17.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    Προσεχώς “καμπάνα” 500 εκατ. ευρώ στην Apple – Ποιος ο ρόλος της Spotify

    Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (539 εκατ. δολάρια) θα επιβληθεί στην Apple από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από έρευνα των ρυθμιστικών αρχών που προέκυψε από καταγγελία της Spotify περί περιορισμού των επιλογών των χρηστών για πιο οικονομικές εναλλακτικές από τη μουσική υπηρεσία της Apple. Η σουηδική εταιρεία υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να ανατιμήσει την μηνιαία συνδρομή της για να καλύψει τα κόστη, που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store για να έχει όφελος απέναντι στους ανταγωνιστές της.

    Ποιες κινήσεις της Apple έριξαν “λάδι” στη φωτιά

    Το ζήτημα ξεκίνησε από τις προσπάθειες της Apple να διατηρήσει τις εφαρμογές και τους χρήστες εντός του συστήματος πληρωμών του App Store. Το 2019, η Spotify κατήγγειλε ότι οι πολιτικές της εταιρείας δημιουργούν εμπόδια στον ανταγωνισμό ενάντια στην υπηρεσία Apple Music, κάτι που οδήγησε σε έρευνα της ΕΕ τον επόμενο χρόνο. Η ΕΕ συγκεκριμένα αντιτίθεται στο γεγονός ότι η Apple αρνήθηκε ακόμα και να επιτρέψει στους developers να προωθούν τα δικά τους subscription sign-ups εντός των εφαρμογών τους — μια πολιτική που άλλαξε το 2022 μετά από πίεση από τους ρυθμιστές στην Ιαπωνία. Η δε Spotify τον Ιούνιο ανέφερε ότι οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν και ότι «οι αλλαγές ήταν μόνο για το “φαίνεσθαι”».

    Τα 539 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να ακούγονται πολλά. Ωστόσο, ένα πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο -κοντά στα 40 δισεκατομμύρια- (ή 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου του κολοσσού) είχε πέσει πάνω στο τραπέζι πέρσι. Σημειώνεται ότι είχε επιβληθεί πρόστιμο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2020, αλλά οι γαλλικές αρχές το μείωσαν σε περίπου 366 εκατομμύρια δολάρια μετά την έφεση της εταιρείας.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, το εν λόγω πρόστιμο θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Apple Vision Pro: Γιατί κάποιοι χρήστες επιστρέφουν το headset πίσω στην εταιρεία – Digital Life!

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles