25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Sony Xperia Tablet S. Το tablet που δε φοβάται την κακομεταχείριση

    Κάποτε το iPad έμοιαζε με πείραμα. Σήμερα κάνει το κοινό να παραμιλάει με τον διαγαλαξιακό του αντίκτυπο και την ανάγκη που δημιούργησε από το πουθενά. Μετά ήρθαν οι Ιάπωνες, οι Κορεάτες, το τεράστιο Android, το ταμπλετικό αυτονόητο. Δεν θα κάνω αναδρομή στο θρύλο. Για όποιον έζησε τον Steve Jobs, οφείλει να παραδεχτεί ότι είχε τη μαγική ικανότητα να χαλιναγωγεί τον κόσμο. Ξέφυγα πάλι. Συνεχίζω… Ο άνθρωπος είναι ζώο που βολεύεται. Του δείχνεις τον εύκολο δρόμο και εκείνο ακολουθεί. Πόσο μάλλον αν έχει για δόλωμα ένα tablet. Στην αρχή το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, μετά δένεται και στο τέλος το θεωρεί κομμάτι του εαυτού του. Στοιχήματα, YouTube, τρέιλερ, ενίοτε και χάζι φωτογραφιών. Η ταμπλέτα έγινε επέκταση του καναπέ. Μας κακόμαθε.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι εναλλακτικές του iPad έχουν αρχίσει να αποκτούν ενδιαφέρον. Το καλό είναι ότι κάνουν τα ίδια ή και περισσότερα από εκείνο, την ίδια στιγμή που κοστίζουν φθηνότερα. Έχουν όμως ένα μεγάλο μείον: υστερούν σε αμεσότητα, έστω και αν εξελίσσονται μαζί με αυτό. Ούτε τα τετραπύρηνα chipsets δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν την εμπειρία του project butter στον κόσμο των Android tablets. Τα glitches και τα σκαλώματα είναι η δική τους καθημερινότητα. Take it or leave it, τουλάχιστον μέχρι να βγει η έκδοση 5 του λειτουργικού.

    Το λοιπόν. Η Sony ξεκίνησε τον δικό της αγώνα δρόμου στην κατηγορία, πριν από ενάμιση χρόνο. Στην αρχή, χωρίς έμπνευση είναι η αλήθεια, χωρίς αυτό το κάτι που θα την έκανε να ξεχωρίσει από τον πολτό. Με το καινούργιο όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Το Xperia Tablet S δεν είναι μια ακόμη ταμπλέτα. Σίγουρα δεν είναι η γρηγορότερη. Δεν είναι επίσης η ομορφότερη. Ο opinion leader θα σεβαστεί το pedigree, αλλά πιθανόν να την προσπεράσει. Το ίδιο ίσως να έκανα και εγώ. Από την άλλη όμως οφείλεις να παραδεχτείς, ότι το μηχάνημα έχει ενδιαφέρον: οθόνη στις 9,4 ίντσες και splashproof ικανότητες.

    Μπορεί σε κάποια σημεία του να είναι φτιαγμένο από πλαστικό, από την άλλη όμως η συναρμογή του Xperia Tablet S είναι πολλά κλικ πάνω σε σχέση με τον παντοδύναμο αντίπαλο, το δεκάρι της Samsung. Το φινίρισμα είναι εξαιρετικό, η αίσθηση στο χέρι μεγαλειώδης και οι 9,4 ίντσες προσεγγίζουν την ιδανική διάσταση. «Τόσο, όσο», όπως θα έλεγε και ένας φίλος… Μη μας μείνει κανά κουσούρι από το μεγάλο μέγεθος, ούτε να βγάζουμε και τα μάτια μας κάθε φορά που προσπαθούμε να σερφάρουμε.

    Το Android είναι κλασικά έκδοσης 4.0, αλλά το bloadware της Sony δεν το αφήνει να αγιάσει. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος προς τι οι τόσες προεγκατεστημένες εφαρμογές; Η μόνη που βρήκα ενδιαφέρουσα ήταν αυτή που αφορά στη γονική προστασία. Περνάς έναν κωδικό και περιορίζει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Το όνειρο κάθε οικογενειάρχη… Καλά λόγια έχω να πω και για το πληκτρολόγιο. Εκτός του ότι είναι άψογα σχεδιασμένο, κάνει ελκυστική τη χρήση. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή ακριβώς υπάρχουν ένας σκασμός apps περασμένα στη ROM, πολλές φορές θα δεις το tablet να σκαλώνει. Ιδίως στο browsing. Πατάς μια, πατάς δεύτερη και μερικές φορές μπορεί να μη ακούσει ούτε και στην τρίτη. Είμαι πεπεισμένος πως αν έμπαινα στη διαδικασία να το «rootάρω», θα εισέπραττα μια ανώτερη εμπειρία, μόνο και μόνο επειδή στην επιφάνεια θα έβγαινε το pure Android.

    Λίγες ταμπλέτες προσφέρουν τόσες πολλές δυνατότητες. Το Xperia Tablet S είναι εξοπλισμένο με υπέρυθρη, θύρα micro-HMDI, ενώ είναι το μόνο στην κατηγορία με υποδοχή για κανονικών διαστάσεων κάρτες SD. Δεν υπάρχει… Ανοίγεις το καπάκι της ψηφιακής αφαιρείς το ψηφιακό μέσο και το εισάγεις απευθείας στο tablet. Η χαρά του φωτογράφου. Θα εκτιμηθεί επίσης το γεγονός ότι η οθόνη είναι υπέρλαμπρη, με τέλεια χρώματα, όπως και ότι απεικονίζει άψογα την εκάστοτε πληροφορία. Ίσως το υψηλό contrast να κουράσει, αλλά αυτό συνηθίζεται. Το πιο απλό είναι να ρίξεις την φωτεινότητα στο τέρμα και να ξεμπερδεύεις Η αυτονομία είναι το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα. Ούτε iPad… Θα βγάλει πολλά μερόνυχτα και εσύ θα παρατηρείς τη στάθμη της μπαταρίας να κατεβαίνει με ρυθμούς χελώνας.

    Θα κλείσω χαρούμενα. Το Xperia S έχει ωραίο design (πιο πολυφορεμένη έκφραση, πεθαίνεις) και κατασκευαστικά δείχνει ότι μπορεί να επιβιώσει από τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αντέχει αν το βρέξεις με νερό, οι δυνατότητες του είναι αλλού, όμως το λειτουργικό της Google, τουλάχιστον όπως το έχει διαμορφώσει η Sony, του «κόβει τα πόδια». Είναι σαν να ξεκινάς από στάση με υπετροφοδοτούμενο μοτέρ και έχεις σηκωμένο το χειρόφρενο. Όχι πως δεν ευθύνεται και η έκδοση Ice Cream Sandwich του Android… Συμπέρασμα: με 100 ευρώ λιγότερα από το iPad, αποκτάς ένα μηχάνημα με κορυφαία τεχνικά. Αυτός ο Στιβ Τζομπς έκανε τελικά, πολύ κόσμο μάγκα.

     

    Specs: Sony Xperia Tablet S (429)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής Quad-core 1,3GHz
    Μνήμη 16GB storage, 1GΒ RAM, SD
    Οθόνη 9,4″ LCD, πολλαπλής αφής, 1280×800 pixels
    Κάμερα 1MPixel (πρόσθια), 8Mpixel (οπίσθια)
    Συνδεσιμότητα microUSB, micro-HDMI, Wi-Fi, A-GPS, Bluetooth, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 12 ώρες αναπαραγωγή πολυμέσων
    Διαστάσεις 239,8 x 174,4 x 8,8 χιλ.
    Βάρος 570 γρ.

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles