18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Προβληματισμός και ανησυχία για τις πτήσεις και το 5G

    Ανησυχία για την ασφάλεια έχει προκαλέσει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ δικτύων 5G, με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, όπως η Emirates και η Lufthansa να ματαιώνουν πτήσεις. Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει πως ενδεχόμενες παρεμβολές από τα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ραδιοενδείκτη υψομέτρου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσγειώσεις με κακοκαιρία σε ορισμένα αεριωθούμενα. Αεροπορικές εταιρείες λένε πως το Boeing 777 είναι μεταξύ των μοντέλων στα οποία επικεντρώθηκε αρχικά η προσοχή.

    Παρά την ανακοίνωση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, AT&T και Verizon, ότι θα αναστείλουν την ανάπτυξη δικτύων 5G κοντά σε αεροδρόμια, αρκετές αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν στην ακύρωση πτήσεων ή άλλαξαν το μοντέλο των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν. Η FAA άρχισε την Τρίτη να επικαιροποιεί τις οδηγίες της για το ποια αεροδρόμια και ποια μοντέλα αεροσκαφών θα επηρεαστούν, σε μια κίνηση που αναμένεται ότι θα μειώσει δραματικά τον αντίκτυπο των σχεδόν 1.500 ειδοποιήσεων για περιορισμούς εξαιτίας της 5G που έχουν εκδοθεί από τη ρυθμιστική αρχή.

    Η στάση των αεροπορικών

    Η αεροπορική εταιρεία που έχει τα περισσότερα Boeing 777, η Emirates του Ντουμπάι, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα αναστείλει τις πτήσεις σε εννέα προορισμούς στις ΗΠΑ από τις 19 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών 5G.

    Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, οι All Nipon Airways και η Japan Airlines, ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν τις πτήσεις των Boeing 777.  Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως ματαίωσε μια πτήση από τη Φραγκφούρτη στο Μαϊάμι και πως αλλάζει τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σε μερικές πτήσεις στις ΗΠΑ, από Boeing 747-8, σε 747-400. Η Austrian Airlines, που είναι θυγατρική της Lufthansa, θα αντικαταστήσει το Boeing 777 που χρησιμοποιεί στο δρομολόγιό της προς το Νιούαρκ με ένα Boeing 767. Η Korean Air Lines ανακοίνωσε πως αντικατέστησε τα 777 με 747-8 σε έξι πτήσεις, επιβατικές και μεταφοράς φορτίων. Η China Airlines της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως θα επαναπρογραμματίσει μερικές πτήσεις και η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει διάφορους τύπους αεροσκαφών, εφόσον χρειαστεί.

    Οι αεροπορικές εταιρείες επισημαίνουν πως ενεργούν απαντώντας σε μια ειδοποίηση από την Boeing, σύμφωνα με την οποία τα σήματα 5G μπορεί να δημιουργήσουν παρεμβολές στον ραδιοενδείκτη υψομέτρου στα 777.

    Διαβάστε επίσης: Στη φυλακή γυναίκα με 30 ψεύτικους λογαριασμούς στο Instagram! Ήθελε να παγιδεύσει τον πρώην σύντροφό της (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles