21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Gear Review: Tech setter ή υπερβολές;

    Έξυπνα ρολόγια υπάρχουν εδώ και καιρό. Αρκεί να ψάξετε λίγο για να δείτε ότι η Sony ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες την δεύτερη έκδοση του Smart Watch ενώ από καιρό τώρα κυκλοφορεί το Pebble, το i’m watch, Neptune Pine και σύντομα περιμένουμε το Qualcomm Toq, κ.ά.

    Η Samsung ήθελε ωστόσο τον… χρόνο της για να ανακοινώσει την δική της υλοποίηση, και φέτος, έκανε το πρώτο της βήμα στην αγορά των “wearable devices” ανακοινώνοντας το Galaxy Gear. Το έξυπνο ρολόϊ της Samsung, συνεργάζεται αποκλειστικά με το Samsung Galaxy Note 3.

    DSC_0289

    Σε αντίθεση με το Smart Watch 2 της Sony, που κατασκευάστηκε για να συνεργάζεται με την πλειονότητα των Android smartphones, το Galaxy Gear για την ώρα θέλει το… Note 3 του. Αργότερα, θα αποκτήσει δυνατότητα να συνεργάζεται με το Galaxy S4 ή με άλλα high-end smartphones της Samsung, ωστόσο δεν μπορεί να λειτουργήσει με κάποιο άλλο Android smartphone.

    Εμφάνιση και αισθητική

    Το Samsung Galaxy Gear διαθέτει πλαστικό, πολύ ωραίας αίσθησης λουράκι – διαθέσιμο σε έξι μοντέρνες αποχρώσεις – με ένα όχι και τόσο ασφαλές κούμπωμα όμως (ξεκουμπώνει εύκολα), το οποίο ενσωματώνει και την κάμερα των 1,9MPixel. Διαθέτει “βιδωτή” μεταλλική κάσα, ωστόσο δεν είναι αδιάβροχο, κάτι που αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα.  Δηλαδή, πόσο δύσκολο ήταν;

    Eίναι τόσο σημαντικό αυτό το μειονέκτημα, που αποτελεί από μόνο του ένα πολύ σημαντικό λόγο για να απορρίψει κάποιος το συγκεκριμένο gadget. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να μην είναι αδιάβροχο ένα ρολόϊ χειρός στις μέρες μας. Δεν θέλω να είμαι αυστηρός, αλλά είναι απαράδεκτο. Αδιανόητο!

    DSC_0290

    Κατά γενική ομολογία είναι μία πολύ όμορφη κατασκευή ωστόσο δεν είναι και τόσο… διακριτικό. Tο Smart Watch 2 της Sony είναι πιο δυναμικό, πιο κλασσικό και κατά την άποψη μου πιο όμορφο. Αφήστε που είναι και αδιάβροχο.

    Το πάχος του Galaxy Gear είναι 11,1 χιλιοστά με βάρος στα 73,8 γραμμάρια, και έτσι δεν είναι βαρύ ενώ είναι άνετο όταν το φοράμε στο χέρι.

    DSC_0298

    Οθόνη

    Η οθόνη του Galaxy Gear έχει διαγώνιο 1,63 ίντσες και υποστηρίζει ανάλυση 320 x 320 pixels (275ppi). Είναι τεχνολογίας AMOLED και είναι αρκετά ευκρινής, ωστόσο για να πω την αλήθεια περίμενα να προσφέρει πιο έντονα χρώματα, να αποτυπώνει πιο σωστά τις διαβαθμίσεις χρώματος και να είναι πιο φωτεινή ώστε να τα πηγαίνει πιο καλά υπό το έντονο ηλιακό φως. Νομίζω πάντως – δεν έχω ακόμη κάνει review το Sony Smart Watch 2 – ότι είναι ανώτερη, από αυτή που διαθέτει το έξυπνο ρολόϊ της Sony (στην ανάλυση είναι σίγουρα, αλλά θα ήθελα να διαπιστώσω την απόδοση της οθόνης του Smart Watch 2 και σε άλλους τομείς).

    DSC_0301

    Hardware

    Ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του είναι ένας μονοπύρηνος Exynos με συχνότητα λειτουργίας 800MHz, που συνοδεύεται από 512MB RAM ενώ ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 4GB. Γενικώς, η απόδοση του είναι πολύ καλή, και η περιήγηση στα μενού είναι στρωτή με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ οι επαφές αργούν να φορτώσουν λίγο παραπάνω). Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 315mAh.

    Λειτουργίες

    Για τον έλεγχο του Galaxy Gear έχετε στην διάθεση σας ένα πλήκτρο, στα δεξιά – ενεργοποιεί/ απενεργοποιεί το έξυπνο ρολόϊ ενώ με διπλό κλικ ενεργοποιεί το S Voice που όχι μόνο έχει θέμα με τα… Ελληνικά, αλλά και με τα Αγγλικά, αρνούμενο πολλές φορές να συνεργαστεί σωστά. Πάντως η λειτουργία S Voice, όταν πατάτε δύο φορές το πλήκτρο, μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια άλλη εφόσον το επιθυμείτε,

    DSC_0307

    Το UI είναι ενστικτώδες και πανεύκολο στην χρήση. Σχεδόν τα πάντα γίνονται με swipes, αριστερά ή δεξιά από την οθόνη (για την πλοήγηση στο βασικό μενού και στις εφαρμογές), προς τα πάνω (για να εμφανιστεί το πληκτρολόγιο και να κάνετε κάποια κλήση) ή προς τα κάτω (για να εμφανιστεί η κάμερα ή να κάνετε “back”). Ο τρόπος χειρισμού είναι ιδιαίτερα απλός και δεν χρειάζονται παρά μερικά λεπτά ενασχόλησης μαζί του περίπου για να εξοικειωθείτε. Οι εφαρμογές δεν είναι πολλές (στο Samsung App Store υπάρχουν λίγες περισσότερες από 100) ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ σύντομα, όσο το Galaxy Gear γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές.

    Οι λειτουργίες τηλεφώνου είναι άριστες ωστόσο ενώ μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από email ή αναρτήσεις στο Twitter, δεν είναι δυνατόν να διαβάστουν τα μηνύματα πλήρως και θα πρέπει να σηκώσετε το κινητό για να κάνετε κάτι τέτοιο. Εντάξει, σε μία τόσο μικρή οθόνη δεν γίνεται να διαβάσεις και… νουβέλα, κατανοητό ενώ είναι ωραίο που σου “σκάνε” ειδοποιήσεις και να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι σου γίνεται ακόμα και αν το κινητό βρίσκεται στην τσάντα ή στην τσέπη σου.

    Η εφαρμογή “βηματόμετρο” που συνεργάζεται με τους ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης και λειτουργεί άριστα με το Walking Mate που είναι εγκατεστημένο στο Note 3 λειτουργεί τέλεια. Ωραίο θα ήταν με κάποιο τρόπο να γινόταν να διαβαστούν ολόκληρα τα email και τα tweets (ξέρω, ζητάω πολλά ε;), αλλά τουλάχιστον μπορείς να διαβάσεις τα μηνύματα. Ωραίο θα ήταν να μπορούσες να απαντήσεις και σε αυτά χωρίς να χρειάζεται να βγάλεις το… κτηνάκι, αλλά είμαι νομίζω υπερβολικός έως φαντασιόπληκτος.

    DSC_0313

    Κάμερα

    Η κάμερα πιθανότατα είναι η ίδια που ενσωματώνει το Samsung Galaxy S4 στην πρόσοψη του για τις βιντεοκλήσεις. Προσφέρει την δυνατότητα στον χρήστη να τραβήξει video ανάλυσης έως και 720p (τραβάει και video 640 x 640 pixels) αλλά και φωτογραφίες με μέγιστη ανάλυση 1392 x 1392 pixels. Για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό της, χρειάζεται μπόλικο φως αλλά για τα κυβικά της, και χάρη στο πολύ καλό λογισμικό, οι φωτογραφίες και τα αρχεία video που προσφέρει θα αφήσουν την πλειονότητα των χρηστών ικανοποιημένους. Δυσκολεύεται επίσης στις λήψεις με βάθος πεδίου. Ένα σημείο που αξίζει αναφοράς, είναι ότι η κάμερα κυριολεκτικά…. ρουφάει την μπαταρία. Θα πρέπει λοιπόν να είστε συντηρητικοί με την χρήση της.

    Δείγματα φωτογραφιών

    20131002_124609(0)

    20131002_124620

    20131002_132118(0)

    Στα θετικά συγκαταλέγεται η λειτουργία αυτόματης εστίασης αλλά και η λειτουργία “Λήψη με ήχο”, που σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες που συνοδεύονται από μερικά δευτερόλεπτα ήχου. Αυτό που δεν μου άρεσε, είναι ότι τα αρχεία video περιορίζονται σε διάρκεια στα 15 δευτερόλεπτα.

     Δείγμα video 720p

    Συμπέρασμα

    Μοιάζει σαν να πρόκειται για το πιο προηγμένο gadget του είδους, και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι. Αν και έχουμε να κάνουμε με μία πολύ καλή πρώτη προσπάθεια από την Samsung, σου δίνει την εντύπωση ότι φτιάχτηκε υπό πίεση και… βιαστικά, μόνο και μόνο για να προλάβει η εταιρεία τον ανταγωνισμό.

    Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του, είναι ότι δεν είναι αδιάβροχο, ότι δεν συνεργάζεται με άλλα smartphones πέρα από το Note 3 και το μεγάλο του κόστος. Η αυτονομία, αφού βγάζει – με νορμάλ χρήση – μία εργάσιμη ημέρα, είναι εντάξει.

    DSC_0305

    Στα πλεονεκτήματα του, συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη της κάμερας (που λειτουργεί περίφημα), το ενστικτώδες UI, η δυνατότητα να απαντάτε ή να κάνετε κλήσεις, το βηματόμετρο, ενώ είναι ότι πρέπει για να κάνετε και… φιγούρα. Αρκούν ωστόσο τα παραπάνω για να επενδύσει κάποιος €299;

    Για όσους θέλουν να βρίσκονται στην κορυφή της τεχνολογίας συμβαδίζοντας με ότι πιο “hi-tech” στην κατηγορία των “wearable devices” – μετά βεβαίως τα Google Glass – τότε πιθανόν και να αρκούν (αν και όπως είπα, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, να μην είναι αδιάβροχο). Αν παρόλα αυτά, πιστεύετε ότι η ενσωματωμένη κάμερα – ως επί το πλείστον – δεν αξίζει αυτά τα €100 παραπάνω, τότε υπάρχουν ανταγωνιστικά προϊόντα που θα σας καλύψουν εξίσου. Νομίζω πάντως ότι σαν προϊόν στέκει άριστα με το Note 3, που είναι ένα μεγάλο κινητό που δεν μπορείς να κρατάς συνέχεια στα χέρια σου. Διευκολύνει, και επεκτείνει τις δυνατότητες της ναυαρχίδας της εταιρείας. Όσοι αποκτήσουν το Note 3, αξίζει να το λάβουν υπόψη τους. Το συνολικό κόστος βεβαίως είναι υψηλό (€799 και €299), αλλά σε λίγους μήνες προβλέπω… προσφορές ;-) .

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles