BREAKING

14

Δοκιμάζουμε το Meizu MX 4-core, το wannabe iPhone

Θα το πω από την αρχή γιατί δεν κρατιέμαι. Ο υπεύθυνος τύπου της Meizu είναι επιπέδου rookie. Ούτε καν veteran. Δεν έχει νόημα να παραθέσω εδώ ονόματα – με ένα κλικ στο meizu.com, τα ανακαλύπτεις για πλάκα. Απλά, πώς να το πω, μου φάνηκε κάπως. Εκτός και αν υπάρχει λογική εξήγηση, στο πως μπορεί τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι να ζητάνε την ίδια συσκευή για δοκιμή και να λαμβάνουν από μια διαφορετική απάντηση ο καθένας. Αν θέλεις το πιστεύεις, αλλά το μενού περιλάμβανε από πληρωμή του MX 4-core, μέχρι πλήρη αδιαφορία για την παρουσίαση του στη χώρα. Άντε, βγάλε άκρη... Και μετά σου λέει, «calling all dreamers». Μήπως να του στέλναμε και φωτογραφία για να επιλέξει βάσει φωτογένειας;

Έχω πάρει που λες το ΜΧ 4-core στα χέρια και το déjà vu έρχεται αυτιστικά. Όσο και αν ψάξεις, δεν θα βρεις ακριβότερο κλώνο iPhone. Και αν τύχει να είσαι κάτοχος κινητού της Apple θα κάνεις αυτόματα τη σύνδεση με το 3GS. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος: να γίνεται η ταύτιση υποσυνείδητα. Μη φανταστείς καμία εμπειρία τύπου OEM, με hardware που ψωνίζεις από τη λαϊκή αγορά, απλά το όλο στόρι εμπεριέχει γενναίες δόσεις κόπιας.

Σου είπα ότι δεν είμαι προκατειλημμένος; Αν ήμουν, δεν θα παραδεχόμουν, ας πούμε, ότι η μοναδική περίπτωση να βρεις ανώτερο ποιοτικά προϊόν με ταμπελάκι made in China, θα ήταν να στο έφτιαχναν built to order. Όχι απαραίτητα, με τα σούπερ ουάου τεχνικά, αλλά με προσοχή στο φινίρισμα και με «love and tender» στη λεπτομέρεια. Το κεντρικό πλήκτρο για παράδειγμα (που θυμίζει εκείνο του iPhone, αλλά έχει σχεδιαστεί με αντίθετη φορά), είναι μαλακό σαν βούτυρο. Στον αντίποδα, για να αφαιρέσεις το καπάκι, πρέπει να έχεις νύχι κιθαρίστα. Επίσης, η συναρμογή ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο και μόνο αν πιέσεις τη συσκευή στα άκρα θα ανακαλύψεις τις όποιες ανοχές στα πλαστικά.

Στην ίδια λογική, μου έκανε εντύπωση η συσκευασία. Σε προϊδεάζει θετικά με έναν δικό της τρόπο, για αυτό που κρύβει στο εσωτερικό της. Σαν να φωνάζει «αγόρασε με» από μακριά. Το τι επακολουθεί βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία...

Πριν προχωρήσω πάντως στο πινακάκι με τα specs, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το MX 4-core, μοιάζει με iPhone που πήρε αναβολικά. Η οθόνη του έχει ανάλυση 960x640 pixels (μοναδική πρωτοτυπία στο χώρο του Android), ο τετραπύρηνος επεξεργαστής είναι της Samsung (ίδιος με αυτόν που βρίσκεις στο S III, χρονισμένος όμως στα 1,4GHz), το ποσό μνήμης φτάνει στο 1GB και για το storage σου δίνονται δυο επιλογές: μια στα 32 και μια στα 64 γίγα.

Πρακτικά μιλώντας, όσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσεις το iOS και να περιηγηθείς στις καρτέλες του pure Android, άλλο τόσο δύσκολο είναι να χωνέψεις το custom-made Flyme OS. Ναι, μπορεί να βασίζεται στο ICS, αλλά οι άνθρωποι της Meizu έχουν προχωρήσει σε τόσο βαθιά παραμετροποίηση, που όταν χρησιμοποιείς το MX 4-core για πρώτη φορά, νιώθεις σαν το ψάρι έξω από τη γυάλα. Είναι ένα συνονθύλευμα στοιχείων από το λειτουργικό της Apple και της Google μαζί. Εμένα μου την έσπασε γιατί το κεντρικό εικονικό πλήκτρο με σήμα το «Μ» δεν σε βάζει στο μενού, αλλά στον browser, σαν κάτι παλιά Samsung που σου ερχόταν να τα πετάξεις στον τοίχο. Ευτυχώς, εδώ σου δίνονται πολλές δυνατότητες προσωποποίησης, από το να αλλάζεις themes, μέχρι εικονίδια και φυσικά οτιδήποτε εμφανίζεται στις αρχικές οθόνες, οι οποίες παρεμπιπτόντως υποκαθιστούν το μενού. Το θετικό είναι ότι τα πάντα τρέχουν με χαρακτηριστική άνεση, αφού, ναι μεν το smoothness δεν είναι επιπέδου Jelly Bean, από την άλλη όμως βλέπεις έναν Exynos να δείχνει παντού τα δόντια του, έχοντας να διαχειριστεί ένα πάνελ με περιορισμένο, αναλογικά, αριθμό pixels. Μιας που το έφερε η κουβέντα…

Η οθόνη είναι τεχνολογίας LCD, αλλά η παγκοσμίως άγνωστη τεχνολογία ASV, που υποστηρίζει, δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Πως ήταν τα κορυφαία panel κάτι παλιών PDA της Compaq; Έ, κάπως έτσι. Βασικά χωλαίνει σε λευκό -σε μακροχρόνια ανάγνωση κουράζει- αλλά χρωματικά είναι αρκετά πιστή για να χαζεύεις φωτογραφίες ή βίντεο που θα βρεις στο YouTube. Επίσης έχει ικανοποιητικό touch, ενώ το OS κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία. Μια παρατήρηση και κλείνω: η ανάλυση μοιάζει μικρή για τη διαγώνιο των 4 ιντσών. Σε μια εποχή που το 720p τείνει να γίνει ο κανόνας, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο πήχης έχει ανέβει πολύ.

Και τώρα η κάμερα... Πατάω το εικονικό πλήκτρο της φωτογράφησης και εντυπωσιάζομαι από την ευκρίνεια των εικόνων. Αν τις περάσεις στον υπολογιστή, θα δεις ότι δείχνουν ελαφρώς ξεπλυμένες, αλλά για μια συσκευή που απαιτεί στο ταμείο κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, μπορείς να ζήσεις άνετα με αυτές. Τολμάω μάλιστα να πω ότι σε αναλυτικότητα και σε επίπεδα θορύβου είναι κοντά σε εκείνες του HTC One X, με τη διαφορά πως εδώ λείπουν τα διάφορα καλούδια, ενώ, όπως είπα και πριν, τα χρώματα μοιάζουν σαν να έχουν μπει στο πλυντήριο.

Θα σου μιλήσω για δυο πράγματα ακόμη που πιστεύω σε αφορούν. Για την αυτονομία παραδείγματος χάρη, που είναι ελαφρώς καλύτερη από του iPhone 4S. Για την ποιότητα λήψης, που κινείται στα απολύτως τυπικά στάνταρτ της κατηγορίας ή για το πακέτο ακουστικού-μικροφώνου που δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα. Για το γεγονός ότι στο τηλεφωνικό κομμάτι το MX 4-core δεν δικαιολογεί τον τίτλο high-end, ενώ υστερεί φανερά σε σχέση με συσκευές που κοστίζουν τα μισά λεφτά

Φυσικά και πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν του παράγοντες, όπως την κατασκευαστική ανωτερότητα, το όμορφα σχεδιασμένο (αν και δύσχρηστο) interface ή την ποιότητα των περιφερειακών που διαπρέπουν στα benchmarks. Σε μια εποχή που οτιδήποτε πάνω από 300 ευρώ μοιάζει υπερβολή, το Meizu θα μπορούσε να κερδίσει το δικό του κοινό, στην ταπεινή Ελλαδούλα - όταν και όποτε κυκλοφορήσει επίσημα. Είναι ένα wannabe iPhone, που δεν απευθύνεται ντε και σώνει στους κολλημένους, αλλά ίσως και σε κάποιους που μέμφονται τον πολτό των Android smartphones που έχουν κατακλύσει την αγορά. To MX 4-core είναι ένα δείγμα του πως μπορείς να κοιτάς στο ρετιρέ, ενώ είσαι στο ισόγειο.

 

Specs: Meizu MX 4-core (Από €380)

Λειτουργικό Flyme 1.0
Επεξεργαστής Quad-core 1,4GHz
Μνήμη 32/64GΒ storage, 1GB RAM
Οθόνη 4"ASV LCD πολλαπλής αφής, 960x640 pixels
Κάμερα 8MP με  LED φλας (οπίσθια), 0,3MP (πρόσθια)
Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS, HSDPA, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
Αυτονομία Δεν ανακοινώνεται
Διαστάσεις 121,3 x 63,3 x 10,3 χιλ.
Βάρος 139 γρ.

Δες τώρα και το βίντεο

14 Comments

 • Michael
  19 Οκτωβρίου 2012 at 21:43

  To digitallife einai apo ta monadika ellinika block me parousiaseis suskeuwn-proiodwn kai toso analutikes kritikes!!
  Bravo sto team. We like you!!!

  oso gia tous pukrokolous, na fugetε, na pate allou!!!

 • fonikoxeris
  16 Οκτωβρίου 2012 at 18:59

  Γιατι τοση εχθρα ρε παιδια με τον δημοσιογραφο?Ισα ισα οσες φορες εχω διαβασει αρθρα του ουτε εχει προκαλεσει ποτε ουτε εχει θιξει ποτε καποιον.Αντιθετα πολλοι χρηστες εχω δει να του την βγαινετε στα ισα χωρις ιδιαιτερο λογο.Το αν τους δινουν δωρο κινητα ειναι δικαιωμα των εταιριων ειτε δινουν ειτε οχι.Τωρα αν ζηλευεται τοτε το δεχομαι κ εγω ζηλευω αν τους χαριζουν αλλα δεν θα τον βρισω τον χριστιανο.Ευχομαι να σου καει το κινητο!!!!χαχαχα ελεος δηλαδη, χαλαρωστε λιγακι.

 • Άγγελος Σφακιανάκης
  11 Οκτωβρίου 2012 at 10:13

  @Φάνης: Δυστυχώς η μόνη επιλογή που σου δίνεται είναι μέσω ebay. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)
  @Πανος.Λαστ: Στην προσπάθεια τους να κάνουν κάτι διαφορετικό, υποβάθμισαν τα επίπεδα ευχρηστίας. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο interface έχει προοπτικές…

 • Φάνης
  11 Οκτωβρίου 2012 at 09:22

  Ευχαριστουμε Αγγελε για το ωραιο review. Επειδη κι εγω μετα απο επικοινωνια που ειχα μαζι τους, πηρα την απαντηση οτι δεν στελνουν Ελλαδα (επισης ουτε Ιταλια που εχω γνωστο, αλλα ουτε και Γαλλια…), ξερει κανεις απο πού μπορουμε να το παραγγειλουμε? Ευχαριστω για το χρονο σας.

 • Πανος.Λαστ
  10 Οκτωβρίου 2012 at 18:15

  το να καθεται να κρινει καποιος (βλεπε Takis) ενα δημοσιογραφο για την δουλεια του εφοσον ειναι αμεσα συνδεδεμενη με εκεινον (λαθος καιροε,λαθος πληροφοριες) ειναι απολυτως δεκτο αλλα να κραζεις απο την στιγμη που δεν το κοβω να το αγοραζεις σημερα αυριο ενα κινητο στο οποιο γινεται ενα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ review γιαυτο ας βουταμε τη γλωσσα στο μυαλο πριν πουμε κατι! Οσο αφορα το κινητο καλο μεν αλλα πολυ δυσχρηστο μενου μου φανηκε οτι εχει και γενικα εχει μια φιλοσοφια να ξεχωρισει ενω ειναι copy σχεδιου απο iphone 3gs τι να πω αντε να δουμε και τιμη!

 • Άγγελος Σφακιανάκης
  10 Οκτωβρίου 2012 at 10:45

  @harma: Ποιος μίλησε για το ίδιο μέσο; Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι (τρεις διαφορετικοί δημοσιογράφοι), με μόνο κοινό στοιχείο τη φιλία τους – για αυτό και αντάλλαξαν απόψεις για το ίδιο άτομο. Ή μήπως απαγορεύεται και αυτό; Πόσο ικανοποίηση μπορεί άραγε να φέρει σε έναν χρήστη που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του, να κρίνει γενικώς; Μια καλή ερώτηση που σκέφτομαι σύντομα να θίξω, μιας και υπάρχει πολλή τροφή για κουβέντα. Στο κάτω κάτω έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον.

 • harma
  10 Οκτωβρίου 2012 at 10:11

  Για ποιο λογο 3 δημοσιογραφοι του ιδιου μεσου ζητουν την ιδια συσκευη για δοκιμη;
  Οσο για τα δωρακια που λεει κι ο Takis, μαλλον θα συμφωνισω μαζι του.

 • Άγγελος Σφακιανάκης
  9 Οκτωβρίου 2012 at 16:01

  @Πανος: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για το Oppo ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας δοθεί η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε, προκειμένου να εκφέρουμε ολοκληρωμένη άποψη ;)

 • Πανος
  9 Οκτωβρίου 2012 at 15:39

  πολύ καλό review χωρις να κουραζει, θα ηθελα μια κριτικη και απο Oppo find 5 και Oppo finder, ειμαι πολυ υπερ των κινεζων γιατι περνεις πολυ καλο hardware σε πολυ καλη τιμη, το συγκεκριμενο βεβαια δεν με ενθουσιασε!!!! συνεχιστε ετσι!!!

 • Άγγελος Σφακιανάκης
  9 Οκτωβρίου 2012 at 11:23

  @Takis: Μια απλή παράθεση του email σου, θα αρκούσε για να κριθείς από τους υπόλοιπους αναγνώστες χωρίς καν να απαντήσω (μα διεύθυνση «πίπες»;). Παρόλα αυτά και επειδή δεν μου το επιτρέπει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, πιστεύω να καλυφθείς με αυτό: καμία συσκευή δεν δωρίζεται στο μέσο μας. Όλες όσες δοκιμάζουμε είτε έχουν αγοραστεί από εμάς τους ίδιους, είτε έρχονται στα γραφεία μας με δελτία αποστολής και επιστροφής με τίτλο «προς επίδειξη και επιστροφή». Η μόνη περίπτωση που κάποια συσκευή δεν επιστρέφεται, είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων να κληρωθεί στο site.

  Στη διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

  Άγγελος Σφακιανάκης

 • Takis
  9 Οκτωβρίου 2012 at 06:09

  κλασικός ξεφτίλας ελληνας δημοσιογράφος που κράζει όποιον δεν του κάνει δωράκια

 • Chris Tsel
  8 Οκτωβρίου 2012 at 12:19

  Μλκ το θαψες :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

 • 8 Οκτωβρίου 2012 at 11:47

  κάνετε πολύ καλή δουλειά ιδιαίτερα όταν έχετε παρουσιάσεις πέρα απο τα συνηθισμένα , συνεχίστε έτσι!!!

 • dmayrias
  8 Οκτωβρίου 2012 at 11:46

  Θα προτιμούσα ένα huawei, αντί των τεσσάρων πυρήνων και μόνο…