18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    [UPDATED] Γρήγορη σύγκριση: PS4 vs Xbox One

    xbox-one-2

     

    Η «σκόνη» έχει καταλαγιάσει από τότε που ανακοινώθηκαν τα specs και οι λειτουργίες/δυνατότητες των δύο next-gen κονσολών από Microsoft και Sony, οπότε μια πιό ψύχραιμη σύγκριση είναι πλέον εφικτή, καθώς γνωρίζουμε και περισσότερες λεπτομέρειες για το Xbox One και το PlayStation 4.

    H πρόταση της Sony δείχνει να υπερτερεί σε όλους, σχεδόν, τους τομείς και πολλοί είναι αυτοί που ήδη έχουν καταδικάσει το νέο Xbox, θεωρώντας πως θα «πατώσει» σε πωλήσεις όταν κυκλοφορήσει. Πολλάκις στο παρελθόν, πάντως, τέτοιου είδους εκτιμήσεις και προβλέψεις έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, οπότε θα αρκεστούμε στο να δούμε τις μέχρι τώρα ενδείξεις με αντικειμενικό και σφαιρικό τρόπο, χωρίς να προδικάζουμε τίποτα.

    xbox-one-kinect-vs-ps4-eye-900-100Ξεκινώντας με το πλέον βασικό και το πρώτο πράγμα που προσέχει ο υποψήφιος αγοραστής όταν πλησιάσει τις δύο κονσόλες, την τιμή. Το Xbox One τιμάται 100 ευρώ ακριβότερα από τον αντίπαλό του, στα 499 € έναντι 399 €, περιλαμβάνοντας ωστόσο το Kinect 2, σε αντίθεση με την κονσόλα της Sony που στη βασική έκδοση δεν περιλαμβάνει το “Eye”, αυτό θα πωλείται ξεχωριστά έναντι 65-70 €. Η Microsoft αξιοποίησε την εμπειρία της από το πρώτο Kinect για να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αισθητήρα που αναγνωρίζει έως 6 άτομα ταυτόχρονα και χρειάζεται μικρότερο χώρο για να αποδώσει σωστά, ενώ το Eye διαθέτει δύο κάμερες ανάλυσης 1280 × 800 και θα συνεργάζεται με το Dualshock 4 controller. Από εκεί και πέρα, το PS4 έχει στα χαρτιά σαφώς υψηλότερη επεξεργαστική ισχύ, στην πράξη βέβαια αυτό δε θα φαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς οι τίτλοι είναι optimized για το hardware της εκάστοτε κονσόλας και μόνο σε “universal” εφαρμογές η διαφορά θα είναι ίσως αισθητή. Η RAM ανέρχεται στα 8 GB και για τις δύο κονσόλες, αλλά στο Xbox One είναι DDR3 ενώ στο PS4 GDDR5, ταχύτερη και “λουκούμι” για την GPU.

    Το χειριστήριο του νέου PlayStation είναι κλάσεις ανώτερο από το παλιό Dualshock 3 του PS3 και σίγουρα πλησιάζει πολύ περισσότερο την εξαιρετική αίσθηση και το feedback του αντιπάλου του, ενώ το μικρό touchpad στην πρόσοψη είναι ένα καλό “bonus” για το χρήστη. Από την άλλη πλευρά, το controller του Xbox One έχει ελάχιστες διαφορές/βελτιώσεις από του 360, με ανασχεδιασμένο D-Pad και καλύτερη ανάδραση, συνολικά όμως η Microsoft δεν πείραξε την επιτυχημένη, αυτή, συνταγή.

    sony_ps4_large

    Τόσο τα παιχνίδια του PS4, όσο και του Xbox One θα τρέχουν από δισκάκι, αν και αρχικά το δεύτερο θα τα αποθήκευε αποκλειστικά στο σκληρό δίσκο και θα τα εκτελούσε από εκεί, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους χρήστες. Μικρό το κακό, βέβαια. Όσο για το offline gaming, άλλη μια αναδίπλωση από τη Microsοft που αρχικά ζητούσε έστω ένα login στους servers της κάθε 24 ώρες από τον χρήστη, πλέον, όπως και το PS4, δεν θα απαιτεί κάτι τέτοιο. Η “τριπλέτα” ολοκληρώνεται με το ζήτημα των μεταχειρισμένων games: Εν τέλει, μετά από τον…χαμό που ακολούθησε τις επίσημες ανακοινώσεις για όριο στην “αλλαγή χεριών” των τίτλων και τα fees που θα έπρεπε να πληρώνει κάποιος για να αποκτήσει μεταχειρισμένο παιχνίδι, η Microsoft ακολούθησε την πεπατημένη της Sony και θα αφήσει ελεύθερους τους χρήστες να χαρίζουν/πωλούν τα δισκάκια τους. Ωστόσο, στην περίπτωση του digital content που έχουν κατεβάσει, τους περιορισμούς θα αποφασίζει ο εκάστοτε publisher.

    TitanfallMech-610x344

    Killzone-Shadow-Fall-4

    Οι εντολές έχουν δωθεί και οι δύο μαχητές είναι έτοιμοι για τη σύγκρουση, η οποία θα γίνει τους τελευταίους μήνες του 2013. Το ποιός θα επικρατήσει θα φανεί σε βάθος χρόνου και δε μπορεί να προβλεφθεί σε καμία περίπτωση, όμως σίγουρα οι εντυπώσεις των πρώτων αγοραστών αλλά και η γκάμα των τίτλων που θα είναι άμεσα διαθέσιμη στους χρήστες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην έκβαση της μάχης. Οι αποκλειστικότητες της πρώτης μέρας θα προσελκύσουν, αναμφίβολα, πολλούς προς τη μία ή την άλλη πλευρά, με τη Sony να προττάσει τα Diablo 3, DriveClub,  και Knack, ενώ θα προσφέρει στους κατόχους του PS4 μια ώρα επιπλέον παιχνιδιού για τα Watch Dogs και Assassin’s Creed 4: Black Flag. Το Xbox One στην πρεμιέρα του θα συνοδεύουν ta Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Killer Instinct, Minecraft: Xbox One Edition, Ryse: Son of Rome και Τitanfall, με DLC του CoD: Ghosts θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους κατόχους της κονσόλας (για τον πρώτο μήνα πιθανότατα). Στη γωνία παραμονεύει και το Wii U της Nintendo, φιλοδοξώντας να «κλέψει» λίγο απ’το μερίδιο του Xbox, με κύριο όπλο τη χαμηλότερη τιμή του (κάτω από 300 € πλέον για την βασική έκδοση) αλλά και παραδοσιακά δυνατούς τίτλους που λατρεύουν οι φίλοι της εταιρείας. Εν αναμονή…

    Η αρχική δημοσίευση είχε ορισμένες outdated αναφορές και ως εκ τούτου υπέστη κάποιες τροποποιήσεις, ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες και ευχαριστούμε για το feedback σας.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles