20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Προβλήματα και… ανάκαμψη για το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ»

    Νέα προβλήματα αντιμετώπισε τις προηγούμενες ημέρες το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, αφού μετά το 2014 και τις βλάβες που παρουσίασε, πρόσφατα – στις 6 Απριλίου- η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ενημέρωσε οτι έχει ξεκινήσει προσπάθεια να «σώσει» τον πιο διάσημο «κυνηγό» εξωπλανητών.

    Kepler telescope in universe
    Kepler telescope in universe

    Υπενθυμίζουμε οτι το Κεπλερ τέθηκε σε λειτουργία το 2009 και η αρχική φάση της αποστολής του είχε ολοκληρωθεί πρόωρα το 2013 λόγω βλάβης, ενώ από το 2014 ξεκίνησε -έστω και με περιορισμένη λειτουργικότητα- η δεύτερη φάση του τηλεσκοπίου (γνωστή ως Κ2). Στα πλαίσια αυτής της φάσης η NASA σκοπεύει να του αναθέσει αποστολή ερευνών στρέφοντάς το προς το κέντρο του γαλαξία μας, αλλά -36 ώρες πριν γίνει η σχετική «μανούβρα»– προέκυψε το αναπάντεχο πρόβλημα.

    Το «Κέπλερ», λόγω της επείγουσας κατάστασης στην οποία τέθηκε, έκαιγε πιο γρήγορα τα καύσιμά του και έστελνε ελάχιστα στοιχεία στους χειριστές του στη Γη, το Κέντρο Ames στην Καλιφόρνια. Η απόσταση του Κέπλερ από την Γη υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επιδιώρθωσής του, αφού κάθε σήμα που μας αποστέλλει χρειάζεται 13 λεπτά για να φτάσει στον πλανήτη μας (και άλλα τόσα για να στείλουμε εμείς προς αυτό).

    keplar

    Ευτυχώς ωστόσο μετά από κάποιες ώρες αγωνίας, οι μηχανικοί της NASA πέτυχαν να επαναφέρουν στην κανονική λειτουργία του το Κέπλερ. Βρίσκεται πλέον σε σταθερή κατάσταση με την κεραία των επικοινωνιών του να δείχνει προς την κατεύθυνση της Γης, κάτι που του επιτρέπει να στείλει και να λάβει στοιχεία. Επιπρόσθετα, λειτουργεί ξανά έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμων.

    Να σημειώσουμε ότι το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο φέρει το όνομα του Γερμανού αστρονόμου του 17ου αιώνα Γιοχάνες Κέπλερ και σε 7 χρόνια διαστημικών ταξιδιών έχει εντοπίσει σχεδόν 5.000 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξωπλανήτες), από τους περίπου 1.040 είναι ήδη επιβεβεβαιωμένοι και από άλλα τηλεσκόπια!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles