22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Raspberry Pi B+: Υπολογιστής…τσέπης!

    Οι ανάγκες μας για όλο και ισχυρότερο hardware σε όλο και μικρότερες διαστάσεις με το ελάχιστο δυνατό κόστος, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τα tablets ήρθαν να καλύψουν αυτό το κενό, εν μέρει, τα netbooks ναυάγησαν μοιραία, αλλά για χρήστες με συγκεκριμένες “desktop” ανάγκες, ακόμη δεν έχει βρεθεί η ιδανική λύση, με αποτέλεσμα τα desktops να είναι μονόδρομος σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, όταν στα χέρια μας πέφτουν προτάσεις όπως το Raspberry Pi B+, δε μπορούμε να τις αγνοήσουμε, κάθε άλλο μάλιστα!

    raspberry pi b+ (2)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά      

    • Επεξεργαστής: 700MHz Broadcomm BCM2835, Videocore 4 GPU με ανάλυση έως 1920×1200 pixels και υποστήριξη full HD video @ 30 FPS (H.264)
    • Μνήμη: 512MB RAM, υποδοχή microSD
    • Υποδοχές εισόδου/εξόδου: 4xUSB 2.0, stereo audio 3,5”, GPIO (40-pin), HDMI out, 100MBps Ethernet, microUSB (για τροφοδοσία), DSI και CSI cable υποδοχές.
    • Διαστάσεις: 85.6x56mm
    • Λειτουργικό: Linux

     

    Είναι δεδομένο πως το Raspberry Pi B+ δεν απευθύνεται στο μέσο χρήστη αλλά στον λίγο πιό ψαγμένο που θέλει να αποφύγει τη φασαρία «στησίματος» ενός desktop (ακόμη και miniATX) και να γλιτώσει αρκετά χρήματα. Λογικό, καθώς η συσκευή αυτή κοστίζει μόλις €39 και μπορεί εύκολα να υποκαταστήσει ένα low-end desktop, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για απλές εφαρμογές γραφείου ή γενικά tasks χαμηλών απαιτήσεων σε hardware. Αυτό διότι θα πρέπει ο ίδιος ο χρήστης (ή ο IT manager που θέλει να στήσει έναν Χ αριθμό τέτοιων συστημάτων σε ένα γραφείο/επιχείρηση) να ασχοληθεί με το software του, να αναζητήσει και να εγκαταστήσει τα σχετικά plug-ins που εξυπηρετούν τον εκάστοτε σκοπό κ.λπ. Αφού το κάνει, όμως, το Raspberry B+ θα τον δικαιώσει απόλυτα.

    raspberry pi b+ (5)

    2014-07-14-11-17-59-am-620x226

    Το B+ μοντέλο είναι σαφώς βελτιωμένο από το B, με τις θύρες να μην εξέχουν πλέον από το PCB, άρα και με μικρότερες συνολικές διαστάσεις. Η Ethernet θύρα παραμένει (δυστυχώς δεν υπάρχει Wi-Fi adapter), αλλά οι USB 2.0 θύρες διπλασιάζονται και γίνονται τέσσερις τον αριθμό. Εξαιρετική κίνηση, αφού ποντίκι και πληκτρολόγιο καταλαμβάνουν συνήθως τις δύο USB με το «καλημέρα», έτσι πλέον υπάρχουν άλλες 2 για κάθε χρήση (π.χ. USB stick). Απλά να θυμάστε πως και οι τέσσερις μαζί μπορούν να δώσουν μέχρι 1,2A ρεύματος, αλλιώς θα χρειαστείτε εξωτερική τροφοδοσία (σίγουρα για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, για παράδειγμα). Μέσω της HDMI συνδέετε το Raspberry Pi B+ σε μια οθόνη, ενώ για παν ενδεχόμενο θα βρείτε δύο σειριακές θύρες για καλωδιοταινία που εξυπηρετούν ανάγκες display και κάμερας, αλλά και μια (40-pin πλέον) GPIO θύρα, στην οποία άνετα τοποθετείτε ένα socket και μπορείτε να συνδέσετε λοιπές συσκευές πάνω της. Τέλος, η υποδοχή microSD είναι αρκετά βολική (push-push) και το 3,5” audio/video out έτοιμο να διανείμει εικόνα και ήχο.

    Όλα τρέχουν μέσω της microSD κάρτας (που πρέπει να είναι τουλάχιστον 4GB), εκεί πρέπει να εγκαταστήσετε το λειτουργικό για αρχή και εκεί αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα των εφαρμογών σας. Θα βρείτε boot images εδώ, ενώ για περαιτέρω ρυθμίσεις, πληροφορίες κ.λπ. καλά θα κάνετε να διαβάσετε τα βοηθητικά θέματα που έχουν αναρτήσει οι κατασκευαστές του Raspberry Pi αλλά και να απευθυνθείτε στην κοινότητα των χρηστών του.

    raspberry pi b+

    raspberry pi b+ (3)

    Εν ολίγοις, με το Raspberry Pi B+ μπορείτε να εκτελέσετε βασικές εφαρμογές γραφείου με άνεση, να πλοηγηθείτε στο Internet, να δείτε video/ταινίες ακόμη και 1080p αλλά και να παίξετε games πολύ βασικών απαιτήσεων (π.χ. Minecraft). Το interface του είναι απλό και λιτό, προσφέροντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις, όμως. Η διαδικασία δε θα πρέπει να σας αποθαρρύνει, αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο περισσότερο με λειτουργικά συστήματα απ’ότι ο μέσος χρήστης, άλλωστε κυκλοφορούν πολλοί “fool-proof” οδηγοί για να σας βοηθήσουν στο στήσιμο της συσκευής.

    Αν θέλετε, μπορεί να έχει και πιό «ειδικές» χρήσεις, όπως καταγραφικό καμερών για ιδιωτικούς χώρους, media server, ακόμα και να τρέξει emulators παλιών κονσολών/υπολογιστών για να έχετε όλα τα retro games στα χέρια σας, με ελάχιστο κόστος!

    raspberry pi b+ (6)

    Μη περιμένετε θαύματα από το hardware, το οποίο τα καταφέρνει εξαιρετικά γι’αυτό που είναι, αλλά σίγουρα δε μπορεί να φθάσει τις επιδόσεις ακόμη και ενός απλού, μονοπύρηνο desktop επεξεργαστή της Intel ή της AMD. Αλλά, είπαμε, κοστίζει €39! Οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, μια microSD και φύγαμε! Προαιρετικά μπορείτε να το εσωκλείσετε σε μια από τις θήκες που πωλούνται στην αγορά με μικρό κόστος και γενικά να το φέρετε στα μέτρα σας! Διατίθεται από την ITsmart.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles