21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Πως θα κάνεις το κινητό σου πιστωτική. Ιδού και οι αποδείξεις…

    Δεν χρειάζονται φανφάρες και περιττά καλούδια για να θεωρηθεί πετυχημένη μια συνέντευξη τύπου. Γίνεται και αλλιώς.

    Πρόσφατο παράδειγμα η Visa που μας κάλεσε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, για μια σύντομη ενημέρωση γύρω από το μέλλον των mobile πληρωμών. Σιγά μη δεν ήμασταν εκεί.

    Ακούσαμε πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά θα αναφερθώ στα πιο σημαντικά. Η ιδέα είναι ότι σύντομα οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, σε λιγότερο από μια δεκαετία, οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών θα υπερβαίνουν εκείνες των πιστωτικών καρτών. Χαρακτηριστικό του ρυθμού που εξελίσσονται οι μεγάλες ιδέες  ήταν το παράδειγμα που δόθηκε με το ραδιόφωνο: χρειάστηκε 38 χρόνια για να φτάσει τους 500 εκατ. χρήστες, τη στιγμή που το WWW πέτυχε το ίδιο σε τέσσερα, το facebook σε δυο και το Android μόλις σε ένα.

    Βασικά αυτό που συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν και πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω καρτών με δέκτη NFC (αντί των κλασσικών με μαγνητική ταινία ή chip), οι οποίες θέτουν τις βάσεις για τις λεγόμενες “ανέπαφες” πληρωμές. Για να καταλάβετε περισσότερες από 30 εκατ. κάρτες αυτού του είδους κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, έστω και αν στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο.  Βέβαια προϋπόθεση για τη χρήση τους είναι να υπάρχουν και τα ανάλογα POS (Point Of Sale) ή με άλλα λόγια τα “μηχανάκια” που υποστηρίζουν τη σχετική τεχνολογία.

    Για την ιστορία, η αρχική ιδέα βασίστηκε στο ότι οι καταναλωτές έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους τις συναλλαγές με μετρητά για αγορά προϊόντων μικρής σχετικά αξίας. Επίσης οι πιστωτικές κάρτες έχουν ψυχολογικά συνδεθεί με  ακριβές αγορές. Απομένει λοιπόν μία ζώνη τιμών, όπου ο καταναλωτής δεν έχει -ή δεν είναι διατεθειμένος- να δώσει μετρητά, ενώ ταυτόχρονα διστάζει -ή θεωρεί μικρό το ποσό- για να πραγματοποιήσει συναλλαγή με πιστωτική κάρτα. Σε αυτή τη ζώνη τιμών, η «εν θερμώ» αγορά μπορεί να γίνει με ένα κινητό «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» και μάλιστα, ακόμα καλύτερα, περνώντας ένα κινητό μπροστά από το ανάλογο POS που θα διαθέτει το όποιο κατάστημα.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τον τρόπο πληρωμής μέσω NFC, η Visa έχει δημιουργήσει και ένα application που είναι συμβατό με τα λειτουργικά iOS, Android και BlackBerry. Χάρη στο συγκεκριμένο app μπορείς να στείλεις χρήματα σε οποιοδήποτε λογαριασμό on the fly (όπου και αν βρίσκεσαι), ενώ φυσικά μπορείς να τσεκάρεις ανά πάσα στιγμή την κατάσταση του λογαριασμού σου, τυχόν καταθέσεις που έγιναν ή να πραγματοποιήσεις αγορές φέρνοντας το κινητό σου κοντά στα σημεία που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Στην παρουσίαση το είδα live με ένα Samsung Galaxy S με microSD NFC κάρτα να πραγματοποιεί συναλλαγές, ενώ για τα πειστήρια κράτησα και την απόδειξη όπως την βλέπεις στην φωτογραφία…

    Φυσικά δεν έλειψαν οι δηλώσεις αλλά αυτή του κ.  Νίκου Καμπανόπουλου, Αντιπρόεδρου & Γενικού Διευθυντή, είχε ενδιαφέρον: «Εστιάζουμε στην θετική πορεία που κατέγραψε η κατηγορία των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, παρά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πλεονεκτήματα των πληρωμών μέσω χρεωστικών καρτών, όπως η ευελιξία, η ασφάλεια και η ευκολία, συνεχίζουν να αφομοιώνονται όλο και περισσότερο από τους Έλληνες καταναλωτές. Η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διείσδυσή τους ακόμη και στις συναλλαγές χαμηλότερης αξίας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Visa Europe, η οποία υποστηρίζεται από τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται το 2012 και στην Ελλάδα με την υιοθέτηση της τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών και πληρωμών μέσω φορητών συσκευών λίγο αργότερα. Για το 2012, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα πλεονεκτήματα των καρτών πληρωμών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς και τη χρήση τους ως μέσου καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles