17.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Πρόστιμο “μαμούθ” στη Meta για τη μεταφορά data στις Η.Π.Α

    To πρόστιμο «μαμούθ» των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιβλήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στη Meta, διατάζοντας την εταιρεία να σταματήσει τη μεταφορά των Facebook data των πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ. Τα δικαστήρια της ΕΕ πιστεύουν ότι τέτοιες μεταφορές δεδομένων εκθέτουν τους πολίτες της Ε.Ε σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής – μια καταγγελία που χρονολογείται από το 2013, μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

    Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), η οποία δήλωσε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις μεταφορές προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ «παραβιάζει το GDPR». Το πρόστιμο υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ της ΕΕ των 746 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην Amazon το 2021 για παρόμοιες παραβιάσεις.

    Η μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική για την τεράστια επιχείρηση των στοχευμένων διαφημίσεων της Meta, η οποία βασίζεται στην επεξεργασία πολλαπλών streams προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Πέρυσι, η Meta δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει το Facebook και το Instagram στην ΕΕ εάν δεν είναι σε θέση να στείλει data πίσω στις ΗΠΑ, μια προειδοποίηση που οι πολιτικοί της ΕΕ είδαν ως προφανή απειλή. «Η Meta δεν μπορεί απλώς να εκβιάσει την ΕΕ να εγκαταλείψει τα πρότυπα προστασίας δεδομένων της», απάντησε ο νομοθέτης της ΕΕ Axel Voss στις ειδήσεις. «Η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν απώλειά τους».

    Διαβάστε επίσης:

    Άρχισαν τα όργανα στις ΗΠΑ! Απαγορεύεται το TikTok στη Μοντάνα

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles