25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Η Ρωσία “φύτεψε” malware στα USB sticks του G20!

    Με τις αποκαλύψεις για την NSA και τις παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών από κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο να μην έχουν σταματημό, φαίνεται πως ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ, με τη Ρωσία να αποτελεί το νέο κρούσμα «κατασκοπείας».

    russiag20malware2

    Σύμφωνα με πρώιμες αναφορές, υπήρχε malware στα «δώρα» που έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες στο φετινό G20 summit, το οποίο φυσικά έλαβε χώρα στη Ρωσία! Στο G20 περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αφρικής, του Καναδά, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αυστραλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι παραπάνω συγκεντρώθηκαν στις 5-6 Σεπτεμβρίου λίγο έξω από την Αγία Πετρούπολη για το φετινό G20 summit, αλλά δεν έφυγαν με άδεια χέρια.

    Συγκεκριμένα, στις «δωροσακούλες» που έλαβαν φεύγοντας, υπήρχαν USB sticks, αλλά και φορτιστές κινητών/tablets, μεταξύ άλλων. Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα δώρα περιείχαν malware σε hardware και software μορφή, μέσω του οποίου η Ρώσοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, όσων έκαναν το σφάλμα να χρησιμοποιήσουν το stick ή τους φορτιστές. Τουλάχιστον έτσι φέρεται να αναφέρει σε memo του ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, προς τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. Μάλιστα, ανέθεσε δημοσίως στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών τη διευρεύνηση του ζητήματος, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως η Ρωσία θέλησε να κατασκοπεύσει τους εταίρους της του G20.

    russiag20malware1

    Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα πάντα, δηλώνοντας πως πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια υποβάθμισης των λοιπών, σοβαρών προβλημάτων που ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο με τις αποκαλύψεις για την NSA. Προς το παρόν υπάρχει μόνο μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία «δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα» με τα USB sticks και τους USB φορτιστές που δώθηκαν από τη Ρωσία στους συμμετέχοντες.

    Και πραγματικά, μια τέτοια κίνηση φαντάζει μάλλον απίθανο να έγινε από τους Ρώσους, καθώς θα ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστεί το malware και να αποκαλυφθεί το σχέδιο. Άλλωστε, σίγουρα μια χώρα που δεν είναι «πρωτάρισσα» στην κατασκοπεία, με εμπειρία δεκαετιών, έχει πιό αποτελεσματικές και διακριτικές μεθόδους παρακολούθησης από ένα μολυσμένο USB stick. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων και των επίσημων αναφορών, λοιπόν…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles