17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Πώς καταλαβαίνεις ότι μία αγελάδα είναι… “ερεθισμένη”; Σου στέλνει SMS!

    Ο Christian Oesch έχει πάντα μαζί το smartphone του. Και δεν είναι ο μόνος φυσικά…

    Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωσή του είναι ότι, πέρα από επικοινωνία με ανθρώπους, το smartphone του, ενίοτε, του στέλνει μηνύματα από τις… αγελάδες του, όταν αυτές είναι αρκετά “ερεθισμένες”, ώστε να είναι έτοιμες για αναπαραγωγή.


    Ο ηλεκτρονικός ανιχνευτής θερμότητας που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται ήδη σε ελβετικές αγελάδες, χάρη σε ένα σύστημα του computer specialist, Claude Brielmann, μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία του σώματός τους και, με τη χρήση ειδικών αλγόριθμων, να μεταδώσει σχετικά αποτελέσματα μέσω SMS στον ιδιοκτήτη τους.

    Έτσι, μπορεί να ελέγχει καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγελάδες του, καθώς τη σημερινή εποχή, κάτω από την αυξανόμενη πίεση για την παραγωγή ολοένα και μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος, οι αγελάδες δείχνουν ολοένα και λιγότερα σημάδια “θερμότητας”. Έτσι, για τους κτηνοτρόφους είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να τους φέρουν τον… ταύρο για αναπαραγωγή ή να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της σπερματέγχυσης που συνηθίζεται σήμερα στο 80% των περιπτώσεων.

    Το νέο σύστημα, πάντως, έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει επέμβαση σε “ευαίσθητα” σημεία του ζώου όπου τοποθετείται ένα μέρος του ειδικού εξοπλισμού, ενώ, παράλληλα, πρόκειται και για μία πολύ ακριβή λύση που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ για κάθε αγελάδα.

    Πηγή: Ubergizmo via NYT

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles