17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Raft: Το παιχνίδι επιβίωσης που έχει γίνει μανία!

    Τα παιχνίδια στον υπολογιστή ήταν ανέκαθεν μια διέξοδος: ένας τρόπος να ξεφεύγουμε έστω και προσωρινά από την καθημερινότητά μας και να “ταξιδεύουμε” με τη βοήθεια γραφικών, μουσικής και φαντασίας σε καινούριους κόσμους. Κατά συνέπεια, δεν εκπλήσσει κανέναν ότι τον τελευταίο χρόνο, με όλους τους πρωτόγνωρους περιορισμούς που ζούμε, τα παιχνίδια γνωρίζουν μια κατακόρυφη “αύξηση δημοφιλίας” για να το πούμε διακριτικά. Πρόσφατα κάναμε μια σύντομη παρουσίαση του δημοφιλούς παιχνιδιού λογικής/ στρατηγικής Among Us, που έχει αγαπηθεί από την κοινότητα των gamers, ενώ μάλιστα έχει γνωρίσει και τεράστια οικονομική επιτυχία, τον τελευταίο χρόνο (για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε εδώ). Αυτή τη φορά, μπορεί το σενάριο να μην περιέχει εξωγήινους impostors και διαστημόπλοια, αλλά εγγυάται ότι θα σας ταξιδέψει εξίσου, αν όχι πιο πειστικά. Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στο Raft!

    Προσοχή! Το παρακάτω κείμενο (και παιχνίδι κατά συνέπεια) ΔΕΝ προτείνονται στους έχοντες θαλασσοφοβία, δεν τους αρέσουν τα ταξίδια ή έχουν αλλεργία στους ψηφιακούς καρχαρίες!

    Το Raft είναι ένα σχετικά απλό (και λέμε σχετικά γιατί όλα τα παιχνίδια υπολογιστή είναι πάντα πιο περίπλοκα από ότι φανταζόμαστε) παιχνίδι επιβίωσης. Το σενάριο έχει ως εξής: είμαστε στο μέλλον, κάποιου είδους οικολογική (;) καταστροφή έχει συμβεί (και ω, τι έκπληξις), ο πλανήτης έχει πλημμυρίσει (ring any bells?). Δεν έχουν επιβιώσει ούτε κτήρια, ούτε τεχνολογία, ούτε καν πόλεις ή χώρες. Ως εδώ το σενάριο είναι σχεδόν προφητικό θα μπορούσαμε να πούμε. Εκ πρώτης όψεως, το μόνο που φαίνεται να έχει επιβιώσει είναι η θαλάσσια ζωή και ελάχιστα ζώα που βρίσκονται σε κάποια λιγοστά κομμάτια γης που παραμένουν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

    Το παιχνίδι ξεκινά με τους παίκτες (από έναν έως… το παιχνίδι δεν βάζει περιορισμό στον αριθμό των παικτών, άρα μπορείτε να παίξετε με όσους φίλους θέλετε) πάνω σε ένα μικρό κομμάτι σχεδίας, παρασυρόμενοι στην ανοιχτή θάλασσα. Τα μόνα εφόδια που έχετε είναι η σχεδία πάνω στην οποία στέκεστε, ένας πλαστικός γάντζος και μια θάλασσα γεμάτη… σκουπίδια; Αν η θάλασσα είναι γεμάτη “σκουπίδια” λογικό θα μου πείτε να είμαστε σε ένα σενάριο οικολογικής καταστροφής. Αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά τα σκουπίδια, αποτελούν πολύτιμους πόρους (ξύλο, πλαστικό, μέταλλο κτλ.) που οι παίκτες πρέπει να συλλέξουν για να επιβιώσουν αρχικά, να επεκτείνουν την σχεδία τους, να αποκτήσουν εργαλεία, όπλα και λοιπά πολύτιμα αντικείμενα. Μόλις συγκεντρωθούν επαρκείς πόροι, οι παίκτες μπορούν να “ξεκλειδώσουν” επιπλέον εργαλεία και τεχνολογία, που είναι σχεδιασμένα ώστε να προωθούν το σενάριο του παιχνιδιού. Ως εδώ όλα καλά, σωστά; Αν μη τι άλλο ακούγεται σχεδόν ειδυλλιακό: διακοπές διαρκείας στη θάλασσα, με το να μην κάνεις τίποτα άλλο να κάνεις από το να μαζεύεις σκουπίδια που επιπλέουν και να τα μετατρέπεις σε χρηστικά αντικείμενα.

    Πολύ χαλαρωτικό, σωστά; Αν μέναμε ως εδώ θα συμφωνούσαμε, αλλά προφανώς οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έκριναν ότι δεν ήταν επαρκώς ρεαλιστικό και γι’ αυτό προσέθεσαν σε κάθε παίκτη 3 διαφορετικές παραμέτρους: υγειά, πείνα και δίψα. Κοινώς, πέρα από το μάζεμα υλικών, οι παίκτες πρέπει να φροντίσουν και να προμηθευτούν τρόφιμα και να βρουν λύσεις για πόσιμο νερό, καθώς όταν οι δείκτες της πείνας και της δίψας είναι χαμηλοί, αφενός επιβαρύνεται η υγεία τους, αλλά κυρίως, ξεκινούν να έχουν “συμπτώματα”: βήχας και περιορισμός όρασης για τη δίψα, μείωση ταχύτητας και αδυναμία για την πείνα. Βέβαια όλα αυτά δεν θα ήταν και τόσο δύσκολα, αν οι σχεδιαστές δεν είχαν την φαεινή ιδέα να προσθέσουν και έναν εμμονικό καρχαρία, ο οποίος ακολουθεί σχεδόν αποκλειστικά τη σχεδία σας! Και ναι, ο καρχαρίας θα σας επιτεθεί αν μπείτε στο νερό και ναι, μπορεί να σας “σκοτώσει”. Το πρόβλημα είναι ότι ο καρχαρίας αυτός, προφανώς έχει και κάποια έλλειψη σε ίνες, κατά συνέπεια η σχεδία σας του ανοίγει την όρεξη! Κοινώς, αν δεν καταφέρετε να αποσπάσετε την προσοχή του, να τον τρέψετε σε φυγή ή να τον ξεφορτωθείτε, ο καρχαρίας μπορεί να φάει ΚΑΙ την σχεδία σας.

    Η προοπτική να ταξιδεύετε σε μια μοναχική σχεδία, στη μέση της θάλασσας με μοναδική παρέα έναν καρχαρία που σας έχει “αδυναμία” μπορεί να μην ακούγεται ιδανική, αλλά το παιχνίδι το ίδιο, με εξαίρεση τις όποιες συναντήσεις με “εχθρούς”, είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Η κάθε μέρα έχει καινούριες αποστολές/ εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε οι παίκτες να επιβιώσουν μέχρι το επόμενο πρωί. Πρέπει να βρείτε πόσιμο νερό, να πιάσετε ψάρια για τροφή, να υπερασπιστείτε τη σχεδία σας από τον καρχαρία και άλλες πολλές επιλογές, οι οποίες αυξάνονται καθώς προχωράτε στο παιχνίδι και το σενάριο. Μόλις “ξεκλειδωθούν” αρκετοί πόροι, αρχίζουν να εμφανίζονται μικρά νησάκια, με έξτρα υλικά, μέρη από πάζλ που πρέπει να λυθούν, αλλά και οδηγίες ώστε να προχωρά η υπόθεση του παιχνιδιού, με τελικό στόχο την επιβίωση του πληρώματος της σχεδίας σας!

    Συνολικά, το παιχνίδι υπόσχεται αρκετές ώρες ψυχαγωγίας, με σχετικά ήρεμο ρυθμό gameplay, πολλές αποστολές και καινούριες τοποθεσίες για να εξερευνήσετε, καθώς και 4 διαφορετικά mode settings για να επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο των ικανοτήτων σας: Peaceful, Easy, Hard και Creative. Στις πρώτες τρεις επιλογές, η δυσκολία αυξάνεται σταδιακά, αργά, καθώς αναπτύσσονται και οι ικανότητές σας. Στο Creative mode οι παίκτες έχουν απεριόριστους πόρους και υγεία και απλά μπορούν να διασκεδάσουν χτίζοντας την σχεδία των ονείρων τους και ταξιδεύοντας τις θάλασσες, χωρίς να ανησυχούν για την επιβίωσή τους. Στο Hard mode προστίθεται το χαρακτηριστικό ότι αν πεθάνουν οι παίκτες δεν μπορούν να ξαναμπούν στο παιχνίδι, αν δεν περισυλλέξει κάποιος από τους συμπαίκτες το σώμα τους και να το φέρει στη σχεδία για αναγέννηση, ενώ ο αριθμός των καρχαριών (που συνήθως είναι ανάλογος του αριθμού των παικτών) μπορεί να φτάσει ως και πέντε! Αυτό λοιπόν είναι το Raft, ένα game που θα σας χαρίσει άφθονες στιγμές διασκέδασης και θα γεμίσει ευχάριστα το χρόνο σας… Δείτε το! 

    Fun fact: το “Raft” δημιουργήθηκε από ένα μικρό studio στη Σουηδία και αρχικά αποτελούσε μαθητικό project!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles