19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς η ζάχαρη μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα των μπαταριών

    Οι μπαταρίες λιθίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση τους να κυριαρχεί σε πολλές κατηγορίες συσκευών. Smartphones, tablets και κάθε λογής gadgets παίρνουν “ενέργεια” από τις εν λόγω μπαταρίες, με τη ζήτηση γι’ αυτές να αυξάνεται σημαντικά περνώντας ο καιρός, κάτι που συνεπάγεται, πάντως, και αρκετά προβλήματα.

    Το κυριότερο από αυτά σχετίζεται με την ολοένα και αυξανόμενη ποσότητα λιθίου που απαιτείται γι’ αυτές, ένα μέταλλο το οποίο συναντάται σε περιοχές όπως η Κίνα, η Βολιβία και η Χιλή και τα αποθέματά του δεν είναι ανεξάντλητα. Και καθώς η εξόρυξή του προκαλεί ακόμη και πολιτικά προβλήματα ανάμεσα σε διάφορες χώρες, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικό τρόπο για να παρέχουν “χυμό” στις συσκευές, προσεγγίζοντας, βέβαια, το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου ή και με ακόμη πιο οικονομικούς τρόπους.

    Έτσι, φαίνεται ότι εξετάζεται ήδη η χρήση μπαταρίων ιόντων νατρίου ως μία εναλλακτική, που είναι, μάλιστα, και πιο οικονομική από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, ενώ έχει και μεγαλύτερη “διάρκεια ζωής”. Για το σκοπό αυτό, ομάδα ερευνητών στο Tokyo University of Science με επικεφαλής τον αναπληρωτή Καθηγητή Shinichi Komaba έχει διερευνήσει τη δυνατότητα χρήσης της σακχαρόζης (ζάχαρης) ως καύσιμο γι’ αυτές τις μπαταρίες.

    Προς μεγάλη ευχαρίστηση των ερευνητών, η σακχαρόζη μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα υλικό το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως “άνοδος” για τις μπαταρίες ιόντων νατρίου. Τα πειράματα που έγιναν μέχρι τώρα για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της σακχαρόζης ως υλικό ιόντων νατρίου είναι πολλά υποσχόμενα και οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη δυνατότητα παραγωγής μπαταριών ιόντων νατρίου που χρησιμοποιούν σακχαρόζη σε μεγάλη κλίμακα. Οι μπαταρίες αυτές έχουν μεγάλη χωρητικότητα, μικρό κόστος και ίσως αποτελέσουν μία καλή εναλλακτική στην κυριαρχία του λιθίου που δεν μπορεί να είναι παντοτινή…

    Πηγή: Ubergizmo

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles