18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    [Update] Επιτυχημένη, αν και με προβλήματα, η προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67P (και η πρώτη φωτό)

    UPDATE: Η προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη επιβεβαιώθηκε στις 19:03 ώρα Ελλάδος. Εδώ το video που δόθηκε στη δημοσιότητα από το European Space Agency Mission control στο Darmstadt της Γερμανίας και τους πανηγυρισμούς αμέσως μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση. Τους πανηγυρισμούς, βέβαια, ακολούθησε αργότερα η ελαφρά “ανησυχία”, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγκιστρα του ρομπότ δεν έχουν απελευθερωθεί και έτσι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η αγκίστρωση στον κομήτη – ένα πρόβλημα που προσπαθούν να επιλύσουν τώρα οι επιστήμονες. 

    UPDATE 2: Ιδού, όμως, και η πρώτη φωτογραφία από την προσεδάφιση.

    landing-philae

    UPDATE 3: Τα νέα είναι συνολικά ευχάριστα τελικά, καθώς το ρομποτικό όχημα κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω στον κινούμενο κομήτη.

    ———————————————————————————————————

    Μία από τις πιο φιλόδοξες αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο διάστημα βαίνει προς την ολοκλήρωσή της – ελπίζουμε με επιτυχία. Το σκάφος Rosetta του European Space Agency (ESA), μετά από ταξίδι διάρκειας …10 ετών, έφτασε στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, και είναι έτοιμο για την πρώτη ιστορική απόπειρα προσεδάφισης σε κομήτη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    rosetta-philae
    Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποκόλλησης του Philae από το σκάφος Rosetta.

    Γύρω στις 10:30 σήμερα το πρωί, όπως επιβεβαιώθηκε και από το λογαριασμό της ESA στο twitter, το ειδικό ρομπότ Philae αποκολλήθηκε με επιτυχία από το σκάφος Rosetta και έχει ξεκινήσει την πορεία του προς τον κομήτη. Η ελεύθερη πτώση του ρομπότ θα διαρκέσει για επτά ολόκληρες ώρες, ώστε να διασχίσει τα περίπου 20 χιλιόμετρα που απομένουν και να πετύχει να γίνει το πρώτο, κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, σκάφος που θα προσγειωθεί σε έναν κομήτη. Θα είναι το αποκορύφωμα μίας σπουδαίας αποστολής και, αν όλα πάνε καλά, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας, το ρομπότ θα φτάσει στον κομήτη, επιχειρώντας με τα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει να ξεκινήσει τις έρευνες στο έδαφός του.

    Η πρώτη... φωτό που έστειλε το Philae, αμέσως μετά το διαχωρισμό, είναι αυτή!
    Η πρώτη… φωτό που έστειλε το Philae, αμέσως μετά το διαχωρισμό, είναι αυτή!

    Το σκάφος Rosetta κόστισε 1.4 δισ. ευρώ και ξεκίνησε το ταξίδι του το 2004. Βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη τρεις φορές, έως ότου πιάσει την επιθυμητή ταχύτητα που απαιτείται για να την αφήσει και να προσεγγίσει τον κομήτη. Η πιο δύσκολη στιγμή της αποστολής του ήταν όταν βρέθηκε στην πιο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο, λαμβάνοντας μόνο το 3% του ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε στη γη – ένα πρόβλημα για τους ηλιακούς συλλέκτες του. Έτσι μπήκε σε ένα είδος “χειμερίας νάρκης”, με τις βασικές του λειτουργίες απενεργοποιημένες για λίγο. Τον Ιανουάριο “ξύπνησε” και τον Αύγουστο κατάφερε να προσεγγίσει τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.

    comet-landing

    Το μικρό ρομπότ Philae (που έχει βάρος 113 κιλά και το μέγεθος ενός… πλυντηρίου) μπορεί να “επιβιώσει” έως τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και η ζέστη από την προσέγγιση του κομήτη στον Ήλιο θα το καταστρέψει. Τα πιο σημαντικά πειράματα, βέβαια, θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 1/2 ημερών, όση και η διάρκεια ζωής της πρωτογενούς μπαταρίας του Philae. Κατά την περίοδο αυτή, τα επιστημονικά όργανά του θα παρέχουν εικόνες και δεδομένα υψηλής ανάλυσης, σχετικά με το σχήμα, την πυκνότητα, τη θερμοκρασία και τη χημική σύσταση του κομήτη. Το σκάφος Rosetta, από την άλλη, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη μέχρι τη διέλευσή του στην πλησιέστερη απόσταση από τον Ηλιο, τον Αύγουστο, ενώ η αποστολή του θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

    Ιδού μία φωτό του Philae από την Osiris camera του σκάφους Rosetta, αφού αποκολλήθηκε από το δεύτερο και ταξιδεύοντας προς τον κομήτη.
    Ιδού μία φωτό του Philae από την Osiris camera του σκάφους Rosetta, αφού αποκολλήθηκε από το δεύτερο και ταξιδεύοντας προς τον κομήτη.

    Για τους επιστήμονες, η εν λόγω αποστολή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η περαιτέρω εξερεύνηση του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko ενδέχεται να τους δώσει σημαντικά στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα. Οι κομήτες είναι, ουσιαστικά, “παγωμένα” κομμάτια από βράχους, που “περίσσεψαν” κατά το σχηματισμό των πλανητών 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και έχουν διασωθεί σχεδόν ανέπαφα από τότε, έτσι αποτελούν αντικείμενα επιστημονικής παρατήρησης με ξεχωριστή σημασία. Καθώς, μάλιστα, μεταφέρουν νερό και οργανικά μόρια, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποστολή του Rosetta θα τους παρέχει γνώσεις σχετικά με το αν οι κομήτες θα μπορούσαν να έχουν φέρει το νερό στη Γη και, ενδεχομένως, το “έναυσμα” για τη ζωή στον πλανήτη μας.

    Δείτε ζωντανά τη μετάδοση της ESA για την αποστολή του Rosetta εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles