16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Τι θα δούμε το δεύτερο μισό του 2013;

    Πολλές και ενδιαφέρουσες οι κυκλοφορίες συσκευών, παιχνιδιών και hardware που είδαμε το πρώτο εξάμηνο του έτους, όμως τα δύο επόμενα τρίμηνα μας επιφυλάσσουν ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και launches που θα ταράξουν την αγορά. Από smartphones και tablets μέχρι κάρτες γραφικών και mobile λειτουργικά, σε ημερομηνίες επακριβώς γνωστές ή γνωστές…στο περίπου, οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες που έρχονται θα μας κρατήσουν σε εγρήγορση.

    Εσείς βέβαια δε χρειάζεται να σκέφτεστε από τώρα τι θα γίνει με τις βροχές και τα κρύα, απολαύστε τη θάλασσα και τα δροσιστικά ποτά και πάρτε μια ιδέα για το τι πρέπει να περιμένετε τα Q3 και Q4 του 2013…

    xbox-one-vs-ps4-blurry-640x353

    Xbox One + PlayStation 4

    Αν μη τι άλλο, η επόμενη μάχη του πολέμου των κονσολών έχει ξεκινήσει άτυπα, όμως μέχρι να τις δούμε στα χέρια μας και συνδεδεμένες στην TV μας, τίποτα δεν έχει κριθεί. Τόσο η Microsoft όσο και η Sony μας έχουν δώσει αρκετές λεπτομέρειες για τις next-gen δημιουργίες τους και τη στιγμή που τα fanboys κάνουν πάρτυ στα διάφορα fora, εμείς αναμένουμε με αγωνία να δούμε ποιά εκ των δύο θα αποδειχθεί καλύτερη στην πράξη. Νοέμβριο-Δεκέμβριο αναμένεται να καταφθάσει το Xbox One στην Ευρωπαϊκή αγορά, την ίδια χρονική περίοδο με το PS4 που ίσως το προλάβει για λίγες εβδομάδες. Τα specs και των δύο είναι εντυπωσιακά, οι τίτλοι με τους οποίες έρχονται θα κάνουν τα σάλια σας να τρέχουν, ενώ η νέα εμπειρία που υπόσχονται στον gamer αλλά και τον τυπικό χρήστη θα φέρει επανάσταση αν όντως πάρει σάρκα και οστά.

    windows-8.1-blue

    Windows 8.1

    Μπορεί να μη συμπαθήσατε καθόλου τα νέα Windows με την πρώτη ματιά, όμως η Microsoft προσπαθεί να αποδείξει πως το νέο λειτουργικό για PCs και tablets είναι όντως «το μέλλον» και καλύτερο από τα αγαπημένα μας 7. Το 8.1 preview είναι ήδη εδώ και διαθέσιμο για όποιον θέλει να το δεί, περιέχοντας αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες που δίνουν πόντους στη χρηστικότητα των Windows. Νέο Store, νέα apps, νέες ρυθμίσεις και menus, καλύτερο multitasking, όλα μαζί συνιστούν μια θετική εικόνα για το 8.1 update, η τελική έκδοση του οποίου θα φτάσει στα χέρια των χρηστών μετά το Σεπτέμβρη, σε ημερομηνία που δεν έχει γίνει γνωστή.

    ipad-5-release-date-and-specs

    Apple iPad 5 & iPad mini 2

    Τις δικές της ετοιμασίες κάνει και η Apple, αφού το επόμενο iPad και iPad mini αναμένονται εντός του έτους, πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Το δεύτερο μπορεί να εξοπλίζεται πλέον με οθόνη retina, κάτι που όντως «έλειψε» από το αρχικό iPad mini και πολλοί χρήστες θα ήθελαν. Η οθόνη θα παραμείνει στις 7,9 ίντσες με την ανάλυση να είναι 2.048 x 1.536 pixels, ενώ στο εσωτερικό του οι φήμες θέλουν την Apple A6X CPU. Όσο για το iPad 5, οι πληροφορίες είναι φυσικά ακόμα λιγότερες και αναμένουμε να δούμε το Apple A7 chip στην καρδιά του νέου tablet της εταιρείας. Η οθόνη πιθανότατα θα παραμείνει ίδια σε μέγεθος, όμως η συσκευή συνολικά θα είναι πιό compact. Καθυστερήσεις υπήρχαν και ίσως συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω της διακοπής συνεργασίας Apple και Foxconn, η οποία και μέχρι σήμερα κατασκεύαζε τις δημοφιλείς συσκευές.

    lgd-5-inch-plastic-oled1

    «Εύκαμπτα» smartphones

    Με μπροστάρα την LG αλλά και πολλούς ανταγωνιστές της να ακολουθούν, το 2013 μάλλον θα μας δώσει τα πρώτα smartphones με “flexible” οθόνες. Mη χαίρεστε τόσο, αυτό δε σημαίνει πως από φέτος θα μπορούμε να τυλίγουμε το κινητό μας σε ρολό και να το κρεμάμε στα κλειδιά μας, όμως η παραγωγή των εύκαμπτων panels θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το συντομότερο δυνατό θα αρχίζει να χρησιμοποιείται σε συσκευές, προσφέροντας αρκετά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις οθόνες τους. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν πρωτού φτάσουμε σε ένα ευλύγιστο smartphone (όπως η κατάλληλη τροποποίηση των μπαταριών κ.λπ.), όμως με την LG να οδηγεί και τη Samsung να ακολουθεί κατά πόδας, η νέα μόδα έρχεται γρήγορα…η Apple θα μείνει έξω από το παιχνίδι νομίζετε;

    androidbook_720

    Androidbooks

    Οι φήμες φουντώνουν γύρω από την πιθανή εμφάνιση φορητών υπολογιστών με Android OS μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες, αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν. Καπνός όμως υπάρχει, άρα κάπου βρίσκεται και η φωτιά. Οι φήμες αυτές θέλουν τη Google και τους κατασκευαστές όπως τη Samsung να δουλεύουν πυρετωδώς για τη δημιουργία νέων Ultrabooks που θα βασίζονται σε ARM αρχιτεκτονική, με Tegra ή Exynos SoCs και θα έχουν λειτουργικό Android. Φυσικά αυτό έρχεται σε κάποια αντίθεση με το Chrome OS που είναι γεγονός και αναμένεται, όμως η άλλη πλευρά επιχειρηματολογεί υπέρ μιας εμφάνισης Android σε notebooks με βάση την «ανεξάρτητη» φύση του, σε σχέση με το βαρέως web-based Chrome OS. Το σίγουρο είναι πως η έλευση της επόμενης έκδοσης του Android θα παίξει το ρόλο της σε αυτή την υπόθεση…

    android_klp

    Android 5.0

    Το Jelly Bean (4.2) ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά όλοι πλέον αναμένουμε το Android 5.0 (κωδική ονομασία Key Lime Pie), του οποίου την ημερομηνία κυκλοφορίας η Google διατηρεί επτασφράγιστο μυστικό ακόμα. Όλες οι πληροφορίες τη θέλουν να συμβαίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, μαζί με το Nexus 5 και με τη συμπλήρωση 5 ετών από τη γέννηση του δημοφιλούς λειτουργικού. Το νέο Android θα φέρει ακόμα πιό κοντά τα smartphones/tablets και τους υπολογιστές, ενώ θα μπορεί να «τρέξει» σε ένα μεγάλο εύρος συσκευών, ανεξαρτήτως hardware. Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε στο 4.3 update, το οποίο θα κάνει σύντομα την εμφάνισή του.

    Radeon-Wallpaper-amd-texture-HD-Wallpaper

    ATi Radeon HD8000

    Και οι PC gamers έχουν ψυχή, έτσι δεν είναι λίγοι όσοι από αυτή την κατηγορία χρηστών περιμένουν την έλευση των νέων καρτών της AMD/ATi, ώστε να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους εν όψει των επερχόμενων, απαιτητικών action τίτλων. H εταιρεία μας τα έκανε λίγο «θάλασσα» το περασμένο τρίμηνο με την σειρά 8000 που εν τέλει ήταν απλά rebadge της υπάρχουσας 7000 και δεν αφορούσε τα desktops. Πάμε κατ’ευθείαν στη σειρά HD9000 (που ας μη ξεχνάμε πως υπήρχε και το μακρινό 2002, χωρίς το “HD”) που θα εμφανιστεί από Οκτώβρη ξεκινώντας φυσικά με τα high-end μοντέλα. Οι GPUs θα κατασκευάζονται στα 28 nm και μέχρι στιγμής γνωρίζουμε (ανεπιβεβαιώτα) για τον πυρήνα Curacao ΧΤ με 2304 stream processors και 384-bit controller και για τον Hainan με 1792 stream processors και 256-bit controller. Μαζέψτε χρήματα και κάντε υπομονή…

    alcatel-one-touch-fire

    Firefox OS smartphones

    Ακόμη ένα νέο λειτουργικό ντεμπουτάρει, αφορά όμως τα smartphones και προέρχεται από τη Mozilla. Το Firefox OS έρχεται στα χέρια μας μέσω δύο συσκευών, των Alcatel One Touch Fire και ZTE Open, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το πότε θα τις δούμε στην Ελλάδα, αλλά θα είναι σύντομα και θα είναι πολύ οικονομικές. Το λειτουργικό είναι Web-based και παρέχει φυσικά τον Firefox browser, ενσωματωμένα social features (π.χ. Facebook, Twitter), τους HERE Maps με δυνατότητα offline χρήσης και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά, ενώ το Firefox Marketplace προσφέρει στο χρήστη τα διάφορα apps που ίσως χρειάζεται. Δείτε ένα video demo εδώ.

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles