24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πυκνά σύννεφα στο βασίλειο του Metaverse (Άποψη)

    Τον Οκτώβριο του 2021, o Mark Zuckerberg επιχείρησε να «σοκάρει» τον κόσμο της τεχνολογίας, με την ανακοίνωση του φιλόδοξου σχεδίου του, που ονομάστηκε Metaverse και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «μέλλον» του digital κόσμου μας. Βγαλμένο από τις σελίδες του πιο ευφάνταστου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας, ο εμπνευστής του Facebook, ανέλυσε το όραμα του που αφορούσε τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου, ο οποίος θα στηριζόταν στις αρχές του Augmented και Virtual Reality. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός stream που ήταν πασπαλισμένο με μπόλικη φαντεζί high-tech χρυσόσκονη, λίγο… «φιλοσοφικό» επίχρισμα (για τη δημιουργία του meta-ανθρώπου) αλλά και την μετονομασία της εταιρείας Facebook Inc. σε Meta (επιτακτική ανάγκη ύστερα από ένα σωρό κατηγορίες με τις οποίες είχε συνδεθεί το brand του Facebook).

    Το μέλλον που μας παρουσίασε ο Zuckerberg σίγουρα άνοιξε την όρεξη σε πολλούς, ωστόσο μερικούς μήνες μετά, η εικόνα που παρουσιάζει ο digital κόσμος του Metaverse μάλλον απέχει σημαντικά από αυτό που αρχικά είχε υποσχεθεί ο δημιουργός του Facebook. Ρίχνοντας μια ματιά στις επιδόσεις του τεχνολογικού «οράματος» του διάσημου entrepreneur, τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν κάποιου είδους digital «επανάσταση». Το μέλλον του Metaverse μερικούς μήνες μετά από την ανακοίνωση του, μοιάζει περισσότερο με… τοπίο στην ομίχλη και οι αιτίες αλλά και οι παράγοντες που το τολμηρό εγχείρημα του Zuckerberg, δεν έχει αυτή την στιγμή την εξέλιξη που θα περιμέναμε είναι αρκετοί.

    Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για να αυξηθεί η user base (πράγμα το οποίο αποτυπώνεται κυρίως στο Facebook), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Meta, βλέπει διαρκώς την πλάτη της Google στο κομμάτι της online διαφήμισης. Παράλληλα, αρκετοί γνώστες της αγοράς βλέπουν ότι η όχι και τόσο ανθηρή πορεία του Metaverse οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των social media platforms της Meta να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό (το TikTok για παράδειγμα είναι στο μάτι του Mark), στην διστακτικότητα πολλών επενδυτών λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι και τέλος στο ότι η τεχνολογία που σχετίζεται με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει στις… μάζες.

    Γιατί καλά και «εύπεπτα» τα φαντεζί οράματα, όμως καμιά φορά η σκληρή πραγματικότητα μας… προσγειώνει!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles