22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Τα κατάφερε ο Felix Baumgartner! Σε μία επική ελεύθερη πτώση, έσπασε το φράγμα του ήχου

    Update 23:38 Κι όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση στη συνέντευξη τύπου που γίνεται τώρα ο Baumgartner ΕΣΠΑΣΕ το φράγμα του ήχου με μέγιστη ταχύτητα 1342 χλμ την ώρα, δηλαδή, έφτασε το 1,24 Mach! Ναι, είναι ο άνθρωπος που νίκησε τον ήχο!

    Update 21:50 Σύμφωνα με τις ανεπίσημες μετρήσεις, οριακά ο Baumgartner δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου. Οι μετρήσεις είναι:

    Ύψος απ’ το οποίο εκτελέστηκε το άλμα: 128.097 πόδια, ή 39.043,9656 μέτρα

    Διάρκεια ελεύθερης πτώσης: 4 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα

    Συνολική διάρκεια πτώσης: 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα

    Μέγιστη ταχύτητα: 1137 χιλιόμετρα την ώρα

    Update 21:21 Ο Felix Baumgartner προσγειώθηκε με ασφάλεια. Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ της μακρύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτήσης, αλλά κέρδισε όλα τα υπόλοιπα. Όπως και μία θέση στην ιστορία. Όπως αναφέρουν και στο Twitter, θα έχει κάτι τρομερά ενδιαφέρον να αφηγείται στις παρέες του ο 43χρονος. Η αποστολή Red Bull Stratos στέφεται και επισήμως από απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε που το παρακολουθήσατε μαζί μας. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τον επίλογο της επιχείρησης στην ιστοσελίδα www.redbullstratos.com

    Update 21:14 Ο Baumgartner πραγματοποίησε την πτώση, αλλά δεν έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτώσης, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τα άλλα τρία ρεκόρ. Του άλματος από το μεγαλύτερο ύψος, της πτήσης σε μεγαλύτερο ύψος με αερόστατο και της πτήσης με το μεγαλύτερο επανδρωμένο αερόστατο.

    Update 21:07 Η πόρτα έχει ανοίξει και ετοιμάζεται…

    Update 20:29: Ξεπερνώντας τα 110.000 πόδια, ο Baumgartner ξεπερνάει το ύψος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί πτήση με αερόστατο. Η ομάδα και ο ίδιος, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πάνελ θέρμανσης που βρίσκεται στο κράνος του. Προς το παρόν, όσο βρίσκεται μέσα στην κάψουλα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θα έχει, όμως, πρόβλημα όταν βγει και αρχίσει την πτώση του. Αν δεν λυθεί το ζήτημα, το γυάλινο πάνελ θα θολώσει από τη διαφορά θερμοκρασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τον έλεγχο που θα έχει στην επιχείρηση. Κινδυνεύει, δηλαδή, να πραγματοποιήσει αυτή την πτώση στα “τυφλά”.

    Update 19:53 Πόσο συχνά μας συμβαίνει να βλέπουμε την καμπύλη της γης μέσα στο διάστημα σε ζωντανή μετάδοση; Ο Baumgartner βρίσκεται ήδη 80.000 πόδια (24,000 μέτρα). Ένα από τα πράγματα που απασχολούσαν πολύ τους ιθύνοντες της αποστολής, ήταν ότι το αερόστατο και η κάψουλα, πήγαινε πολύ ανατολικά. Έτσι, αποφάσισαν νωρίτερα να ρίξουν κάποιο περιττό βάρος προκειμένου να γίνει η κατασκευή ελαφρύτερη και παρ’ ολίγον να το κάνουν και δεύτερη φορά. Όλα όμως πηγαίνουν κατ’ ευχήν μέχρι στιγμής. Το αερόστατο σταμάτησε να κατευθύνεται ανατολικά και συνεχίζει την άνοδό του. Τα 80+ χιλιάδες πόδια, είναι το ύψος στο οποίο βρίσκονται τα μετεορολογικά μπαλόνια. Τα οποία, φυσικά και προσπερνά. Στα περίπου 95-100 χιλιάδες πόδια, θα δούμε και το αερόστατο να “γεμίζει” παίρνοντας το πλήρες σχήμα του.

    Update: 19:21: Ο Baumgarnter βρίσκεται επισήμως στη στρατόσφαιρα. Το στιγμιότυπο που βλέπετε στη φωτογραφία είναι από τα 53000 πόδια. Θα βγει από την κάψουλα στα 120.000 πόδια, ή περίπου τα 36,5 χιλιόμετρα. Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που μαθαίνουμε από την live μετάδοση, είναι ότι το πάχος του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο το αερόστατο, είναι 10 φορές πιο λεπτό από ένα σακουλάκι για σάντουιτς!

    Update 18:30: Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ο Baumgartner ανεβαίνει για να φτάσει στα όρια της γήινης ατμόσφαιρας, στα 36500 μέτρα. Όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς και είναι εξαιρετικά συναπραστικό να παρακολουθείτε την ζωντανή μετάδοση

    Update: 17:45 Στην live ενημέρωση από την έρημο του New Mexico, ενημερώνουν ότι το τεράστιο αερόστατο γεμίζει με ήλιον τώρα. Η καθυστέρηση των 3 και κάτι ωρών οφείλεται στην ταχύτητα των ανέμων στο ύψος των 105 μέτρων που θα βρίσκεται η πάνω μεριά του αερόστατου. Σημειώστε ότι ο Baumgartner βρίσκεται εδώ και 2 ώρες μέσα στην κάψουλα και αναπνέει καθαρό οξυγόνο. H “εκτόξευση” αναμένεται σε περίπου 20 λεπτά. Καλή επιτυχία του ευχόμαστε.

    Σήμερα είναι μία πολύ ωραία ημέρα για να ανέβει κάποιος στη στρατόσφαιρα, στα σύνορα της γης με το διάστημα και να πραγματοποιήσει μία ελεύθερη πτώση. Αυτό θα κάνει ο Felix Baumgartner, στο περίφημο Roswell, της πολιτείας του New Mexico, στα πλαίσια της επιχείρησης Red Bull Stratos.

    O καιρός φαίνεται εξαιρετικός και όλα δείχνουν ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ξεκινώντας στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την αποστολή του Baumgartner από την επίσημη ιστοσελίδα, εδώ και το κανάλι τους στο youtube, εδώ.

    Αν πετύχει η αποστολή Red Bull Stratos, θα έχουν σπάσει 4 ρεκόρ: το μεγαλύτερο ύψος που έχει ανέβει άνθρωπος με αερόστατο, το άλμα από το μεγαλύτερο ύψος ever, την μεγαλύτερη σε διάρκεια ελεύθερη πτώση και ο Baumgartner θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων.

    Μέχρι να ξεκινήσει η αποστολή, δείτε μία «χορταστική» εικόνα: Το αερόστατο που θα ανεβάσει τον Baumgartner στη στρατόσφαιρα, σε σύγκριση με το άγαλμα της ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, στην εικόνα που έφτιαξαν οι κύριοι του Gizmodo. Το αερόστατο, έχει ύψος 102,05 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο αερόστατο που έχει μεταφέρει ποτέ άνθρωπο. Η χωρητικότητά του; 843,497 κυβικά μέτρα ήλιου.

    Το ρεκόρ του μεγαλύτερου αερόστατου στον κόσμο που έχει μεταφέρει άνθρωπο, κατέχει μέχρι στιγμής, το Excelsior III. Έχει 56 μέτρα ύψος και η χωρητικότητά του είναι τα 84950 κυβικά μέτρα. Σε σύγκριση με το αερόστατο του Red Bull Stratos, μόνο σαν «γατάκι» μπορεί να χαρακτηριστεί.

    Εμείς θα παρακολουθούμε την ζωντανή κάλυψη της επιχείρησης Red Bull Stratos από το Gizmodo. Παράλληλα με το Youtube. Όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά γιατί μας αρέσουν τα σκωπτικά και υπερβολικά σχόλια των συντακτών του.

    Πηγές: Gizmodo, iDigitalTimes

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles