BREAKING

Πώς το Mango έκανε τα Windows Phone καλύτερα

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία κανείς πρέπει να σκέφτεται πριν μιλήσει, ειδικά αν δεν τα γνωρίζει καλά. Ένα από αυτά είναι το λειτουργικό ενός κινητού τηλεφώνου, καθώς στην ολότητά του, λίγοι άνθρωποι μπορούν να το αντιληφθούν. Τυγχάνει να συνεργάζομαι με έναν από αυτούς τους λίγους, και το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα είναι πως μόνο εκείνος μπορεί να μιλήσει για λειτουργικά ενώ οι υπόλοιποι, είναι προτιμότερο να μασάμε.

Οι περισσότεροι χρήστες χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να καταλάβουμε το λειτουργικό μας, γιατί το κοιτάζουμε εμπειρικά. Δοκιμάζουμε κάποιες αρχικές λειτουργίες που είναι χρήσιμες στην καθημερινότητά μας και για να προχωρήσουμε παραπέρα, θα πρέπει να βρούμε μία αφορμή να το κάνουμε: μία νέα εφαρμογή, ένα tutorial που διαβάσαμε, ή (στην χειρότερη των περιπτώσεων) ένα πρόβλημα που προέκυψε με την συσκευή μας και πασχίζουμε να βρούμε τρόπο να το λύσουμε.

Αν πριν καιρό έκανα μία απόπειρα να σας γράψω για τα Windows Phone, ήταν από την πλευρά ενός χρήστη που περιμένει να αγοράσει μία συσκευή που να εκτελεί τις βασικές ανάγκες του, αλλά και να τον ικανοποιεί. Το ίδιο θα επιχειρήσω να κάνω και με τα Mango, την τελευταία αναβάθμιση των Windows Phone την οποία, πεισματικά, περίμενα να κατεβάσω στο LG Optimus 7 επίσημα, όχι το version για developers.

"I am being updated!"

Μπορεί να πείτε πως είναι αστείο αλλά πραγματικά χάρηκα όταν συνέδεσα την συσκευή μου στον υπολογιστή και η σουίτα του Zune με ειδοποίησε πως μπορώ να προχωρήσω στην αναβάθμιση. Η διαδικασία κράτησε περίπου 1 ώρα, μαζί με τα back up και αισθάνθηκα πως για πρώτη φορά η Microsoft με αναγνώρισε σαν Έλληνα χρήστη.

Μετά την "μαγική" διαδικασία της αναβάθμισης και την πρώτη χαρά που είδα το πολύχρωμο screensaver με τα ζουμερά Mango ξεκίνησε η εξερεύνηση και η αλλαγή στα settings. Πρώτα απ' όλα είναι απαραίτητη η αλλαγή στο region + language στο οποίο θα χρειαστείτε κι εσείς να προσθέσετε την Ελληνική γλώσσα. Έπειτα, σειρά έχει το keyboard.

Τα settings δεν χρειάζεται να τα ψάξει πολύ κανείς στην λίστα των εφαρμογών, καθώς είναι πια χωρισμένη αλφαβητικά. Το swipe στα Windows Phone ήταν ανέκαθεν απολαυστικό και γρήγορο. Με την αναβάθμιση σε Mango, είναι ακόμα πιο γρήγορο.

New Stuff

Είδα καινούριες δυνατότητες όπως το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν κάποια ρύθμιση για να λαμβάνω και να στέλνω MMS (ναι, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα στέλνουν τέτοια). Σε επικοινωνία με το δίκτυό μου, προ κάμποσων ημερών, όσο εξυπηρετικοί κι αν ήταν, διαπίστωσα πως οι ρυθμίσεις που έστελναν σε πελάτες, δεν περιελάμβαναν αυτές των Windows Phone 7...

Επίσης, είναι συναρπαστικό να πατάς παρατεταμένα το "back button" και να βλέπεις μία σειρά με ότι εφαρμογή ή εργασία τρέχει στο background. Ακόμα κι αν αυτό το "κάτι" που τρέχει, είναι η αρχική σου οθόνη.

Οικονομία, οικονομία, οικονομία

Μία νέα λειτουργία που θα βρείτε στις ρυθμίσεις είναι το battery saver. Η νέα αυτή ρύθμιση επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας, όταν το ποσοστό φόρτισης φτάσει στο 10%. Έχετε την δυνατότητα να το ρυθμίσετε ώστε να ενεργοποιείται αυτόματα. Τι κάνει; Απενεργοποιεί λειτουργίες όπως τον αυτόματο συγχρονισμό των λογαριασμών mail ή τις όσες εφαρμογές τρέχουν στο backround, δίνοντάς σας έτσι έξτρα χρόνο μέχρι να φορτίσετε την μπαταρία σας. Κατά την διάρκεια της ενεργοποίησής της διαδικασίας, μπορείτε να καλείτε και να λαμβάνετε κλήσεις κανονικά, όπως και sms ή mails, απλά στα τελευταία, θα πρέπει να κάνετε την ενημέρωση του inbox σας χειροκίνητα.

Η ελευθερία των επιλογών...

Κατά την πραγματοποίηση κλήσεων, όσοι χρησιμοποιούσατε Windows Phone 7 και αναβαθμιστήκατε σε Mango, θα είδατε πως έχετε περισσότερες επιλογές, που αφορούν την χρήση του speaker, της σίγασης, την αναμονή κλήσης αλλά και την πρόσθεση άλλης κλήσης, η οποία θέτει σε αναμονή την ήδη υπάρχουσα.

Στην αποστολή SMS, αν στέλνετε μήνυμα σε μία επαφή που διαθέτει δύο τηλέφωνα, έχετε πια την δυνατότητα να επιλέγετε σε ποιο από τα δύο τηλέφωνα θα στείλετε το μήνυμά σας, ενώ αν έχετε συγχρονίσει το τηλέφωνό σας με τον λογαριασμό σας στο facebook, έχετε την δυνατότητα να κάνετε chat με τους φίλους σας, αντί για αποστολή SMS.

Θα δείτε επίσης διαφορές στην προβολή της αλληλεπίδρασής σας με τις επαφές σας. Στο tab "history", θα δείτε ένα πλήρες ιστορικό με τα μηνύματα, τις κλήσεις, τα emails που έχετε ανταλλάξει.

"You've got mail" (Είπε ο Tom Hanks στην Meg Ryan)

Παρά τις πληροφορίες που φέρουν αρκετούς χρήστες των Windows Phone Mango να έχουν προβλήματα με τον συγχρονισμό των emails, δεν αντιμετώπισα κάποιο τέτοιο πρόβλημα, σε κανέναν από τους τρεις λογαριασμούς που διαχειρίζομαι μέσα από το Windows Phone. H αλλαγή στην διάταξη των emails που επιτρέπουν να βλέπεις όλα τα mail από τους ίδιους παραλήπτες μαζεμένα, εν είδη συζήτησης, είναι πολύ βολική, ενώ αν θέλετε να απλοποιήσετε την ζωή σας ακόμα περισσότερο, μπορείτε να συνδέσετε τα inboxes διαφόρων λογαριασμών σας και να τα βλέπετε σε ένα (σε οποιοδήποτε λογαριασμό mail είστε, κάνετε swipe προς τα πάνω το πεδίο με τις ρυθμίσεις. Εκεί θα βρείτε την επιλογή της σύνδεσης των inboxes).

Για τους εραστές του gaming στο Windows Phone κινητό τους, το XBox Live έχει ένα πολύ πιο καλοσχεδιασμένο περιβάλλον και all in all θεωρώ πως τα Mango είναι πολύ πιο ευχάριστα στον σχεδιασμό τους. Τόσο ελκυστικά, που είναι ικανά να καλύψουν τα γούστα τόσο του πιο απαιτητικού business user όσο και του πιο lifestyle χρήστη που θέλει μόνο να "περνάει καλά" με την συσκευή του. Συμφωνείτε;

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment