22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Project Aquila… ή αλλιώς τα ηλιακά UAV του Facebook που θα χαρίσουν Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

    Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ελλιπή ή μηδαμινή πρόσβαση στο Internet και αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αρέσει στον Mark Zuckerberg, ο οποίος είναι διατεθειμένος να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χαρίσει Internet access ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Έτσι λοιπόν, το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδια του για να προσφέρει Internet σε ολόκληρο τον κόσμο με την χρήση UAV (μη επανδρωμένων εναέριων πτητικών μέσων) που θα κινούνται χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλίου.

    Solar Drone

    Τα σχέδια του Zuckerberg ήρθαν στην επιφάνεια από τη στιγμή που ο ίδιος εξαγόρασε την Ascenta, μία εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και στην κατασκευή UAV’s. Το Project Aquila όπως ονομάζεται, αν και βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια του, θα βασίζεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αυτόνομα ιπτάμενα drones θα πετούν σε ύψη μεταξύ 60.000 και 70.000 ποδών και θα μπορούν να βρίσκονται στον αέρα συνεχόμενα για περίπου 3 μήνες. Κάθε UAV αναμένεται να έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο και από αυτό ενός Boeing 767 και θα ζυγίζουν λιγότερο από ένα μικρό αυτοκίνητο. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το Project Aquila θεωρούν ότι για να πετύχουν τον στόχο τους και να καλυφθεί ολόκληρη η έκταση του πλανήτη, θα χρειαστούν περίπου 1.000 από αυτά τα σκάφη, ενώ παράλληλα το Facebook εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει και ένα πυκνό δίκτυο δορυφόρων για να καταφέρει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή κάλυψη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δοκιμαστικές πτήσεις των συγκεκριμένων εναέριων drones αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αν και η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολλά χρόνια (μπορεί ενδεχομένως και δεκαετίες) μέχρι να δούμε το Project Aquila να γίνεται πραγματικότηταΩστόσο, όπως και να το κάνεις το όραμα του ιδρυτή του Facebook μοιάζει να έχει ξεπηδήσει μέσα από τις σκηνές ταινίας επιστημονικής φαντασίας…    

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles