BREAKING

R.I.P. Lou Reed. Ο ποιητής του Avant Garde

Ήταν από τα πιο λυπηρά νέα των ημερών. Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, άφησε τα εγκόσμια ένας από τους πιο αγαπημένους και λυρικούς «ροκάδες», Ο Lou Reed, σε ηλικία 71 ετών. Ο στιχουργός, τραγουδοποιός των ιστορικών Velvet Underground, φωτογράφος και κιθαρίστας, είναι από αυτούς του καλλιτέχνες που αφήνουν το σημάδι τους στην ιστορία, στην ιστορία του Rock ‘n Roll.

lou_reed_large_1270641135_crop_550x360

Το συγκρότημά του, οι Velvet Underground, μαζί με τον John Cale, ήταν ένα παράδοξο. Ενώ ουσιαστικά απέτυχε εμπορικά και διαλύθηκε μέσα σε μόλις 9 χρόνια, θεωρείται ένα από τα συγκροτήματα που καθόρισε την ιστορία της Ροκ. Το πρώτο album τους,  με την θρυλική Nico, ήταν μία εμπορική αποτυχία. Πούλησε μόλις 30.000 αντίτυπα, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της εποχής αρνήθηκαν να παίξουν τα τραγούδια και αρκετές δισκογραφικές εταιρείες τους έκλεισαν την πόρτα. Όπως είχε πει όμως, ο Brian Eno σε μία συνέντευξή του το 1982, «όλοι όσοι αγόρασαν ένα από τα 30.000 αντίτυπα αυτά, έφτιαξαν δική τους μπάντα».

Η solo καριέρα του Lou Reed ξεκίνησε επισήμως το 1972, όταν έφυγε για την Αγγλία και κυκλοφόρησε το επίσης θρυλικό και αγαπημένο Take a walk on the wild side, ένα τραγούδι που αγαπήθηκε και μισήθηκε τόσο πολύ, εξαιτίας του θέματός του.

Πίστευε, μεγαλώνοντας πως, τα τραγούδια πρέπει να στέκονται μόνα τους ως στίχοι, χωρίς να έχουν απαραίτητα την ανάγκη της μουσικής. Έτσι, οι στίχοι των τραγουδιών του, ήταν μικρές ιστορίες, μικρά διηγήματα και έχει εκδώσει ο ίδιος αρκετούς από αυτούς σε βιβλία.

Σύμφωνα με όσους είχαν επιχειρήσει να του πάρουν συνέντευξη, ήταν απαίσιος σε αυτές. Έλεγε ψέματα, περνούσαν αιώνες περιμένοντας μία απάντηση για το αν θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη ή όχι, ήταν συνήθως μεθυσμένος και αν θύμωνε ή βαριόταν, έφευγε στη μέση. Προτιμούσε τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις γιατί του ήταν εύκολο να κλείνει το τηλέφωνο. Έπινε πολύ, κάπνιζε πολύ και για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε χρήση ναρκωτικών. Ο τρόπος ζωής του το 1970, είχε όλα όσα ξέρουμε για εκείνη την δεκαετία σε τεράστιες δόσεις: sex, drugs, Rock 'n Roll.

6f2e09508a6f0cf4cd3f0e711234854a2c72d9ac

Είχε αγαπημένους φίλους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Andy Warhol που διετέλεσε και Manager των Velvet Underground. Εκείνος σύστησε την Nico στον Lou Reed με αποτέλεσμα τη συνεργασία του συγκροτήματος μαζί της και ένα σύντομο δεσμό. Οι Velvet Underground συμμετείχαν και στο Exploding Plastic Inevitable, ένα multimedia  roadshow του εναλλακτικού καλλιτέχνη που ταξίδευε στις πόλεις των ΗΠΑ.

98062e700ba45150dd890663aa28142e432320fd

O Lou Reed δοκίμασε τα πάντα. Από εναλλακτικούς ήχους στα τραγούδια του μέχρι κάθε λογής ουσίες και συνευρέσεις. Από το διάβα του πέρασαν και καθορίστηκαν φίλοι και καλλιτέχνες, όπως ο David Bowie, o Peter Gabriel, οι Metallica, οι Killers, η Laurie Anderson που ήταν και η τελευταία του σύζυγος και άλλοι. Δοκίμασε πολλά επαγγέλματα, από δακτυλογράφος, μέχρι και δάσκαλος του Tai Chi. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, ευτυχώς για εμάς, έγραφε τραγούδια. Απίθανα τραγούδια που μένουν στην ιστορία.

Διαβάστε για τον Lou Reed, τρία εξαιρετικά αφιερώματα από το Rolling Stone. Μία σύντομη εξιστόρηση της καριέρας του εδώ, τη ζωή του σε φωτογραφίες εδώ και, 20 επιλογές από τα καλύτερα τραγούδια του, εδώ.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment