14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    H Ρωσική Wikipedia κατεβαίνει σε απεργία

    Αν επισκεφτείτε τη Ρωσική Wikipedia σήμερα θα δείτε αυτό:

    Το site, θα παραμείνει «κλειστό» για όλη την ημέρα σε διαμαρτυρία για το ψηφιζόμενο «Νομοσχέδιο για την Πληροφορία» που ψηφίζεται σήμερα από τη Ρωσική Δουμα. Αν το νομοσχέδιο περάσει στην μορφή που έχει αυτή τη στιγμή, θα δημιουργηθεί ένας ομοσπονδιακός οργανισμός που θα ελέγχει και θα συντηρεί μία λίστα από απαγορευμένα site για τους Ρώσους χρήστες του διαδικτύου. Ο οργανισμός αυτός, επίσης, θα έχει την δικαιοδοσία να προσθέτει όποιο site επιθυμεί στη λίστα, χωρίς να χρειάζεται πρότερη απόφαση δικαστηρίου.

    Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε πως δίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την Κυβέρνηση ώστε να πατάξει την παιδική πορνογραφία και τους εξτρεμιστές που δημοσιεύουν υλικό για τις τρομοκρατικές τους επιδιώξεις στο διαδίκτυο.

    Το νομοσχέδιο όμως, έχει δεχτεί τα πυρά όλων των ακτιβιστών που υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου στη χώρα και  τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς πιστεύουν πως είναι άλλη μία προσπάθεια της Ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλλει λογοκρισία στο διαδίκτυο. Επίσης, επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο δεν προσφέρεται για την αστυνόμευση και εντοπισμό παράνομου online υλικού, καθώς οι providers μπορούν εύκολα να μεταφέρουν το περιεχόμενο σε άλλο site ή σε άλλη IP.

    To Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας, πριν λίγες ημέρες χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα μεγάλο εμπόδιο στο δίκτυο της χώρας και η Ρωσική Wikipedia το συνδέει άμεσα με την διαδικτυακή πολιτική της Κίνας. Έτσι, αποφάσισε να «κλείσει» για μία ημέρα, ζητώντας από τους χρήστες να μοιραστούν αυτή τη σελίδα, μήπως και η ενημέρωση του κόσμου κινητοποιήσει κάποιες αντιδράσεις που θα κάνουν τους Ρώσους πολιτικούς να το … ξανασκεφτούν.

    Επισημαίνεται ότι η Ρωσία, όπως και η Κίνα, είναι από τις χώρες που δεν δέχονται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OHE, το οποίο διατείνεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν την ίδια ισχύ, τόσο στην φυσική μας παρουσία σε αυτό τον κόσμο, όσο και την online. Γιατί άραγε;

    Πηγή: The Next Web

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles