24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πρόστιμο “μαμούθ” στη WhatsApp: 225 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων

    Το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο των 225 εκατ. ευρώ επέβαλε στη WhatsApp του Facebook η Ιρλανδία. Οι παραβιάσεις αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC), η βαριά “καμπάνα” για τη WhatsApp συνδέεται με την έλλειψη συμμόρφωσης το 2018 με τους κανόνες της ΕΕ για τα δεδομένα σχετικά με τη διαφάνεια.

    Παράλογο χαρακτηρίζει το πρόστιμο εκπρόσωπος της εταιρείας

    Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το WhatsApp απέτυχε να επεξεργαστεί τα δεδομένα των χρηστών με νόμιμο τρόπο και να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής των δεδομένων σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή. Πλέον καλείται να βελτιώσει τα ζητήματα διαφάνειας και να πραγματοποιεί κοινή χρήση δεδομένων με τον τρόπο που ορίζει το GDPR.

     

    Φυσικά, το WhatsApp δεν είναι το μόνο που έχει “τιμωρηθεί” με βαρύ πρόστιμο για αντίστοιχα θέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amazon αντιμετώπισε “καμπάνα” ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων πρόσφατα και το Twitter κλήθηκε να πληρώσει 450 εκατομμύρια ευρώ, όταν δεν κατάφερε να αναφέρει διαρροή δεδομένων εντός 72 ωρών. Παρόλα αυτά, το πρόστιμο στη WhatsApp είναι το μεγαλύτερο, που έχει επιβάλει η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για παραβάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης.

    Η θέση της WhatsApp

    Από την πλευρά της WhatsApp, εκπρόσωπος ανέφερε ότι “το πρόστιμο είναι παράλογο και η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση”. Σύμφωνα με σχετική δήλωση “τα εν λόγω ζητήματα αφορούσαν πολιτικές που εφαρμόστηκαν το 2018.  Η WhatsApp έχει δεσμευτεί να παρέχει μια ασφαλή και ιδιωτική υπηρεσία και οι πληροφορίες που παρέχονται είναι διαφανείς”. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι “διαφωνούμε με την απόφαση όσον αφορά τις πληροφορίες στο πλαίσιο της διαφάνειας που δώσαμε στους χρήστες το 2018 και οι ποινές είναι απολύτως δυσανάλογες”.

    Διαβάστε επίσης:

    Το HUAWEI MatePad 11 κυκλοφόρησε και θα σας κλέψει την καρδιά! (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles