15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Ψηφοφορία ορόσημο για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της ΕΕ συμφώνησαν και προχωρούν στην υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων.

    Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέων κανόνων που ρυθμίζουν θέματα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI, ήρθαν σήμερα οι Ευρωπαίοι νομοθέτες καθώς μετά από μια κρίσιμη ψηφοφορία που διεξήχθη το πρωί (Πέμπτη 11/5/2023), συμφώνησαν στην υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων. Ο πολυαναμενόμενος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία στον κόσμο που διέπει την τεχνολογία, με νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση αναγνώρισης προσώπου, βιομετρικής επιτήρησης και άλλων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

    Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα να προωθηθεί  στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, στο οποίο οι νομοθέτες οριστικοποιούν τις λεπτομέρειές του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με μεμονωμένα κράτη μέλη. Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία ο Dragos Tudorache, ένας από τους βουλευτές (ευρωβουλευτές) που είναι επιφορτισμένοι με τη σύνταξη των νόμων, δήλωσε: «Οι κοινωνίες μας περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι αποφασιστικό για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή τους. Αρκεί να ενεργοποιήσετε την τηλεόραση … τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες, και κάθε μέρα βλέπετε πόσο σημαντικό γίνεται αυτό για τους πολίτες».

    Σύμφωνα με τις εν λόγω νομοθετικές προτάσεις, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους ( υψηλής μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας). Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία θα έχουν διαφορετικές υποχρεώσεις, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.

    Σε δηλώσεις της στο Reuters η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σβένια Χαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διαπραγματεύσεις ανάγκασαν συντηρητικούς και αριστερούς ευρωβουλευτές να συναντηθούν στα μισά του δρόμου. «Καταφέραμε να βρούμε έναν συμβιβασμό που θα ρύθμιζε αναλογικά την τεχνητή νοημοσύνη, θα προστάτευε τα πολιτικά δικαιώματα και θα ενίσχυε την καινοτομία και την οικονομία», είπε.

    Στην ψηφοφορία το πρωί της Πέμπτης, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να απαγορεύσουν τη χρήση αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, εργαλεία προληπτικής αστυνόμευσης και να επιβάλουν νέα μέτρα διαφάνειας σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI.

    «Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα ορόσημο στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και ένα σαφές μήνυμα από το Κοινοβούλιο ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα θα πρέπει να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο αυτού», δήλωσε στο Reuters ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Κιμ βαν Σπάρεντακ. «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, όχι το αντίστροφο».

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles