BREAKING

Δοκιμάζουμε το Nokia X7. To κινητό που αποθεώνει τα multimedia

Ένας, όχι και τόσο, διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου είχε κάνει κάποτε μια δήλωση που μου έχει μείνει. «Μια πολύ καλή ημέρα διαρκεί μόνο μια ημέρα». Η ομάδα του είχε προλάβει νωρίτερα να κάνει το δικό της θρίαμβο στο τοπικό πρωτάθλημα, χάνοντας στη συνέχεια από μια άλλη που έδινε μάχη επιβίωσης στον πίνακα. Σήμερα κάνω τους δικούς μου συνειρμούς, συνδέοντας το γεγονός με την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Nokia στο χώρο των mass smartphones, δηλαδή με το X7. Εκεί που ελπίζεις σε μια καλύτερη ημέρα, που έχεις απαλλαγεί οριστικά από κάθε προκατάληψη, παίρνεις μια ισχυρή τζούρα από Symbian και μένεις να αναρωτιέσαι γιατί οι Φινλανδοί έχουν εμμονές με το παρελθόν.

Αλλά ας τα πάρω καλύτερα με τη σειρά. Το Χ7 μαζί με το Ε6 είναι οι δυο συσκευές που επωμίστηκαν το βάρος να αποκαταστήσουν τη φήμη του πιο αναγνωρισμένου λειτουργικού στον πλανήτη. Μετά από έναν κυκεώνα άκαιρων δηλώσεων, ο Stephen Elop (βλ. CEO της Nokia) άφησε στο αλλοτινό ισχυρό Symbian δυο επιλογές: είτε να μας αποχαιρετίσει για πάντα είτε να παλέψει προκειμένου να ανακτήσει το έδαφος που, κακά τα ψέματα, μέρος του χάθηκε οριστικά. Και όλα αυτά για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον ενός αυστηρού κοινού, που από τη μια πιπιλάει την καραμέλα της Apple και από την άλλη προσμένει μια εναλλακτική στο καλιφορνέζικο κατεστημένο.

Το Χ7 προσπαθεί να ζωντανέψει αυτή τη φλόγα. Αν και δεν έχει την ίδια μεταφυσική φωτογραφική ικανότητα με το N8, τα καταφέρνει το ίδιο καλά και με οχτώ megapixels. Χωρίς xenon φλας, αλλά με ένα διπλό LED που ελάχιστα διαφοροποιεί το ποιοτικό αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει άλλοθι για την αδυναμία καταγραφής βίντεο σε 1080p μιας και τα 720p στα 25 καρέ το δευτερόλεπτο, μοιάζουν παρωχημένα. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι οι Φινλανδοί είτε δεν διαβάζουν ειδικά περιοδικά (οι κριτικές που είχαν γραφτεί για το βίντεο στο N8) είτε τα διαβάζουν... ξεφυλλίζοντας.

Επίσης, έχοντας κατά νου ότι οι άνθρωποι της εταιρίας μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το Symbian Anna, περίμενα περισσότερα. Μπορεί να μην έχω διευκρινίσει ακόμη μια απορία γλωσσικού περιεχομένου που αφορά στο όνομα, αλλά εμπέδωσα καλά τους ισχυρισμούς των σχεδιαστών του ανανεωμένου OS που μιλούν για πολλές και καίριες βελτιώσεις. Εμφατικά μάλιστα όταν η κουβέντα φτάνει στην εμφάνιση, αν και η περισσότερη φαιά ουσία αναλώνεται στον τομέα της ευχρηστίας. Στη θεωρία. Πρακτικά οι Φινλανδοί έχουν εντρυφήσει σε ένα λειτουργικό που σνόμπαρε μέχρι πρότινος την αφή, που γνωρίζουν την πέμπτη αίσθηση ως κομμάτι της ανθρώπινης ανατομίας, αλλά μέχρι εκεί. Δηλαδή καμία σχέση με αυτό που ζητάει το κοινό σήμερα. Είναι δύσκολο να καταπιείς για παράδειγμα έναν browser που, αν και σημαντικά βελτιωμένος, δείχνει δυσκοίλιος σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και παρά το γεγονός ότι το hardware θεωρείται αξιόλογο για τα δεδομένα της πλατφόρμας, έχει ανάγκη από πουσάρισμα για να μπορέσει να ανταποκριθεί ικανοποιητικά. Δεν λέω, καλός, χρυσός και άγιος ο επεξεργαστής στα 680MHz, χαρίζει πόντους στην αυτονομία (παρεμπιπτόντως οι χρόνοι αναμονής και ομιλίας είναι επικοί), από την άλλη όμως ζητάει από εσένα, εμένα, τον κάθε μέλλοντα χρήστη του Χ7 να κάνει τα πάντα υπομονετικά. Μιας και που το έφερε η κουβέντα πόσο θα στοίχιζε ένα ολοκληρωμένο μνήμης στα 512ΜΒ;

Για να είμαι αντικειμενικός πάντως η ύπαρξη του X7 δεν περιορίζεται στο ξεζούμισμα κάποιου unlimited data πακέτου. Αλλά στο πως θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σε κάνει να περάσεις καλά εκμεταλλευόμενος τα multimedia ταλέντα του. Η οθόνη αποθεώνει τα βίντεο (η τεχνολογία AMOLED στα καλύτερα της) την ίδια στιγμή που η ακουστική κάνει τα MP3 να ηχούν μαγικά. Δεν υπάρχουν καλύτερα ηχεία από αυτά που κρύβει αυτό το τηλέφωνο. Και μάλιστα στέρεο. Επίσης η ποιότητα κατασκευής εντυπωσιάζει. Με βάρος στα 146 γραμμάρια το Χ7 δεν είναι αυτό που λέμε πούπουλο, από την άλλη όμως η συναρμογή είναι γρανιτένια, να ζήσει αυτός που σκέφτηκε να αμπαρώσει την μπαταρία κάτω από το αλουμινένιο πλαίσιο.

Στα 519 ευρώ που κοστίζει το τηλέφωνο θα βρεις αμέτρητες εναλλακτικές, ενώ αν σκέφτεσαι να προσθέσεις καμιά 50ριά ευρώ ακόμη στον αρχικό προϋπολογισμό ο ανταγωνισμός δαγκώνει επικίνδυνα. Άρα; To Χ7 θα βρει το δικό του φανατικό κοινό. Εκείνο που βλέπει το σήμα με το μισοφαγωμένο μήλο και βγάζει εξανθήματα, εκείνο που θέτει την ποιότητα ως βασική προτεραιότητα και έχει τα multimedia για μικρό Θεό. Αν θα το αγόραζα με ρωτάς; Η απάντηση είναι όχι, αλλά ξέρεις πως είναι αυτά: υποκειμενικά. Θα περιμένω το Windows Phone καλύτερα που ευχή και κατάρα του δίνω να γράφει στην ούγια «Made in Korea» όπως το Χ7...

Δες τώρα το βίντεο της Vodafone εδώ και το δικό μας που ακολουθεί...

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment