13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Rye V-Quattro 4×4 hands-on review: Για “extreme” καταστάσεις!

    Θα θυμάστε το ανθεκτικό Cat B15 που σας παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό…στο Xtreme360 είδαμε όμως ακόμη ένα «σκληροτράχηλο» Android smartphone, το οποίο υπόσχεται τεράστια ανθεκτικότητα στο υγρό στοιχείο, τις πτώσεις και όχι μόνο. Το όνομά του, Rye V-Quattro 4×4!

    rye v-quattro

    Κατασκευή για…πόλεμο

    Η συσκευή εισάγεται αποκλειστικά από την εταιρία Vivaco Trading Ltd και διατίθεται από το citisshop.com με την τιμή της να ανέρχεται στα €299. Το κύριο χαρακτηριστικό του V-Quattro είναι η διαπίστευση IP68, που πρακτικά σημαίνει πως είναι αδιάβροχο σε βάθος έως 1,5 μέτρο νερού για μισή ώρα και πλήρως ανθεκτικό σε χώμα και σκόνη. Αυτό γίνεται προφανές από την πρώτη ματιά που θα ρίξει κανείς στη συσκευή, αφού το περίβλημα είναι εξαιρετικά ογκώδες και από σκληρό πλαστικό (διαστάσεις συσκευής 138mm×69×21mm, βάρος 198 γραμμάρια), προκειμένου να την προστατεύσει από τα στοιχεία της φύσης και τις πτώσεις (από ύψος έως 10 μέτρων). Η οθόνη των 4 ιντσών καλύπτεται από ανθεκτικό κρύσταλλο και στο κάτω μέρος βρίσκουμε 3 φυσικά πλήκτρα, το Home, το Back και το πλήκτρο για περισσότερες επιλογές. Ακριβώς κάτω τους βρίσκεται το μικρόφωνο ενώ πάνω από την οθόνη διακρίνονται η εμπρόσθια κάμερα και το ακουστικό, κάπου εκεί κρύβονται επίσης ένας αισθητήρας φωτός, ένας αισθητήρας εγγύτητας και ένα notification LED που αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη φόρτιση/αποφόρτιση.

    rye v-quattro-2 rye v-quattro-6

    rye v-quattro-8

    Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν ακόμη 3 φυσικά πλήκτρα, 2 για την ένταση και 1 για την κάμερα, ενώ στην αριστερή θα βρείτε το power/lock πλήκτρο. Σημειωτέον πως αυτά τα πλήκτρα θέλουν κάμποση δύναμη για να πατηθούν, σίγουρα αρκετή περισσότερη απ’ότι έχετε συνηθίσει σε ένα smartphone, αλλά αυτό ήταν μάλλον αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αντοχή τους και του τηλεφώνου συνολικά. Στο πάνω μέρος ένα πλαστικό καπάκι καλύπτει το audio jack και τη microUSB θύρα.

    Μεγάλο τμήμα της πλάτης του V-Quattro καλύπτει το αποπώμενο καπάκι που συγκρατείται στη θέση του και στεγανοποιεί με τη βοήθεια 4 μεταλλικών βιδών. Θα χρειαστείτε ένα ίσιο κατσαβίδι για να τις αφαιρέσετε, στη συσκευασία παρέχεται ένα ειδικό μινι-κατσαβίδι αλλά με ένα κανονικό γίνεται πολύ πιό εύκολα. Κάτω από το καπάκι βρίσκονται η μπαταρία των 3.000 mAh (!) και κάτω από αυτήν οι υποδοχές για τις δύο κάρτες SIM και τη microSD. Στην πλάτη του κινητού βρίσκονται επίσης η κύρια κάμερα των 5 MPixels με το single-LED flash της που προστατεύονται από ένα ενιαίο κρύσταλλο και δίπλα τους, σε ασυνήθιστη αλλά αναγκαία θέση, το ηχείο της συσκευής. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχει ένας πλαστικός «κρίκος» που σας επιτρέπει να δέσετε το κινητό για να το περάσετε στο λαιμό σας, στη μέση σας ή όπου θέλετε για εύκολη μεταφορά.

    rye v-quattro 12

    rye v-quattro-4 rye v-quattro-5

    Η συσκευή πληρεί και τις προδιαγραφές MIL-STD-810G του αμερικάνικου στρατού, οι οποίες ορίζουν τα εξής:

    • Αντοχή σε βάρος 1,5 τόνου
    • Αντοχή σε χτύπημα 1.5J
    • Στεγανότητα σε βάθος 1,2 μέτρων για 60 λεπτά
    • Αντοχή σε διάβρωση από άλατα έως 72 ώρες
    • Αντοχή σε δονήσεις με βάση το πρότυπο 810G

    Χαρακτηριστικά, επιδόσεις, software

    To Rye V-Quattro 4×4, όπως προείπαμε, έχει 4άρα οθόνη IPS με ανάλυση 800×480 pixels και τρέχει Android 4.2.2, ενώ για τις επιδόσεις του υπεύθυνο είναι το 6575 chipset της MediaTek, διπύρηνο και χρονισμένο στο 1,2 GHz. Η μνήμη του είναι μικρή, στα 512MB, ενώ έχει 4GB αποθηκευτικού χώρου που μπορούν να αυξηθούν μέσω της microSD. Στις «ειδικές» δυνατότητές του μπορούν να συμπεριληφθεί η φόρτιση άλλων συσκευών μέσω αυτού, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στο “combo” καλώδιο USB που περιέχεται στη συσκευασία. Εκτός από το τυπικό micro-USB καλώδιο για τη μεταφορά δεδομένων και σύνδεση με το φορτιστή, υπάρχει και ένα micro-USB με universal έξοδο, στην οποία μπορού να συνδεθούν extra έξοδοι που περιλαμβάνονται. Η μια είναι σε αρσενικό USB για να φορτίσει οποιαδήποτε άλλη συσκευή με θηλυκό microUSB ενώ η δεύτερη είναι σε dock connector και μπορεί να φορτιίσει συσκευές όπως αυτές της Apple, το δοκιμάσαμε και στην πράξη με επιτυχία.

    Η συσκευή διαθέτει επίσης Wi-Fi (802.11 b/g) και Bluetooth 2.0 συνδεσιμότητα, ραδιόφωνο FM και GPS με A-GPS και EPO για εύκολο εντοπισμό του στίγματός σας ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

    rye v-quattro-9 Untitled

    Σε επίπεδο software δεν υπάρχει ιδιαίτερο πέραν των τυπικών χαρακτηριστικών του Android 4.2.2. Έχουν προσθεθεί κάποια apps που ενισχύουν τη χρηστικότητα του V-Quattro όταν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή σε δυσμενείς συνθήκες και εκτός πόλης. Υπάρχει, για παράδειγμα, το Outdoor Tools που περιλαμβάνει υψόμετρο, φακό, πυξίδα, μετρητή βαρομετρικής πίεσης και μετρητή βημάτων/απόστασης, τα οποία χρησιμοποιούν το GPS και τους ενσωματωμένους αισθητήρες για να λειτουργήσουν. Επίσης, υπάρχει το CallForHelp app, στο οποίο μπορείτε να προεπιλέξετε κάποιους τηλεφωνικούς αριθμούς για να γίνει αυτόματη κλήση ή να σταλεί SMS σε περίπτωση ανάγκης, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο της κάμερας. Τέλος, μπορείτε να προγραμματίσετε την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του τηλεφώνου σε προκαθορισμένες ώρες/ημέρες, αν θέλετε.

    Στην πράξη φυσικά και δεν πρόκειται για το ταχύτερο Android που έχουμε δοκιμάσει, πως θα μπορούσε, άλλωστε; Ωστόσο, μπορεί να εκτελέσει όλα τα βασικά tasks χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, εν ολίγοις χωρίς να εκνευρίσει το χρήστη με “lag” και κολλήματα. Αυτό μας αρκούσε και θα πρέπει να αρκεί σε κάθε χρήστη που παίρνει το V-Quattro γι’αυτό που είναι, δηλαδή ένα «αλεξίσφαιρο» smartphone.

    rye v-quattro-11

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η 5άρα κάμερα του Rye V-Quattro μπορεί να πραγματοποιήσει άνετες λήψεις φωτογραφιών και 720p video, αλλά φυσικά μην περιμένετε θαύματα από άποψης ποιότητας. Το καλό είναι ότι έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα, εκτός από το geo-tagging, αφού διαθέτει anti-flicker δυνατότητα και επίσης με long press του πλήκτρου της κάμερας μπορεί να κάνει γρήγορες, συνεχόμενες λήψεις 40 ή 99 φωτογραφιών. Το φλας δεν είναι πανίσχυρο και απλά θα βοηθήσει λίγο την κατάσταση σε σκοτεινές λήψεις.

    Το ηχείο της συσκευής, αντιθέτως, έχει πολύ υψηλή ένταση, ακόμη κι αν χάνει λίγη από την ακρίβεια και την καθαρότητα της απόδοσης κοντά στο “max”. Είναι πολύ σημαντικό για μια τέτοια συσκευή που προορίζεται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και σε αντίξοες συνθήκες να μπορεί να ηχεί ακόμη και αν σας έχει πέσει στο χώμα ή μέσα στη βλάστηση για παράδειγμα, ή αν εκεί που βρίσκεστε υπάρχουν πολλοί θόρυβοι περιβάλλοντος.

    rye v-quattro-3

    Όσο για την αυτονομία του, εξασφαλίζεται από την μπαταρία των 3.000 mAh που είναι όχι απλά αρκετή, αλλά τεράστια για τις ανάγκες της συσκευής. Η χαμηλή κατανάλωση chipset και οθόνης σε συνδυασμό με τη μεγάλη μπαταρία επιτυγχάνουν την εξαιρετική αυτονομία του V-Quattro, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχόμενα για πάνω από 6 ώρες και θα αντέξει ακόμη και τη Σαββατοκύριακάτικη εξόρμησή σας προτού χρειαστεί επαναφόρτιση. Και όπως προείπαμε, μπορείτε να φορτίσετε και άλλες συσκευές που έχετε μαζί σας μέσω αυτού, σε περίπτωση ανάγκης.

    Δοκιμάσαμε τη συσκευή βυθίζοντάς την στο νερό, ρίχνοντάς την από ύψος 1 μέτρου αλλά και από κινούμενο όχημα με ταχύτητα 60 Km/h εν λειτουργία και σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήσαμε ζημιά ή δυσλειτουργία, πέρα από κάποια μικρά σημάδια στο προστατευτικό περίβλημα που ακόμη κι έτσι ήταν αμελητέα! Δείτε το video που ακολουθεί και θα καταλάβετε…Ομολογουμένως το Rye V-Quattro 4×4 είναι ένα πολύ ανθεκτικό smartphone που παράλληλα έχει όλες τις βασικές δυνατότητες που θα μπορούσατε να χρειαστείτε από μια τέτοια συσκευή. Με τιμή €299 σίγουρα δεν είναι η πλέον οικονομική λύση, αλλά εγγυάται πως θα αντέξει κάθε καταπόνηση και σε πολύ σκληρή χρήση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των extreme καταστάσεων!

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles