18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για συμπληρωματική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για τη δημιουργία ή αναβάθμιση Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο

    Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος  από ενδιαφερόμενους αναφορικά με την παραχώρηση Επιστολών Δέσμευσης (Letter of Commitment) εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απαιτούμενη συμπληρωματική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους,( ισόποση με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής €8-15 εκ. ανά έργο), που θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία / ή αναβάθμιση Κέντρου Αριστείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη,  ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΦΕΚΨΠ). Σημειώνεται ότι το  ΥΦΕΚΨΠ θα παραχωρήσει συγχρηματοδότηση έως και €15 εκ. ευρώ σε πρόταση που θα υποβληθεί από κυπριακό φορέα (με ρόλο Συντονιστή) και θα επιλεγεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-01-two-stage, νοουμένου ότι έχει εξασφαλίσει τη σχετική Επιστολή Δέσμευσης από το ΥΦΕΚΨΠ. Το ΥΦΕΚΨΠ προτίθεται να παραχωρήσει Επιστολές Δέσμευσης για συγχρηματοδότηση σε ενδιαφερόμενους φορείς από την Κύπρο που θα υποβάλουν Προτάσεις στη βάση των εθνικών Προτεραιοτήτων Ε&Κ, όπως περιγράφονται πιο κάτω. Διευκρινίζεται επίσης ότι φορείς από την Κύπρο που θα εξασφαλίζουν συμπληρωματική χρηματοδότηση από άλλες πηγές, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις και να επιλεγούν για χρηματοδότηση από την ΕΕ και συνεπώς δεν υπόκεινται στην προαναφερθείσα διαδικασία που θα ακολουθήσει το ΥΦΕΚΨΠ.

    Διαδικασία Καταβολής Εθνικής Συγχρηματοδότησης

    Η συμπληρωματική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους θα καταβληθεί σε περίοδο δεκαετίας με τα 2/3 της χρηματοδότησης να καταβάλλονται στην περίοδο διάρκειας του Συμβολαίου Έργου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στα πρώτα έξι έτη, ενώ το υπόλοιπο 1/3 στον εναπομείναντα χρόνο, δηλαδή μέχρι τη συμπλήρωση των δέκα ετών.

    Δικαιούχοι

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φορείς με εγκατεστημένη έδρα και δραστηριοποίηση στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κριτήρια

    Οι Επιστολές Δέσμευσης θα παραχωρηθούν στις προτάσεις που θα πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    Συνάφεια με τους άξονες πολιτικής και τους στρατηγικούς στόχους του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Κύπρου 2021-26 (ΣΑΑ)

    Για εύκολη αναφορά παρατίθενται πιο κάτω οι άξονες πολιτικής του ΣΑΑ:

    • Δημόσια υγεία και πολιτική προστασία – διδάγματα από την πανδημία
    • Ταχεία μετάβαση σε μια Πράσινη οικονομία
    • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
    • Προς μια ψηφιακή εποχή
    • Απασχόληση, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες εδώ.

    Συνεργασία με φορείς από το κυπριακό οικοσύστημα

    Συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς του κυπριακού οικοσυστήματος Ε&Κ (π.χ. με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θεματικά clusters) στο μέγιστο δυνατό βαθμό ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη κρίσιμη μάζα για την επίτευξη μεγαλύτερου αντίκτυπου. Η συνεργασία αυτή μπορεί να υλοποιείται για παράδειγμα μέσω της συμπερίληψης στο δίκτυο συνεργασίας της πρότασης (consortium partners), μέσω συμπράξεων συνεργασίας ως τρίτα μέρη (third parties, extended parties etc.) ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφεύγονται επικαλύψεις με υφιστάμενες δημόσια χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες ερευνητικών οργανισμών και ιδρυμάτων.

    Διαδικασία Υποβολής Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος

    Ο Συντονιστής της πρότασης καλείται να υποβάλει συμπληρωμένο το τυποποιημένο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σε μορφή PDF, στην Αγγλική γλώσσα, στο ΥΦΕΚΨΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Με το Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος θα πρέπει να επισυνάπτεται συνοδευτική επιστολή (cover letter) υπογεγραμμένη από εκπρόσωπο του φορέα σε ανώτατο επίπεδο.

    Η Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής είναι η 3η Σεπτεμβρίου 2021. Τέλος, σημειώνεται ότι οι Επιστολές Δέσμευσης θα παραχωρηθούν πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πρώτο στάδιο).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles