17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Project Loon by Google. Προσιτό Internet σε όλο τον κόσμο μέσω των… μπαλονιών.

    Η Google είναι μία από τις εταιρείες που μας έχουν συνηθίσει τελευταία στην καινοτομία και στα ιδιαίτερα projects πάνω στα οποία εργάζονται διάφορα teams της, ιδιαίτερα στο εργαστήριο Google X. Ένα ακόμη από αυτά μόλις αποκαλύφθηκε, με την αμερικανική εταιρεία να υπόσχεται προσιτό Internet σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των… μπαλονιών.

    project-loon

    Ναι… ναι… διαβάσαμε καλά. Η Google, μέσω του Project Loon όπως το ονομάζει, θέλει να χρησιμοποιήσει γιγαντιαία μπαλόνια που μοιάζουν με… αερόστατα, ώστε να τροφοδοτήσει με διαδικτυακές συνδέσεις ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμη και περιοχές ή χρήστες που δεν είχαν τη δυνατότητα έως τώρα να έχουν οικονομική πρόσβαση ή δεν μπορούσαν να συνδεθούν καθόλου στο Διαδίκτυο.

    Όπως εξηγεί η Google, τα ειδικά μπαλόνια-αερόστατα που έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτό το σκοπό -τα οποία είναι γεμισμένα με ήλιο και τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια- μπορούν να φτάσουν σε ύψος διπλάσιο απ’ ό,τι ένα εμπορικό αεροπλάνο (δηλαδή περίπου στα 20 χλμ πάνω από τη γη), πετώντας στη στρατόσφαιρα. Αξιοποιώντας αυτή την τοποθέτησή τους σε υψηλό υψόμετρο μπορούν να μεταδίδουν το σήμα τους πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Στη στρατόσφαιρα οι άνεμοι είναι γενικά σταθεροί και κινούνται αργά προς διάφορες κατευθύνσεις, με το Project Loon να χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους ώστε να προσδιορίσει προς τα πού πρέπει να κινηθεί το κάθε ένα, μετακινώντας το σε ένα στρώμα ανέμου που φυσάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, τα μπαλόνια μπορούν να οργανωθούν ώστε να σχηματίσουν ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο δίκτυο επικοινωνιών. Επιπλέον, στο υψόμετρο που βρίσκονται, έχοντας προσεκτικό σχεδιασμό και περίβλημα, μπορούν εύκολα να παραμείνουν εν λειτουργία για πολύ καιρό, ανεπηρέαστα από καιρικά φαινόμενα, πουλιά ή αεροπλάνα.

    Κάθε μπαλόνι μπορεί να παρέχει συνδεσιμότητα για μία περιοχή στο έδαφος διαμέτρου περίπου 40 χιλιομέτρων και με ταχύτητες συγκρίσιμες με του 3G. Για την επικοινωνία ανάμεσα στα μπαλόνια αλλά και των μπαλονιών με το έδαφος, χρησιμοποιούν κεραίες εξοπλισμένες με μία συγκεκριμένη τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται οι ISM bands (μεταξύ 2.4 και 5.8GHz) που είναι διαθέσιμες για χρήση από όλους.

    project-loon2

    Το Project Loon έχει ξεκινήσει πιλοτικά αυτό το μήνα στη Νέα Ζηλανδία, όπου 30 μπαλόνια έχουν αποσταλεί στη στρατόσφαιρα από το Νότιο Νησί της χώρας. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 50 beta testers, οι οποίοι καλούνται να μεταδώσουν την εμπειρία τους στη Google, για να βοηθήσουν την εταιρεία να βελτιώσει το Project Loon και να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του.

    Δείτε κάποια πολύ ενδιαφέροντα videos που εξηγούν το Project Loon, αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα καινοτόμα πρόταση της Google για τις διαδικτυακές επικοινωνίες μας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles