16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Πώς και γιατί η CIA αντέγραφε gadgets του… James Bond

    Όπως φαίνεται, gadgets και κατασκοπευτικές συσκευές του πράκτορα 007 είχαν αντιγραφεί και από τη… CIA!

    poison-shoe

    Από τα περίφημα παπούτσια με τη λάμα στις άκρες τους που περιείχε δηλητήριο έως το όπλο-μπαστούνι του σκι, αλλά και το άρωμα που είχε δυνατότητα εκτόξευσης φλόγας, διάφορα gadgets του James Bond είχαν χρησιμοποιηθεί και από πραγματικούς πράκτορες.

    Ian-Fleming
    Ian Fleming

    Αυτό ανακάλυψε ο Christopher Moran, επίκουρος καθηγητής της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Warwick σε απόρρητα έγγραφα που έχουν πλέον αποχαρακτηριστεί.

    “Υπάρχει μία αμφίδρομη επιρροή-έκπληξη ανάμεσα στη CIA και τα μυθιστορήματα του πράκτορα 007 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που απορρέει από τον αμοιβαίο θαυμασμό ανάμεσα στον τότε διευθυντή της CIA, Allen Dulles και τον Ian Fleming, εμπνευστή και συγγραφέα του πράκτορα 007” αναφέρει ο Dr Moran, ο οποίος προχώρησε σε ανάλυση σχετικών επιστολών και αναφορών των μέσων ενημέρωσης από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Πρόκειται για μία σχέση, βαθύτερη απ’ ό,τι μπορεί να νόμιζαν ορισμένοι, κατά τη διάρκεια της οποίας η CIA αντέγραφε συσκευές από τα μυθιστορήματα του πράκτορα 007, ενώ αυτά, με τον τρόπο που παρουσίαζαν την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, προσπαθούσαν να βελτιώσουν το δημόσιο προφίλ της.

    Σύμφωνα με μία έκδοση του περιοδικού Life που χρονολογείται από το 1964, ο Dulles περιγράφει μία συνάντησή του με τον “λαμπρό και πνευματώδη” Fleming στο Λονδίνο, όπου ο συγγραφέας τού ανέφερε ότι η CIA δεν έχει κάνει αρκετά στον τομέα των ειδικών συσκευών. Αυτή η τοποθέτηση υπήρξε καταλυτική για τον Dulles, ο οποίος, με την επιστροφή του στις ΗΠΑ, κάλεσε το τεχνικό προσωπικό της CIA ζητώντας τους να αναπαράγουν με τον τρόπο που μπορούν πολλές από τις συσκευές του Bond.

    rosa-klebb-combo

    Ως εκ τούτου, η CIA αντέγραψε gadgets, όπως για παράδειγμα το παπούτσι με τη μύτη δηλητήριο της Rosa Klebb από το “From Russia with Love”, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από πραγματικούς πράκτορες.

    Κάποιες, ωστόσο, προσπάθειες αντιγραφής δε στέφθηκαν από τόση επιτυχία, όπως η τεχνολογία tracking που χρησιμοποιήθηκε σε ένα αυτοκίνητο στο Goldfinger. Από τη CIA προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μία συσκευή εντοπισμού, ωστόσο κάθε φορά που αυτή βρισκόταν σε μία πόλη ή μία κατοικημένη περιοχή, δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά.

    JamesBond-Goldfinger-Car

    Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Moran, “για μεγάλο χρονικό διάστημα τα βιβλία του James Bond είχαν το μονοπώλιο στη δημόσια εικόνα της CIA”. Κάποια από τα πρώιμα μυθιστορήματα του πράκτορα 007, γραμμένα στη δεκαετία του 1950, σύστησαν στους αναγνώστες για πρώτη φορά τη CIA, με τη βοήθεια του χαρακτήρα Felix Leiter. Ωστόσο, παρ’ όλο που οι αναφορές ήταν αρκετά “θετικές” για τη CIA, στους αναγνώστες δεν έμενε καμία αμφιβολία ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ανώτερες…

    Αξίζει να σημειώσουμε επιπλέον και τις αναφορές που προέρχονται από αρχεία του Σοβιετικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι ηγέτες της Ρωσίας “γελούσαν” με αφορμή το δεσμό των δύο ανδρών, κάτι που καταγραφόταν σε εφημερίδες της εποχής και σημειώνοντας “πόσο άχρηστη πρέπει να είναι η CIA, αν βασίζει την έμπνευσή της σε ένα Βρετανό μυθιστοριογράφο”.

    Δείτε τον Christopher Moran να μιλάει για τα αποτελέσματα των ερευνών του.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles