21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η on camera σύλληψη ενός Αμερικανού κατάσκοπου στη Μόσχα και το Facebook

    Είναι τρομερά δύσκολο να είσαι Αμερικανός κατάσκοπος στη Μόσχα. Και ακόμα δυσκολότερο να προσπαθείς να ελιχθείς ως πράκτορας, διπλωμάτης και να στρατολογήσεις και νέα μέλη. Κι όλα αυτά, όταν έχεις και προσωπική ζωή και την μοιράζεσαι στο Facebook.

    390-fogle-0514

    Η ιστορία αφορά τον Ryan Fogle, διπλωμάτη, που ζούσε μέχρι τώρα στη Μόσχα και είχε σαν αποστολή να στρατολογήσει Ρώσους πληροφοριοδότες που θα έδιναν πληροφορίες στη CIA. Το επάγγελμα του Fogle; Κατάσκοπος. Το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Ο Fogle συνελήφθη πριν μερικές μέρες από την FSB, την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας. Η σύλληψή του μάλιστα, έκανε τον γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων, με φωτογραφίες και βίντεο που διατέθηκαν στους δημοσιογράφους από την ίδια την υπηρεσία. Ο Fogle συνελήφθη όταν προσπάθούσε διά τηλεφώνου να στρατολογήσει έναν Ρώσο αξιωματούχο της FSB, για να μεταδίδει πληροφορίες για την CIA, εξηγώντας του πώς να χρησιμοποιήσει ανώνυμο gmail λογαριασμό, αλλά και τον τρόπο που θα μεταβιβάζονταν τα 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο ως αμοιβή για τις πληροφορίες, αλλά και 100 χιλιάδες δολάρια ως αρχική αμοιβή.

    Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, βρέθηκαν στην κατοχή του Fogle: μία ξανθιά περούκα που φορούσε, μία πυξίδα, γυαλιά ηλίου, ένας σουγιάς, ένας χάρτης της Μόσχας και δεσμίδες από χαρτονομίσματα των 500ων ευρώ.

    Κατά πάσα πιθανότητα την είχαν «στημένη» στον Fogle. Κίνδυνος που υφίσταται στον για τους περισσότερους που προσπαθούν να στρατολογήσουν πράκτορες σε ξένες χώρες. Κατά πάσα πιθανότητα, οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Fogle. Κι όσο κι αν ο ίδιος υιοθέτησε παλιές πρακτικές όπως το να κυκλοφορήσει με περούκα και γυαλιά ηλίου, για τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας δεν ήταν δύσκολο να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του και τις λεπτομέρειες της ζωής του. Ο Fogle, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, μπορεί να μην διαθέτει δημόσιο προφίλ, διαθέτει όμως ένα ιδιωτικό προφίλ με 200 περίπου φίλους. Σε αυτό, αναρτά λεπτομέρειες για τα ταξίδια του, τις φωτογραφίες του. Κι όσο εύκολο ήταν για την Wall Street Journal να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, άλλο τόσο εύκολο θα ήταν για τον οποιονδήποτε υπάλληλο των Ρωσικών Μυστικών υπηρεσιών.

    Δεν είναι αστείο αυτό; Το απόλυτο εργαλείο για την οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών, ένα τόσο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, να είναι και το ίδιο εργαλείο που μπορεί να εκθέσει τους πράκτορές της;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles