BREAKING

0

«Ψηφοθηρία» πέμπτης... γενιάς (5G) στην Κύπρο!

bluefot59-820x547

Αλλαγές σε πρόσωπα και καταστάσεις υπόσχονται ένα συναρπαστικό 2020 σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η προοπτική δημιουργίας Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο θα συγκεντρώνει υπό την εποπτεία του όλες τις συναφείς αρμοδιότητες, που σχετίζονται με την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου και την επίτευξη του στόχου του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Το θετικό είναι πως όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασε, οι ιδιωτικές επενδύσεις στο νησί, κράτησαν τις παρέχομενες υπηρεσίες επικοινωνίας σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αν οι τιμές ήταν κατά τι χαμηλότερες, θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράγματα για τους κύπριους καταναλωτές...

Το «πρόβλημα» είναι πως οι επενδύσεις αυτές πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να περιμένουμε αθρόους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αν δεν θέλουμε να «χάσουμε» το τραίνο του εκσυγχρονισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το 5G θα αρχίσει να επηρεάζει, ουσιαστικά, την Ευρώπη μέσα στην επόμενη διετία και είναι στο χέρι της κύπρου να εκμεταλλευθεί το momentum που θα δημιουργηθεί, εγκαίρως βέβαια και όχι… το 2030, τρέχοντας πίσω από το τραίνο της ανάπτυξης. Ευτυχώς, παρά τις όποιες αντιδράσεις.. που κάποιες φορές δείχνουν να προλειαίνουν.. το έδαφος για «ψηφοθηρία 5ης γενιάς» ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία του 5G οικοσυστήματος στη Κύπρο.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, κυρίως από τα πολιτειακά όργανα, πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προετοιμασία των υποδομών και γενικότερα της εφαρμογής του 5G θα «κοστίσει πολύ ακριβά» στην Κύπρο, καθώς η Ευρώπη θεωρεί την “πέμπτη γενιά” δικτύων ως την πιο κρίσιμη δομή της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για την επόμενη δεκαετία και δεν θα μπορεί η Κύπρος την στιγμή που όλος ο κόσμος θα κινείται στους ρυθμούς του 5G, το νησί μας να κινείται με την «όπισθεν».

Είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών Έργων, θέτοντας ορθά ψηλά στην ατζέντα του το θέμα του 5G, ολοκλήρωσε σχετικά γρήγορα τη διαδικασία εκχώρησης φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων 5G. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που έφεραν τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα να ξεκινούν μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2020 διαψεύστηκαν, καθώς η Cyta υλοποίησε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Κύπρο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019, και στις 4 Ιουλίου 2019 πραγματοποίησε μάλιστα ζωντανά τη 1η ολογραφική κλήση στην Κύπρο (holographic call).

Η PrimeTel από την πλευρά της, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 5Genesis που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, όπως Telefonica (Ισπανία), Airbus (Γαλλία), Cosmote (Ελλάδα), Franhaufer (Γερμανία), INTEL (Γερμανία), L.M. Ericsson (Ιρλανδία) κ.ά. και υλοποιείται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές πλατφόρμες σε Αθήνα, Μάλαγα, Λεμεσό, Surrey και Βερολίνο. Συνεργάζεται με τη Space Hellas Κύπρου και την Avanti HYLAS 2, για την εγκατάσταση πιλοτικής πλατφόρμας 5G στη Λεμεσό. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια με σκοπό να αποτελέσει πεδίο πειραματισμού καινοτόμων τεχνολογιών κινητής και δορυφορικής τηλεφωνίας, καθιστώντας την τεχνολογία 5G καθολικά προσβάσιμη.

Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από την epic καθώς στις αρχές του 2019, ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Huawei, με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου 5G στην Κύπρο, αρχικά μέσω κοινών ερευνητικών δοκιμών και στη συνέχεια σε εμπορικό επίπεδο.

Ενδιαφέρον για το 5G έχει και η CABLENET, μετά την ανάδειξη της ως νικήτρια του Πλειστηριασμού για τη Χορήγηση του Δικαιώματος Χρήσης του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων (800 MHz, 2600 MHz) για την Ίδρυση και Λειτουργία Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G στην Κύπρο. Ένας από τους βασικότερους λόγους δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκχωρηθεί το απαραίτητο φάσμα συχνοτήτων, μία διαδικασία που αν όλα πάνε καλά, θα  δρομολογηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων για το 5G στη Κύπρο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από την πλευρά των παρόχων υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πόσο ψηλά θα κινηθεί το τίμημα για το φάσμα συχνοτήτων. Παράλληλα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν περεταίρω τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης δικτύων 5G σε σχέση με τους πιθανούς κίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

0 Comment