20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι Ρώσοι “πιάστηκαν στα πράσα” να επεξεργάζονται λήμμα της Wikipedia σχετικά με τη μοιραία πτήση MH17

    Τα βλέμματα σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη τις τελευταίες μέρες είναι στραμμένα σε δύο μέρη, στη Γάζα αλλά και στην Ουκρανία όπου η αεροπορική τραγωδία η οποία κόστισε τη ζωή σε 298 άτομα, μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών αερογραμμών, έχει προκαλέσει συγκίνηση αλλά και προβληματισμό. Τι συνέβη, ωστόσο, στην πραγματικότητα με το “άτυχο” αεροσκάφος και πώς και από ποιους προήλθε η κατάρριψή του;

    Σίγουρα, δεν είναι εδώ το έδαφος για πολιτικού τύπου αναλύσεις, ενώ ακόμη και οι ειδικοί ερευνούν το περιστατικό πριν τη διατύπωση ενός ασφαλούς συμπεράσματος σχετικά με το το πώς ακριβώς συνέβη, σε ένα “ευαίσθητο” για τον πλανήτη σημείο το τελευταίο διάστημα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Κι ενώ Ρώσοι και Ουκρανοί φαίνεται να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη του τραγικού συμβάντος, ο “πόλεμος” μεταξύ τους ήταν φυσικό ότι θα φτάσει και στο… Διαδίκτυο.

    Σε ένα από τα μέρη, λοιπόν, όπου διαδικτυακά γράφεται “ιστορία”, τη Wikipedia, μία online ανοικτή “εγκυκλοπαίδεια” όπου ο καθένας μπορεί να προσθέσει ή να επεξεργαστεί τα λήμματα, φαίνεται πως οι Ρώσοι “πιάστηκαν” να επεξεργάζονται λήμμα σχετικό με την πτήση MH17 προς το δικό τους συμφέρον.

    Ένα twitter bot το οποίο παρακολουθεί τα edits στην online εγκυκλοπαίδεια, ανακάλυψε IP της Ρωσικής κυβέρνησης πίσω από την επεξεργασία μίας σελίδας η οποία σχετίζεται με το ατύχημα. Πρόκειται για ένα χρήστη από την κρατική ρωσική τηλεόραση (All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company) ο οποίος φέρεται να άλλαξε μία σελίδα στη ρωσική γλώσσα η οποία περιείχε πληροφορίες για την πτήση MH17.

    russian-screen-wikipedia-editing

    Σε σημείο όπου έγραφε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από “τρομοκράτες από την αυτοαποκαλούμενη ‘Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ’ με πυραύλους Buk” (πρόκειται για φιλορώσους αντάρτες με πυραύλους τους οποίους οι αναφορές θέλουν να έχουν προμηθευτεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία) αντικαταστάθηκε από την πληροφορία ότι η κατάρριψη έγινε από …“Ουκρανούς στρατιώτες”.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που χώρες, πολιτικές και εταιρείες δημοσίων σχέσεων ανά τον κόσμο παίζουν το δικό τους “πόλεμο” στο Διαδίκτυο και ειδικότερα στη Wikipedia, όπου συχνά “αλιεύονται” περιστατικά επεξεργασίας σελίδων, ανάλογα με τα συμφέροντα και τη φήμη κάποιων. Και κάπως έτσι, εν έτει 2014, είναι προφανές πως και ο διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας διεξάγεται και στο Διαδίκτυο…

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles