18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Προσέλκυση Ψηφιακών επενδύσεων: μια μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο κινδυνεύει να χαθεί

    Η εξαγγελία δια στόματος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει τους επόμενους μήνες, ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, δημιουργεί προσδοκίες για τον τόπο αλλά και για την αγορά των ΤΠΕ.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόγραμμα αυτό θα συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν  πρόσφατα, όπως η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και η δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο.

    Είναι προφανές, ότι για να έρθουν οι επενδύσεις που προσδοκούμε χρειάζεται να  γίνουν  βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την έρευνα, και τις υποδομές. Ωστόσο, δεν αρκούν αυτά. Δυστυχώς, στην Κύπρο  δεν αρκεί να νομοθετείς, πρέπει και να πείσεις ότι σκοπεύεις να υλοποιήσεις τις αλλαγές που νομοθετείς, με συνέπεια και σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται  να παρουσιάσουμε ένα νέο, θετικό αφήγημα, και να πείσουμε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι, σαν χώρα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να στηρίξουμε τις επενδύσεις, θέτοντας στη διάθεσή τους σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες. Με απλά λόγια: δεν αρκεί να μη θέτουμε εμπόδια στις επενδύσεις, πρέπει και να αναζητήσουμε ενεργητικά τους επενδυτές, να τους προσελκύσουμε και να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Η νέα αυτή επιθετική επενδυτική πολιτική, για να φέρει αποτελέσματα, πρέπει να έχει διάρκεια. Απαιτείται, συνεπώς, η δέσμευση όλων των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων του νησιού, αλλά και του συνόλου της δημόσιας διοίκησης, στον στόχο αυτό. Διαφορετικά, μια μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο κινδυνεύει και πάλι να χαθεί.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles