19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πρόστιμο 237 χιλιάδες ευρώ στην MTN από την ΕΠΑ

    Διοικητικό πρόστιμο ύψους 237 χιλιάδων ευρώ επέβαλε με ομόφωνη απόφαση της η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), στην MTN Cyprus Limited αναφορικά με διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του σχετικού Νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού.

    Αντικείμενο της υπόθεσης αποτέλεσε παλαιότερη καταγγελία της Golden Telemedia Limited ημερομηνίας 15/9/2014, εναντίον της MTN, αναφορικά με πιθανολογούμενη από μέρους της, παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του Νόμου.

    Η Επιτροπή, αξιολογώντας όλα τα ενώπιον της στοιχεία, έκρινε με την απόφαση της ότι η ΜΤΝ ως πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας κατέχει δεσπόζουσα θέση σε ότι αφορά στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, έναντι των συνδρομητών της, αλλά και έναντι των Παρόχων Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης που επιθυμούν να προσφέρουν Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης στους συνδρομητές της.

    Οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που αφορούν τη μετάδοση πληροφορίας/περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των οποίων η τιμολόγηση πραγματοποιείται μέσω της χρέωσης των κλήσεων προς Κωδικούς Αριθμούς του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης. Οι υπηρεσίες αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν (α) τις υπηρεσίες ηχητικής πληροφόρησης και (β) τις υπηρεσίες μηνυμάτων αξίας.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΠΑ, η MTN από την αρχή της συνεργασίας της με την GT, στις αρχές του 2005, αρνείτο να παράσχει στην GT υπηρεσίες τερματισμού κλήσεων των Συνδρομητών Συμβολάιου κινητής τηλεφωνίας, θέτοντας φραγή κλήσεων, προς Υπηρεσίες Ηχητικής Πληροφόρησης (ΥΗΠ), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παροχή τέτοιων υπηρεσιών στους πελάτες της ΜΤΝ. Ειδικότερα, την περίοδο από το 2005 έως το 2007 οι συνδρομητές συμβολαίων της ΜΤΝ δεν είχαν πρόσβαση σε ΥΗΠ, ενώ από το 2007 έως και τον Ιούλιο 2015, η ΜΤΝ έθετε στους συνδρομητές συμβολαίων της περιορισμούς ως προς τη χρήση ΥΗΠ, αφού για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των €170 ως χρηματική εγγύηση. Η πλήρης άρση του περιορισμού που οδήγησε στην απρόσκοπτη παροχή της υπηρεσίας, ως προκύπτει από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου, επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015.

    Ως αποτέλεσμα της απόφαση της MTN, την περίοδο 2005 έως και τις αρχές Ιουλίου 2015, να φράξει ή/και να περιορίσει τις κλήσεις προς ΥΗΠ από τους κατόχους συνδρομητικής κινητής τηλεφωνίας της, η GT δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ΥΗΠ στους συνδρομητές συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας ΜΤΝ. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της διάθεσης υπηρεσιών ΥΗΠ προς ζημιά των καταναλωτών, για περίοδο 10 ετών (από το 2005 έως το 2015). Η Επιτροπή, στη βάση των ενώπιόν της στοιχείων, ομόφωνα αποφάσισε ότι παραβιάζεται το άρθρο 6(1)(β) του Νόμου από μέρους της ΜΤΝ.

    Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ενεργώντας στη βάση του άρθρου 24(α)(i) του Νόμου αποφάσισε να:

    (Α) Υποχρεώσει την ΜΤΝ, να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης του άρθρου 6(1)(β) του Νόμου στο μέλλον.

    (Β) Επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στην ΜΤΝ αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του Νόμου, ανερχόμενο σε €237,181.76 (διακόσια τριάντα επτά χιλιάδες, εκατόν ογδόντα ένα ευρώ και εβδομήντα έξι Σεντ).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles