22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ronald Wayne. Ο άγνωστος συνιδρυτής της Apple που πούλησε το μερίδιό του έναντι 800 δολαρίων

    Πέρα από τον Steve Jobs και τον Steve Wozniak, υπήρχε και ένας τρίτος συνιδρυτής της Apple (Apple Computer εκείνη την εποχή). Ήταν ο Ronald Wayne, το όνομα του οποίου δε σας είναι τόσο γνωστό όσο αυτό των δύο Steve. Γιατί; Καθώς έφυγε νωρίς από την εταιρεία… Ο τότε μέντορας του Steve Jobs, που λειτουργούσε κυρίως συμβουλευτικά στην Apple, πούλησε το μερίδιό του έναντι 800 δολαρίων και αργότερα παραιτήθηκε από κάθε αξίωμα απέναντι στην εταιρεία έναντι 1.500 δολαρίων.

    Ο Wayne εργαζόταν στην Atari μαζί με τον Jobs, πριν καν ο δεύτερος γνωρίσει τον Steve Wozniak και μάλιστα συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι δύο Steve να τα βρουν και να ξεκινήσει η εταιρεία. Οι τρεις τους ήταν παρόντες στη δημιουργία της Apple Computer την 1η Απριλίου του 1976, 40 δηλαδή ακριβώς χρόνια πριν. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα ωστόσο, ο Wayne εγκατέλειψε την εταιρεία, στην οποία κατείχε μερίδιο 10%, για τα ποσά που προαναφέραμε.

    40 χρόνια μετά, ο Wayne πιστεύει ακόμη ότι τότε πήρε τη σωστή απόφαση, όπως επαναλαμβάνει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC.

    Ronald Wayne

    O 81χρονος πλέον Wayne, αν και τώρα το τότε μερίδιό του στην Apple θα άξιζε 60 δισ. δολάρια (άουτς!), δε μετανιώνει γι’ αυτό που έκανε. Έχει δηλώσει ότι η απόφασή του ήταν καλύτερη δυνατή με βάση αυτά που γνώριζε τότε και, δεδομένων των συνθηκών, δε θα μπορούσε να ρισκάρει τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Το γεγονός ότι προερχόταν από μία μάλλον ατυχή επιχειρηματική εμπειρία έπαιξε προφανώς το ρόλο του. Εκείνη την εποχή οι Jobs και Wozniak ήταν άφραγκοι και χωρίς περιουσία και η Apple έπρεπε να δανειστεί κεφάλαιο 1.500 δολαρίων για να μπορέσει να κατασκευάσει τους πρώτους 50 υπολογιστές που της είχαν ζητηθεί από μία τοπική αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών. Ο ίδιος είχε σπίτι, αυτοκίνητο και τραπεζικό λογαριασμό, έτσι σε περίπτωση που η Apple αποτύγχανε, ως μέτοχος θα ήταν εκτεθειμένος.

    Ο Νεύτωνας και το... μήλο. Το πρώτο λογότυπο της Apple που είχε δημιουργήσει ο Ronald Wayne
    Ο Νεύτωνας και το… μήλο. Το πρώτο λογότυπο της Apple που είχε δημιουργήσει ο Ronald Wayne

    O Wayne, που μεταξύ άλλων είναι εκείνος που δημιούργησε το πρώτο λογότυπο της Apple που βλέπετε παραπάνω δεν πήρε αυτό το ρίσκο, αλλά φαίνεται να μην έχει κανένα πρόβλημα με αυτή του την απόφαση.

    Όσο για τα δισεκατομμύρια που έχασε… “Εάν τα χρήματα ήταν το μόνο πράγμα που ήθελα, υπήρχαν πολλοί τρόποι που θα μπορούσα να τα αποκτήσω” λέει τώρα. “Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να κάνουμε ό,τι μας γοητεύει”.

    Ron_Wayne_with_Steve_Wozniak
    Ο Ron Wayne (δεξιά) με τον Steve Wozniak (κέντρο).

    Ο Wayne δεν είχε ποτέ στην κατοχή του κάποιο προϊόν της Apple, έως το 2011 όταν κάποιος του έδωσε ένα iPad 2, το οποίο ωστόσο ούτε αυτό κράτησε. Ζει τώρα στο Pahrump στην έρημο της Nevada, 800 χιλιόμετρα μακριά από το Cupertino και τα HQ της Apple, σε ένα φυσιολογικό σπίτι ενός μηχανικού και συλλέκτη που δεν έχει καμία σχέση με τις πολυτελείς κατοικίες των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley.

    Screen Shot 2016-04-02 at 14.18.28

    Μπορεί πάντως να μην το έχει μετανιώσει που πούλησε το μερίδιό του στην Apple, ίσως όμως έχει μετανιώσει για κάτι άλλο πιο “μικρό” αλλά σχετικό, το ότι πούλησε το αυθεντικό αντίγραφο που είχε στην κατοχή του από το συμβόλαιο ίδρυσης της εταιρείας έναντι 500 δολαρίων, ένα έγγραφο που το 2011 πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Άουτς ξανά…

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles