PRISM, παρά τα όσα φαίνονται στην παρουσίαση που διέρρευσε εργαζόμενος στις υπηρεσίες ασφαλείας που «ανησυχεί για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών». Ο Λευκός Οίκος από εχθές έχει υποστηρίξει τις πρακτικές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της χώρας, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχός της, σε δηλώσεις του σε Αμερικανικά μέσα, έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς να «εμπιστευτούν τις υπηρεσίες ασφαλείας καθώς ξέρουν τι κάνουν για την ασφάλειά τους».

Επειδή όμως ανάμεσα στους «ξένους» ανήκετε εσείς κι εγώ και πολλοί άλλοι που ούτως ή άλλως δεν έχουμε καμία πρόθεση να πραγματοποιήσουμε τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και ακόμα ασχολούμαστε με έννοιες όπως η ιδιωτικότητα, η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, μαζί με τις υποχρεώσεις μας, το σκάνδαλο PRISM είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για το γεγονός ότι το διαδίκτυο και οι δημοφιλείς του υπηρεσίες, είναι από το 2007 το νέο πεδίο μάχης και εξουσίας. Κι εμάς, δεν μας αρέσει να διαβάζονται οι επικοινωνίες μας και τα αρχεία μας. Εσάς;

Μπορείτε να δείτε μέρος της παρουσίασης που δίερρευσε και αποκαλύπτει το πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών PRISM, εδώ.

 

9 Comments

 • Anonumos
  13 Ιουνίου 2013 at 19:56

  lete na 3anaxtupisoun oi anwnumous?

 • takis
  10 Ιουνίου 2013 at 10:42

  ε και?περισσοτερο γ@μ@@ι απο οτι μας ριχνουν αυτη τη στιγμη γινεται?δεν γινεται.

 • TGM
  10 Ιουνίου 2013 at 05:02

  αστοδιάλο, η NSA και η CIA παρακολουθούνε τις τηλεπικοινωνίες χωρίς τη συναίνεσή μας!!
  αυτό κι αν είναι είδηση!! :P

 • 8 Ιουνίου 2013 at 18:22

  Erhm, ρίξτε μια ματιά και εδώ:
  http://googleblog.blogspot.gr/2013/06/what.html

 • sokel
  7 Ιουνίου 2013 at 21:41

  dioraticos δεν χρειάζεται άτομο να παρακολουθεί κανένα όλα γίνονται μέσω προγραμμάτων που φτιάχνουν έτοιμες αναφορές όποιος νομίζει ότι η δραστηριότητα του στο διαδίκτυο είναι απόρρητη ή κάτι τέτοιο ότι χρησιμοποιόντας
  ανώνυμους server κλπ δεν ξέρει κανένας ποιος είναι κοιμάται των ύπνο του δικαίου

 • john
  7 Ιουνίου 2013 at 14:44

  @dioraticos klaiw apo ta gelia..agori m pou nomizeis oti zeis sth gh to etos 2500?esu prepei na exeis tattoo tou liakopoulou sto mpratso..thn proswpografia tou….!

 • Dioraticos
  7 Ιουνίου 2013 at 13:58

  Ναι καλά είναι μια ομάδα 50-100 ατόμων που μπορούν και παρακολουθούν το 48% του ανθρωπινου πληθυσμού που ασχολείται με το internet. Και όχι μόνο άφωτο αλλά οτα κοιμόμαστε έρχουνται με super hi tech αόρατα σκάφη τους και μας περνάνε υποσυνείδητα μηνύματα για να αγοράσουμε το νέο CD τις lady γκαγκά.

 • B
  7 Ιουνίου 2013 at 13:38

  Ναι,είναι ενδιαφέρον. Δυστυχώς,όμως,το άρθρο της Washington Post μοιάζει να είναι προχειροδουλειά. Δεν λέω ότι δεν μας παρακολουθούν. Απλά,ο τρόπος που παρουσιάζεται,με φοβερά κενά και τραγικές παραλείψεις (έγγραφα τέτοιου τύπου δεν έχουν τέτοιες αισχρές διαφάνειες στο powerpoint,όπως επίσης το γεγονός ότι δεν εμφανίζονται άλλες διαφάνειες και άλλα),μοιάζει πιο πολύ σαν να θέλει κάποιος να συκοφαντήσει. Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και ας περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα.
  Και στο κάτω κάτω,αν ισχύουν όλα αυτά,οι τύποι είναι άχριστοι. Δεν κατάφεραν και πολλά… Στον μαραθώνιο της Βοστόνης,ας πούμε,δεν έκαναν και πολλά…
  Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο

 • A
  7 Ιουνίου 2013 at 12:42

  Ενδιαφέρον.. δε νομίζω να υπάρχει κάποιος -σκεπτόμενος- άνθρωπος πάντως που να πιστεύει οτι ολόκληρη η δραστηριότητά του στο internet δεν είναι φανερή στις υπηρεσίες.