17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Meizu MX 4-core, το wannabe iPhone

    Θα το πω από την αρχή γιατί δεν κρατιέμαι. Ο υπεύθυνος τύπου της Meizu είναι επιπέδου rookie. Ούτε καν veteran. Δεν έχει νόημα να παραθέσω εδώ ονόματα – με ένα κλικ στο meizu.com, τα ανακαλύπτεις για πλάκα. Απλά, πώς να το πω, μου φάνηκε κάπως. Εκτός και αν υπάρχει λογική εξήγηση, στο πως μπορεί τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι να ζητάνε την ίδια συσκευή για δοκιμή και να λαμβάνουν από μια διαφορετική απάντηση ο καθένας. Αν θέλεις το πιστεύεις, αλλά το μενού περιλάμβανε από πληρωμή του MX 4-core, μέχρι πλήρη αδιαφορία για την παρουσίαση του στη χώρα. Άντε, βγάλε άκρη… Και μετά σου λέει, «calling all dreamers». Μήπως να του στέλναμε και φωτογραφία για να επιλέξει βάσει φωτογένειας;

    Έχω πάρει που λες το ΜΧ 4-core στα χέρια και το déjà vu έρχεται αυτιστικά. Όσο και αν ψάξεις, δεν θα βρεις ακριβότερο κλώνο iPhone. Και αν τύχει να είσαι κάτοχος κινητού της Apple θα κάνεις αυτόματα τη σύνδεση με το 3GS. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος: να γίνεται η ταύτιση υποσυνείδητα. Μη φανταστείς καμία εμπειρία τύπου OEM, με hardware που ψωνίζεις από τη λαϊκή αγορά, απλά το όλο στόρι εμπεριέχει γενναίες δόσεις κόπιας.

    Σου είπα ότι δεν είμαι προκατειλημμένος; Αν ήμουν, δεν θα παραδεχόμουν, ας πούμε, ότι η μοναδική περίπτωση να βρεις ανώτερο ποιοτικά προϊόν με ταμπελάκι made in China, θα ήταν να στο έφτιαχναν built to order. Όχι απαραίτητα, με τα σούπερ ουάου τεχνικά, αλλά με προσοχή στο φινίρισμα και με «love and tender» στη λεπτομέρεια. Το κεντρικό πλήκτρο για παράδειγμα (που θυμίζει εκείνο του iPhone, αλλά έχει σχεδιαστεί με αντίθετη φορά), είναι μαλακό σαν βούτυρο. Στον αντίποδα, για να αφαιρέσεις το καπάκι, πρέπει να έχεις νύχι κιθαρίστα. Επίσης, η συναρμογή ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο και μόνο αν πιέσεις τη συσκευή στα άκρα θα ανακαλύψεις τις όποιες ανοχές στα πλαστικά.

    Στην ίδια λογική, μου έκανε εντύπωση η συσκευασία. Σε προϊδεάζει θετικά με έναν δικό της τρόπο, για αυτό που κρύβει στο εσωτερικό της. Σαν να φωνάζει «αγόρασε με» από μακριά. Το τι επακολουθεί βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία…

    Πριν προχωρήσω πάντως στο πινακάκι με τα specs, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το MX 4-core, μοιάζει με iPhone που πήρε αναβολικά. Η οθόνη του έχει ανάλυση 960×640 pixels (μοναδική πρωτοτυπία στο χώρο του Android), ο τετραπύρηνος επεξεργαστής είναι της Samsung (ίδιος με αυτόν που βρίσκεις στο S III, χρονισμένος όμως στα 1,4GHz), το ποσό μνήμης φτάνει στο 1GB και για το storage σου δίνονται δυο επιλογές: μια στα 32 και μια στα 64 γίγα.

    Πρακτικά μιλώντας, όσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσεις το iOS και να περιηγηθείς στις καρτέλες του pure Android, άλλο τόσο δύσκολο είναι να χωνέψεις το custom-made Flyme OS. Ναι, μπορεί να βασίζεται στο ICS, αλλά οι άνθρωποι της Meizu έχουν προχωρήσει σε τόσο βαθιά παραμετροποίηση, που όταν χρησιμοποιείς το MX 4-core για πρώτη φορά, νιώθεις σαν το ψάρι έξω από τη γυάλα. Είναι ένα συνονθύλευμα στοιχείων από το λειτουργικό της Apple και της Google μαζί. Εμένα μου την έσπασε γιατί το κεντρικό εικονικό πλήκτρο με σήμα το «Μ» δεν σε βάζει στο μενού, αλλά στον browser, σαν κάτι παλιά Samsung που σου ερχόταν να τα πετάξεις στον τοίχο. Ευτυχώς, εδώ σου δίνονται πολλές δυνατότητες προσωποποίησης, από το να αλλάζεις themes, μέχρι εικονίδια και φυσικά οτιδήποτε εμφανίζεται στις αρχικές οθόνες, οι οποίες παρεμπιπτόντως υποκαθιστούν το μενού. Το θετικό είναι ότι τα πάντα τρέχουν με χαρακτηριστική άνεση, αφού, ναι μεν το smoothness δεν είναι επιπέδου Jelly Bean, από την άλλη όμως βλέπεις έναν Exynos να δείχνει παντού τα δόντια του, έχοντας να διαχειριστεί ένα πάνελ με περιορισμένο, αναλογικά, αριθμό pixels. Μιας που το έφερε η κουβέντα…

    Η οθόνη είναι τεχνολογίας LCD, αλλά η παγκοσμίως άγνωστη τεχνολογία ASV, που υποστηρίζει, δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Πως ήταν τα κορυφαία panel κάτι παλιών PDA της Compaq; Έ, κάπως έτσι. Βασικά χωλαίνει σε λευκό -σε μακροχρόνια ανάγνωση κουράζει- αλλά χρωματικά είναι αρκετά πιστή για να χαζεύεις φωτογραφίες ή βίντεο που θα βρεις στο YouTube. Επίσης έχει ικανοποιητικό touch, ενώ το OS κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία. Μια παρατήρηση και κλείνω: η ανάλυση μοιάζει μικρή για τη διαγώνιο των 4 ιντσών. Σε μια εποχή που το 720p τείνει να γίνει ο κανόνας, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο πήχης έχει ανέβει πολύ.

    Και τώρα η κάμερα… Πατάω το εικονικό πλήκτρο της φωτογράφησης και εντυπωσιάζομαι από την ευκρίνεια των εικόνων. Αν τις περάσεις στον υπολογιστή, θα δεις ότι δείχνουν ελαφρώς ξεπλυμένες, αλλά για μια συσκευή που απαιτεί στο ταμείο κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, μπορείς να ζήσεις άνετα με αυτές. Τολμάω μάλιστα να πω ότι σε αναλυτικότητα και σε επίπεδα θορύβου είναι κοντά σε εκείνες του HTC One X, με τη διαφορά πως εδώ λείπουν τα διάφορα καλούδια, ενώ, όπως είπα και πριν, τα χρώματα μοιάζουν σαν να έχουν μπει στο πλυντήριο.

    Θα σου μιλήσω για δυο πράγματα ακόμη που πιστεύω σε αφορούν. Για την αυτονομία παραδείγματος χάρη, που είναι ελαφρώς καλύτερη από του iPhone 4S. Για την ποιότητα λήψης, που κινείται στα απολύτως τυπικά στάνταρτ της κατηγορίας ή για το πακέτο ακουστικού-μικροφώνου που δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα. Για το γεγονός ότι στο τηλεφωνικό κομμάτι το MX 4-core δεν δικαιολογεί τον τίτλο high-end, ενώ υστερεί φανερά σε σχέση με συσκευές που κοστίζουν τα μισά λεφτά

    Φυσικά και πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν του παράγοντες, όπως την κατασκευαστική ανωτερότητα, το όμορφα σχεδιασμένο (αν και δύσχρηστο) interface ή την ποιότητα των περιφερειακών που διαπρέπουν στα benchmarks. Σε μια εποχή που οτιδήποτε πάνω από 300 ευρώ μοιάζει υπερβολή, το Meizu θα μπορούσε να κερδίσει το δικό του κοινό, στην ταπεινή Ελλαδούλα – όταν και όποτε κυκλοφορήσει επίσημα. Είναι ένα wannabe iPhone, που δεν απευθύνεται ντε και σώνει στους κολλημένους, αλλά ίσως και σε κάποιους που μέμφονται τον πολτό των Android smartphones που έχουν κατακλύσει την αγορά. To MX 4-core είναι ένα δείγμα του πως μπορείς να κοιτάς στο ρετιρέ, ενώ είσαι στο ισόγειο.

     

    Specs: Meizu MX 4-core (Από €380)

    Λειτουργικό Flyme 1.0
    Επεξεργαστής Quad-core 1,4GHz
    Μνήμη 32/64GΒ storage, 1GB RAM
    Οθόνη 4″ASV LCD πολλαπλής αφής, 960×640 pixels
    Κάμερα 8MP με  LED φλας (οπίσθια), 0,3MP (πρόσθια)
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS, HSDPA, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία Δεν ανακοινώνεται
    Διαστάσεις 121,3 x 63,3 x 10,3 χιλ.
    Βάρος 139 γρ.

    Δες τώρα και το βίντεο

    Related Articles

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles