19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι κίνδυνοι του public Wi-Fi [Infographic]

    Ναι, μας αρέσει να βλέπουμε τα «ανοικτά» public Wi-Fi hotspots να αυξάνονται, να πληθύνονται και να κατακυριεύουν τις πόλεις μας. Μας δίνει μια άνεση, μας κάνει να νιώθουμε μια ασφάλεια πως όπου και να βρεθούμε, έχουμε ή δεν έχουμε 3G, θα μπορούμε να συνδεθούμε στο internet και να λάβουμε τα e-mail μας, να δούμε τα updates των κοινωνικών δικτύων, να βρούμε πληροφορίες για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή που βρισκόμαστε στο δρόμο, μακριά από τη θαλπωρή του PC μας. Ας μη ξεχνάμε ότι μόλις λίγα χρόνια πριν, ο όρος «public Wi-Fi» απλώς δεν σήμαινε τίποτα για τους περισσότερους, ενώ προκαλούσε το γέλιο στους υπόλοιπους.

    Untitled-1

     

    Ωστόσο, τα δημόσια hotspots ενέχουν μεγάλους κινδύνους, τους οποίους συνήθως δεν υποψιαζόμαστε καν. Η κλασική νοοτροπία του Έλληνα που μόλις δεί κάτι «ανοικτό» και δωρεάν, θα πέσει με τα μούτρα, ακόμα και αν δε το χρειάζεται καν. Έτσι, επειδή μπορεί. Και ποιός σας είπε ότι αυτό το hotspot, στο οποίο μόλις συνδεθήκατε, είναι δημόσιο ή ανήκει σε κοντινή επιχείρηση; Από τον τίτλο του, ε; Κούνια που σας κούναγε…

    Από πρόσφατη έρευνα του παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας, hidemyass.com, πρόεκυψαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το κατά πόσο οι χρήστες λαμβάνουν μέτρα προστασίας σε κοινά, δημόσια δίκτυα και φυσικά το κατά πόσο πέφτουν θύματα κακόβουλων χρηστών. Όλα φαίνονται στο παρακάτω infographic, που μας δείχνει πως σχεδόν τα ¾ των χρηστών δε λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας! Συνδέονται σε όποιο hotspot βρούν ελεύθερο, χωρίς να διασταυρώνουν στα στοιχεία του κατόχου του, ενώ δεν προσέχουν αρκετά και τις δικές τους συσκευές. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν σοβαρά τα προσωπικά δεδομένα του και να υποκλέπτονται από τους επιτήδειους στοιχεία όπως usernames και κωδικοί. Από το 2011 έχουν υπερδεκαπλασιαστεί οι κωδικοί που εκλάπησαν παγκοσμίως, ξεπερνώντας τους 600.000.000! Είστε σίγουροι πως μέσα σε αυτούς δεν είναι και κάποιος δικός σας;

    1

    Τα στοιχεία της έρευνας μας δείχνουν πως οι χρήστες αξιοποιούν τα public hotspots κυρίως για τα e-mail τους, για οδηγίες και προσανατολισμό από online χάρτες και για τα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα ποσοστά που δηλώνουν την άγνοια των χρηστών για τους κινδύνους των ανοιχτών Wi-Fi: Σχεδόν 1 στους 3 δε γνωρίζει καν ότι υπάρχει κάποιου είδους κίνδυνος! Και φυσικά δε λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Μόνο 1 στους 2 χρήστες δημόσιων hotsposts χρησιμοποιεί antivirus, το 40% των χρηστών διαθέτει firewall και μόνο ένα 14% χρησιμοποιεί τη μέθοδο των VPNs, εξεζητημένη μεν αλλά σαφώς αποτελεσματικότερη. Τα δεδομένα αφορούν τη Βρετανία, οπότε μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι πως στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα…

    Untitled-2

     Τι μπορείτε να κάνετε; Προτιμήστε hotspots που δεν έχουν «ύποπτα» ονόματα και πάντα βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε 100% αν ανήκουν στο Δήμο ή σε κάποια τοπική επιχείρηση/υπηρεσία/οργανισμό. Επιπλέον, προτιμήστε αυτά που διαθέτουν κάποια μορφή προστασίας, δηλαδή κωδικό και encryption (WPA2 κατά προτίμηση). Και φυσικά μην αφήνετε ελεύθερα δικά σας hotspots που έχετε ανοίξει για να δώσετε πρόσβαση σε φίλους, γνωστούς, γείτονες. Ουσιαστικά προσκαλείτε τους κακόβουλους χρήστες στον υπολογιστή ή το smartphone/tablet σας, βάζοντας σε κίνδυνο τα αρχεία και τα προσωπικά δεδομένα σας! Το δωρεάν δεν είναι πάντα και η καλύτερη επιλογή..

     Untitled-3

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles