15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Huawei Ascend P1. Το smartphone που τα βάζει με τους μεγάλους

    Προτού ξεκινήσω θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Το Ascend P1 είναι το καλύτερο κινητό της Huawei που βγήκε ποτέ από κινέζικη γραμμή παραγωγής. Ναι, υπάρχει και ένα ισχυρότερο D-Quad που περιμένει, αλλά για την ώρα φιγουράρει μόνο σε πίνακες τεχνικών και δελτία τύπου. Δεν έχει νόημα να επεκταθώ σε συγκρίσεις με την υπόλοιπη γκάμα του κατασκευαστή, απλά μια αναφορά ότι η ψαλίδα σε σχέση με τον όποιο ανταγωνισμό, εδώ έχει κλείσει. Φίλε αναγνώστη είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου όταν πάρεις για πρώτη φορά στα χέρια σου τη συσκευή.

    Θα ήθελα επίσης να σε προετοιμάσω ψυχολογικά, όσον αφορά στο κόστος κτήσης. Όχι πως έχει οριστικοποιηθεί ακόμη… Υπολόγιζε πάντως ότι η αναγραφόμενη τιμή θα είναι κάτω από τα 450 ευρώ και δεν αποκλείεται να πέσει και στα 399. Ναι, είναι πολλά τα λεφτά, ιδίως σε μια εποχή που τα ακριβά smartphones παραμένουν για μήνες στην κατάψυξη σαν αποφλοιωμένος Μπάρμπα Στάθης, αλλά το συγκεκριμένο θεωρώ ότι τα αξίζει. Το πως και το γιατί είναι αυτό που θα ανακαλύψεις διαβάζοντας.

    Το σίγουρο είναι ότι εκεί που κάθε άλλο Huawei έδειχνε να έχει σχεδιαστεί με τη φαντασία κινέζικου ΤΕΒΕ, το Ascend P1 φωνάζει από μακριά Ευρώπη. Επίσης έχω να αναφέρω το εξής παράδοξο: παρότι έχει πάχος στα 7,7 χιλιοστά, η μπαταρία του είναι μικρότερη κατά 130mAh από το αδελφό P1 S που είναι 1 εκατοστό πιο λεπτό. Άντε βγάλε άκρη. Η ουσία είναι ότι ανεξαρτήτως έκδοσης, το Huawei είναι κομψό και καλά κατασκευασμένο. Το πίσω καπάκι δεν αφαιρείται, το φινίρισμα είναι συλλεκτικό και μόνο μερικοί τριγμοί που προέρχονται από το σημείο κοντά στην κάμερα θα σε χαλάσουν λίγο, αν και μετά από τον πρώτο καιρό χρήσης, τα κακώς κείμενα περνάνε συνήθως στα ψιλά.

    Μια παρατήρηση επίσης ότι παρά τα γυαλιστερά πλαστικά, το grip δεν αγχώνει, ενώ ακόμη και αν του φερθείς άγαρμπα  δύσκολα θα εμφανίσει γρατζουνιές. Παρεμπιπτόντως κάπου διάβαζα ότι το Ascend P1 θυμίζει πολύ το Motorola RAZR. Καμία σχέση. Καταρχήν το κινέζικο smartphone είναι πιο compact. Αλλά και δίπλα στο HTC One S να το βάλεις, είναι πιο μαζεμένο και κατά 10 γραμμάρια πιο ελαφρύ. Λεπτομέρειες θα πεις. Θες να ακούσεις και άλλες; Το σημείο που εδράζεται ο φακός είναι το ψηλότερο που θα βρεις στην πλάτη του τηλεφώνου. Βλέπεις όσο μεγαλύτερο χώρο δίνεις στον αισθητήρα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό.

    Και μιας που το έφερε η κουβέντα, να σου πω δυο λόγια και για την φωτογραφική ποιότητα. Δεν είναι ότι το Huawei θέτει νέα standards στην κατηγορία, από την άλλη όμως αποδίδει κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Ή αν σου αρέσει να μιλάμε με αριθμούς, υπολόγισε ότι η κάμερα του βαθμολογείται για πλάκα με ένα 7 στα 10. Για το βίντεο τα πράγματα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά, εφόσον παράγει αψεγάδιαστα αρχεία 1080p που κονταροχτυπιούνται με τα κορυφαία του είδους. Θυμάσαι που έλεγα στην αρχή ότι αυτό είναι το καλύτερο Huawei ever;

    Στην ίδια λογική, δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλες γνώσεις για να παραδεχτείς ότι η οθόνη του Ascend P1 δείχνει ελκυστική. Θυμίζει έντονα των Ταϊβανέζων, είναι μακράν καλύτερη από εκείνη των Αμερικανών, αλλά το ξεπλυμένο λευκό ανήκει στα μειονεκτήματα της. Θα το χαρακτήριζα κάτι σαν γκρι του πάγου, όπως θα έλεγε και μια φίλη επιπλοποιός. Ναι, το πάνελ είναι τεχνολογίας super AMOLED, με όλα υπέρ και τα κατά της αρχιτεκτονικής pentile, που σημαίνει ότι αν κοιτάξεις προσεκτικά θα παρατηρήσεις ότι πιξελιάζει.

    Από την άλλη βέβαια, ότι χάνεις σε καθαρότητα το κερδίζεις σε αυτονομία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή η συσκευή έχει κλείσει ήδη ένα γεμάτο 12ώρο χρήσης και το επίπεδο της μπαταρίας είναι στο 46%. Δηλαδή είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί σε ένα σύγχρονο smartphone. Κάτι άλλο που πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί, είναι η ποιότητα του δέκτη. Πριν έρθουν οι οθόνες αφής, οι αισθητήρες προσέγγισης, το iOS και το social networking υπήρχαν κινητά που τα χρησιμοποιούσες αποκλειστικά για επικοινωνία. Έ, λοιπόν ένα τέτοιο είναι και το Huawei. Πιάνει –σχεδόν– παντού σήμα, έχει δυνατό ακουστικό και ένα πολύ αποτελεσματικό μικρόφωνο που συνοδεύεται από ένα δεύτερο ηχοακύρωσης στο πλάι του τηλεφώνου. Είναι για εσένα λοιπόν που δεν αρκείσαι μόνο στο φαίνεσθαι.

    Τι άλλο, τι άλλο… Ά, τώρα που το θυμήθηκα. Ήξερες ότι αυτό είναι το μόνο Android τηλέφωνο (μετά από εκείνα της Acer), που σου επιτρέπει να αλλάζεις από stock ICS σε custom front-end με ένα πλήκτρο; Μάλιστα, κυρίες και κύριοι. Δηλαδή γιατί να μην προσφέρουν την ίδια δυνατότητα και οι υπόλοιποι κατασκευαστές; Ας είμαστε ειλικρινείς. Πουθενά στον πλανήτη δεν μπορείς να βρεις smartphone με τόσο ισορροπημένο σχεδιαστικά λειτουργικό όσο το Samsung Galaxy Nexus. Και μην ακούσω για Windows Phone… Θαυμάζω λοιπόν τη Huawei που δίνει τουλάχιστον την επιλογή. Στο κάτω, κάτω, αν βαρεθώ, μπορώ ανά πάσα στιγμή, να το γυρίσω στην 3D home screen. Και για να τελειώνουμε. Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να κατεβάζουν τον Apex Launcher Pro (με 2,99 ευρώ) που στο κάτω, κάτω μαϊμουδίζει το interface.

    Και αν μέχρι τώρα κατάλαβες ότι το Ascend P1 με εξαίρεση τον τσαμπουκά στο OS κινείται στη φαιά ζώνη των συσκευών που αναλώνεσαι στο να αραδιάζεις τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά τους (ναι, κυκλοφορούν μερικά τέτοια ανάμεσα μας), νομίζω πως κάπου ανάμεσα στο 1GB μνήμης, στα 1,5GHz του διπύρηνου επεξεργαστή και στην ύπαρξη υποδοχής καρτών μνήμης microSD, υπάρχει η ευχάριστη έκπληξη των επιδόσεων. Κάτι σαν τον Κινέζο Bolt, το Ascend P1 κάνει τον χρήστη να εισπράττει μια μοναδική αίσθηση smoothness. Για την ιστορία μπορεί να μένει πίσω από το HTC One S στα απόλυτα νούμερα των benchmarks (6.156 μονάδες Antutu για τη Κίνα, 7.074 για την Ταϊβάν και 1.293 στο Vellamo, έναντι των 2.452 του HTC One), αλλά σε καθημερινή χρήση δύσκολα αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά. Βασικά πάει παντού άερα.

    Αυτό είναι το θέμα. Ότι στην κατηγορία δεν θα βρεις πολλά smartphones που όταν τα πιέζεις εξακολουθούν να εκτελούν τις εντολές σου πιστά. Εδώ μέσα, κρύβεται ένα μικρό διαμάντι που μένει να ακονιστεί στα επόμενα μοντέλα. Πριν μερικά χρόνια το να μιλούσες για κινέζικο smartphone, σήμαινε δυο πράγματα: ή ότι δούλευες σε σχετική εταιρία ή ότι το budget που διέθετες σταματούσε κάπου στα 100 ευρώ. Μερικά πράγματα αλλάζουν. Καιρός ήταν και για την πάλαι ποτέ συγκρατημένη Huawei. Welcome.

     

    Specs: Huawei Ascend P1 (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό Android 4.0.3
    Επεξεργαστής Dual-core 1,5GHz
    Μνήμη 4GB storage, 1GB RAM, microSD
    Οθόνη 4,3″ Super AMOLED πολλαπλής αφής, 960×540 pixels
    Κάμερα 8MP (οπίσθια), 1,3MP (πρόσθια)
    Συνδεσιμότητα microUSB, A-GPS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, FM radio, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία Δεν αναφέρεται
    Διαστάσεις 127,4 x 64,8 x 7,7 χιλ.
    Βάρος 110 γραμ.

     

    Δες τώρα και το hands-on βίντεο

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles