19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πτωτική πορεία ακολούθησε το καταναλωτικό κλίμα στην Κύπρο τον Ιανουάριο

    Σημαντική επιδείνωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Ιανουάριο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 5,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020. Η μείωση του ΔΟΣ προήλθε από αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς και κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), η κάμψη του καταναλωτικού κλίματος ήταν αποτέλεσμα πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας γενικότερα. Η πτώση του ΔΟΣ φαίνεται να συνδέεται με την αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτηση της διασποράς του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού από τις αρχές Ιανουαρίου έχει περιοριστεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα.

    Ειδικότερα, η πτώση του κλίματος στις υπηρεσίες θεωρείται αποτέλεσμα αρνητικότερων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

    Σε ότι αφορά το λιανικό εμπόριο, παρά τη βελτίωση στις προσδοκίες για τις μελλοντικές πωλήσεις, το κλίμα υποχώρησε λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης, ενώ το κλίμα στις κατασκευές επιδεινώθηκε λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την απασχόληση στον κλάδο.

    Τέλος, στη μεταποίηση η χειροτέρευση του κλίματος προήλθε από δυσμενέστερες αξιολογήσεις των αποθεμάτων τελικών προϊόντων και αρνητικότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles