16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Note 3 Review: Χωρίς αντίπαλο

    Η Samsung λίγες μέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση IFA, ανακοίνωσε το κορυφαίο της smartphone, το Galaxy Note 3, το οποίο θα συνεχίσει την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία των προκατόχων του. Δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε κάτι τέτοιο, ώστε και αν εδώ και μερικές μέρες μόνο κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά, αφού εδώ που τα λέμε δεν έχει… ανταγωνισμό.

    Αναμφισβήτητα υπάρχουν αντίπαλοι στην αγορά, ωστόσο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το Galaxy Note 3, σε δύο τομείς: στην υλοποίηση του stylus, και βεβαίως εννοώ το S Pen, και στην πληρότητα και λειτουργικότητα των συνοδευτικών εφαρμογών. Ο ανταγωνισμός βεβαίως δεν αστειεύεται και ενδέχεται να προσφέρει αντίστοιχων λειτουργιών και δυνατοτήτων εφαρμογές στο μέλλον, ωστόσο κατά την άποψη μου, το Galaxy Note 3, αυτή την στιγμή στην αγορά “παίζει μπάλα μόνο του“.

    DSC_0252

    Κατασκευή και αισθητική

    Η κατασκευή και η αισθητική του, παραπέμπουν σε προηγούμενες κατασκευές της Samsung με το πλαστικό να κυριαρχεί παντού. Τα πλεονεκτήματα του πλαστικού ή του πολυκαρβονικού υλικού, είναι γνωστά. Προσφέρουν την απαραίτητη προστασία, χωρίς να προσθέτουν επιπλέον βάρος στην συσκευή, και αντικαθιστώνται πολύ εύκολα. Επιπλέον “κρύβουν” γρατσουνιές και αντέχουν σε μικροχτυπήματα. Μία business-oriented συσκευή ωστόσο, που μάλιστα κοστίζει και αρκετά χρήματα (€799) θα περίμενε κάποιος να συνοδεύεται και από το απαραίτητο “premium feeling“, μία αίσθηση ακριβής κατασκευής. Αυτή η αίσθηση απουσιάζει παντελώς από το Galaxy Note 3, έστω και αν έχουν γίνει προσπάθειες να δοθεί η σχετική ψευδαίσθηση.

    DSC_0256

    Στην περιφέρεια της συσκευής, υπάρχει ανάγλυφο πλαστικό με μεταλλικό φινίρισμα το οποίο όμως δείχνει… φθηνότερο από αυτό του Galaxy S4 ενώ δεν δείχνει να μιμείται το μέταλλο το ίδιο ωραία. Το καπάκι στο πίσω μέρος, ενώ είναι πλαστικό – ακόμα και οι ραφές στο πίσω μέρος είναι από πλαστικό – έχει την όψη δέρματος ή δερματίνης με ραφή ενώ η αίσθηση είναι μαλακή. Στην IFA, η παραπληροφόρηση έπεσε… σύννεφο (δεν είχα βλέπετε την τύχη να δω την επίσημη παρουσίαση της Samsung και δεν είχα την παραμικρή πληροφορία για την συσκευή πριν την πιάσω στα χέρια μου). Εκεί, στο περίπτερο της εταιρείας κάποιος από την εταιρεία μου είπε ότι πρόκειται για “faux leather” και υπέθεσα ότι πρόκειται για δέρμα ή για δερματίνη. Περιττό να αναφέρω ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Δεν ξέρω σε πόσους θα αρέσει η πίσω όψη του Galaxy Note 3. Προσωπικά δεν μου αρέσει κάτι να παριστάνει ότι είναι κάτι… άλλο, ωστόσο γούστα είναι αυτά. Δέρμα δεν θα ήθελα πάντως να είναι. Αν το αγόραζα, θα φρόντιζα να το αφαιρέσω και να τοποθετήσω στην θέση του αυτή την πολύ ωραία θήκη-αξεσουάρ (S View cover) που προσφέρει η Samsung και που προστατεύει το Note 3 πολύ καλά.

    DSC_0231

    Όσο αφορά στην αισθητική, κατά την δική μου άποψη, ενώ διατηρεί τις γνωστές γραμμές της Samsung, κάπου μπερδεύει με το διαφορετικό φινίρισμα στην πρόσοψη, στην περιφέρεια και στο πίσω μέρος και νομίζω ότι η εταιρεία αναγκάστηκε κατά κάποιο τρόπο να καταφύγει σε… υπερβολές και να συνδυάζει τα… αταίριαστα (γυαλί, πλαστικό, μεταλλικό φινίρισμα, πλαστικό με την μορφή και την αίσθηση δέρματος). Όπως είπα, είναι και θέμα γούστου. Μπορεί να φέρνει πιο πολύ σε “business” το όλο look, αλλά κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει και… κιτς. Το πάχος του Samsung Galaxy Note 3 φτάνει τα 8,3 χιλιοστά και το βάρος τα 168 γραμμάρια. Είναι ένα αρκετά μεγάλο σε διαστάσεις smartphone, ωστόσο έχει “μαζεμένα” περιθώρια και έτσι θα έλεγα ότι παρά το μέγεθος του δεν θα δυσκολευτείτε να το χειριστείτε.

    Οθόνη

    Η οθόνη των 5,7 ιντσών τεχνολογίας Super AMOLED είναι το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Galaxy Note 3, τόσο για την μεγαλοπρεπή διαγώνιο της όσο και για την απόδοση της, ειδικά κατά την περιήγηση σας στο άλμπουμ με τις φωτογραφίες ή κατά την αναπαραγωγή video. Παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας AMOLED και έτσι έχουμε… τέλειο μαύρο, αλλά όχι ιδανικό λευκό χρώμα ενώ και η φωτεινότητα της, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που παίζει τον ρόλο του υπό το έντονο φως του ήλιου. Οι αντανακλάσεις, έχουν μειωθεί πάντως σε σχέση με το παρελθόν και διαπιστώνεται ότι ο χειρισμός υπό το έντονο φως του ήλιου είναι εφικτός.

    DSC_0274

    Υποστηρίζει ανάλυση 1080p και αυτό ισοδυναμεί με 386ppi, που όπως και να το κάνουμε απέχει από τον χαρακτηρισμό εντυπωσιακό. Παρόλα αυτά, προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια και απόδοση. Είναι ευκρινέστατη και σχετικά ξεκούραστη όταν διαβάζετε κείμενο ή όταν περιηγείστε σε ιστοσελίδες ωστόσο η μεγάλη της δύναμη, είναι όταν βλέπουμε φωτογραφίες ή κατά την αναπαραγωγή video. Εκεί θα… γουρλώσετε τα μάτια με την απόδοση της. Η αντίθεση είναι εκπληκτική, το βάθος πεδίου εξαιρετικό και τα χρώματα απλώς από άλλο… πλανήτη. Φυσικά, μπορείτε να ρυθμίσετε την οθόνη επιλέγοντας ένα από τα γνωστά modes (Movie, Photo κ.α).

    Εξοπλισμός

    Η οθόνη του Galaxy Note 3 επιδεικνύει διαγώνιο 5,7 ίντσες και βασίζεται στην τεχνολογία Super AMOLED. Υποστηρίζει ανάλυση 1080 x 1920 pixels ενώ το pixel density είναι 386ppi, και είναι αρκετά ικανοποιητικό. Η οθόνη επιδεικνύει όπως ήταν αναμενόμενο εκπληκτικό μαύρο χρώμα, ωστόσο δεν τα πηγαίνει όσο καλά θα ήθελα στο λευκό ενώ και η φωτεινότητα της, θα μπορούσε να είναι υψηλότερη. Είναι πάντως μία εξαιρετική οθόνη, με πολύ καλές γωνίες θέασης και εκθαμβωτικά χρώματα που θα αρέσει στην πλειονότητα των χρηστών. Κατά την αναπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών είναι άψογη.

    Η συσκευή ενσωματώνει το κορυφαίο τετραπύρηνο SoC της Qualcomm, Snapdragon 800 με συχνότητα λειτουργίας 2.3GHz και Adreno 330 GPU. Η παραπάνω, είναι η διεθνής LTE 4G έκδοση. Το Note 3 θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση με τον οκταπύρηνο Samsung Exynos 5420 στα 1.9GHz (με GPU Mali-T628 MP6) για κάποιες αγορές (χωρίς υποστήριξη 4G). Κατά τα άλλα, διαθέτει 3GB RAM (και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού αφού καθιστά την συσκευή πιο ανθεκτική στο χρόνο από άλλες), κάμερα 13MPixels με Smart Stabilization και CRI LED flash που μπορεί να τραβήξει video 4K αλλά και 1080p/60fps ενώ προσφέρεται με αποθηκευτικό χώρο 32GB και 64GB. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 3.200mAh.

    DSC_0237

    Χάρη στο Qualcomm Snapdragon 800 chipset, μεταξύ άλλων έχουμε υποστήριξη σε 4G LTE δίκτυα και WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band. Επίσης διαθέτει DLNA, WiFi direct και WiFi hotspot, NFC, GPS με υποστήριξη A-GPS και Glonass, ενώ είναι εξοπλισμένο με θύρα microUSB 3.0 για ταχύτατη φόρτιση και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων (φυσικά παρέχει συμβατότητα με microUSB 2.0) ενώ υποστηρίζει MHL 2.0 αλλά και USB host. Επιπλέον διαθέτει θύρα υπέρυθρων για την μετατροπή του Note 3 σε τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, HiFi, Blu-Ray player κ.α. Το Note 3 διαθέτει επίσης υποδοχή για το γνωστό S Pen, το οποίο έχει αναβαθμιστεί όσο αφορά στην αισθητική ενώ προσφέρει και νέες λειτουργίες. Κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι η απουσία – αν είναι δυνατόν – FM radio. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ζητούν πολλοί χρήστες, και όμως η Samsung, για κάποιο λόγο προτιμάει να τους αγνοεί!

    Στην πρόσοψη και στο πάνω μέρος υπάρχει η κάμερα για βιντεοκλήσεις μαζί με το ακουστικό και τους διάφορους αισθητήρες (εγγύτητας κ.α). Στο κάτω μέρος έχουμε δύο capacitive πλήκτρα καθώς και το κεντρικό, φυσικό πλήκτρο για την επιστροφή στην κεντρική οθόνη μεταξύ άλλων. Στα αριστερά έχουμε το volume rocker για την αυξομείωση της έντασης του ήχου. Στα δεξιά, το power (on/off) button ενώ στο πάνω μέρος, υπάρχει θύρα υπέρυθρων, ένας πόρος μικροφώνου, και η υποδοχή για τα ακουστικά/ hands-free (3.3mm).  Στο κάτω μέρος υπάρχει η υποδοχή microUSB 3.0 (συμβατή με καλώδιο microUSB 2.0) και ένας ακόμη πόρος μικροφώνου ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το μικρό ηχείο καθώς και η θήκη που αποθηκεύεται το S Pen. Το πίσω μέρος αφαιρείται και έτσι ο χρήστης έχει πρόσβαση στις υποδοχές για την microSIM, την microSD (στοιβάζονται η μία πάνω από την άλλη) ενώ η μπαταρία των 3200mAh είναι αφαιρούμενη.

    9

     

    Κάμερα

    Η κάμερα του Note 3 είναι ως επί το πλείστον όμοια με αυτή του Galaxy S4, ωστόσο έχει βελτιστοποιηθεί. Διαθέτει αισθητήρα 13MPixels με δυνατότητα σύλληψης φωτογραφιών ανάλυσης 4128 x 3096 pixels και video ανάλυσης 2160p@30fps και 1080p στα 60fps. Φυσικά είναι αυτόματης εστίασης ενώ υποστηρίζεται και touch focus, προσφέρει σταθεροποιητή εικόνας, αν και ψηφιακό, HDR και αναγνωρίζει χαμόγελο και πρόσωπα. Ανάμεσα σε άλλα προσφέρει το χαρακτηριστικό Dual Shot, για να τραβάτε φωτογραφίες και video ταυτόχρονα και από τις δύο κάμερες ενώ υπάρχουν ένα σωρό λειτουργίες και modes που θα σας διευκολύνουν ιδιαίτερα στις λήψεις σας. Συνοδεύεται από LED flash. Η εμπρόσθια κάμερα για βιντεοκλήσεις έχει αισθητήρα 2MPixels και μπορεί να τραβήξει video 1080p με 30fps.

    DSC_0272

    Όσο αφορά στην απόδοση της κύριας κάμερας, τραβάει πολύ καλής ποιότητας φωτογραφίες αλλά και video. Οι φωτογραφίες έχουν αρκετή λεπτομέρεια και είναι αρκετά ευκρινείς (αν και over-sharped), ενώ ο θόρυβος εμφανίζεται όσο ο φωτισμός περιορίζεται. Τα χρώματα είναι ζωντανά, με μία μικρή δόση υπερβολής ωστόσο αυτό λειτουργεί κολακευτικά προς το τελικό αποτέλεσμα, παρά αποτελεί θέμα παρατήρησης. Αν διέθετε οπτικό σταθεροποιητή εικόνας τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα σε περιπτώσεις που κινούμαστε όταν τραβάμε video αλλά και αρκετά καλύτερα σε συνθήκες με περιορισμένο φως, ωστόσο ο ψηφιακός σταθεροποιητής κάνει καλά την δουλειά του, στο μέτρο που είναι δυνατόν.

    Δείτε τα παρακάτω δείγματα φωτογραφιών

    20131002_125013

    20131002_125159

    20131002_125351

    20131002_131331

    20131003_092012

    20131003_092028

    Η ποιότητα του video είναι επίσης πολύ καλή σε ανάλυση 1080p με αρκετή λεπτομέρεια, ζωντανά life-like χρώματα και εξαιρετικό framerate. Αν ωστόσο δείτε το video 4K που τραβάει, τότε αλλάζουμε… επίπεδο. Η λεπτομέρεια είναι τρομερή και το τελικό αποτέλεσμα είναι απλώς… εξαιρετικό.

    Video ανάλυσης 4K

    Video ανάλυσης 1080p

     Απόδοση

    Η απόδοση του Galaxy Note 3 είναι από τις υψηλότερες που έχουμε συναντήσει σε κινητό τηλέφωνο, ωστόσο σε σχέση με τον ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί το ίδιο chipset (Sony Xperia Z1, LG G2 κ.ά) δεν υπάρχουν διαφορές και η μνήμη των 3GB δεν κάνει έντονη την διαφορά, τουλάχιστον με τις εφαρμογές του σήμερα. Γενικώς, έχουμε να κάνουμε με μία ισχυρότατη πρόταση που δεν έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές για Android. Εννοείται, ότι δεν θα δείτε να… κοπιάζει κατά την αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p (εδώ δεν κοπιάζει σε video 2160p) ή σε απαιτητικά τρισδιάστατα παιχνίδια.

    Screenshot_2013-10-03-04-19-16 Screenshot_2013-10-03-04-20-45

    Screenshot_2013-10-03-04-32-53 Screenshot_2013-10-03-04-34-27

    Το UI αν και υπερ-φορτωμένο “λιώνει” και δεν θα διαπιστώσετε καθυστερήσεις ή απώλειες στο framerate. Η συσκευή είναι… beast. Η αυτονομία θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των χρηστών. Με βαριά χρήση θα βγάλει σχετικά άνετα την ημέρα, ενώ με νορμάλ χρήση τις δύο μέρες σχεδόν της έχει στο… τσεπάκι.

    Λογισμικό

    Ορισμένοι θεωρούν ότι το λογισμικό στο Galaxy Note 3 σε συνδυασμό με το S Pen είναι το δυνατό του σημείο και αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η Samsung έχει βελτιώσει σημαντικά τις λειτουργίες και τις εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το S Pen, και αυτό το καθιστά πιθανότατα το καλύτερο εργαλείο για τον επαγγελματία. Φανταστείτε τώρα ότι μπορείτε να απολαμβάνετε και όλα όσα προσφέρει το Galaxy S4 σε ένα πλήρες πακέτο! Φοβερό;

    2013-10-01-13-37-07 Screenshot_2013-10-02-14-10-58

    Screenshot_2013-10-02-14-11-11 Screenshot_2013-10-02-14-11-19

    Screenshot_2013-10-02-14-12-55 Screenshot_2013-10-02-14-22-26

    Screenshot_2013-10-02-15-14-31 Screenshot_2013-10-02-15-14-53

    Πατώντας το πλήκτρο του S Pen και πλησιάζοντας στην οθόνη, ενεργοποιείται η λειτουργία Air Command, η οποία έχει το σχήμα μίας λευκής βεντάλιας. Από εκεί, έχετε πρόσβαση στις λειτουργίες Action Memo (σας επιτρέπει να κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις, οι οποίες συνδέονται αυτόματα με κάποιες λειτουργίες όπως τις κλήσεις, τις επαφές, στην αναζήτηση διευθύνσεων στους Google Maps κ.α), Scrapbook (μπορείτε να οργανώσετε περιεχόμενο όπως video, διευθύνσεις ιστοσελίδων, screenshots, σημειώσεις και άλλα από διαφορετικές πηγές, ενώ σας επιτρέπει να ψάχνετε σε αυτές τις πηγές κατά βούληση για να εντοπίσετε την πληροφορία που θέλετε), Screen Write (μπορείτε να τραβάτε screenshots από το UI, από τους χάρτες, από το Internet και να σημειώνετε πάνω σε αυτές), S Finder (μπορείτε να αναζητάτε περιεχόμενο ή υλικό ανεξάρτητα από τον τύπου του αρχείου οπουδήποτε στο κινητό) και Pen Window (μπορείτε να σχεδιάσετε ένα τετράγωνο παράθυρο οποιουδήποτε μεγέθους και να ενεργοποιήσετε μικρές εφαρμογές για να εκμεταλλευτείτε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες multitasking του κινητού).

    Φυσικά, στην διάθεση σας έχετε τα Πολλά ή Πολλαπλά παράθυρα. Η συγκεκριμένη λειτουργία σας επιτρέπει να ανοίξετε δύο εφαρμογές στην ίδια οθόνη, οι οποίες καταλαμβάνουν όλη την επιφάνεια της οθόνης. Φανταστείτε τώρα, ότι μπορείτε παράλληλα να ενεργοποιήσετε και την λειτουργία Pen Window! Η Samsung, πήγε το multitasking, ένα βήμα παραπέρα…

    Screenshot_2013-10-02-14-12-55 Screenshot_2013-10-02-14-22-26

    Screenshot_2013-10-02-15-14-31 Screenshot_2013-10-02-15-14-53

    Το λογισμικό (S Translator, Watch ON, TV Remote, S Health, Magazine, Polaris Office, S Planner κ.α) και οι δυνατότητες (μεταξύ άλλων υπάρχουν τα Group Play και… Multi Vision αν έχετε περισσότερα από ένα Note 3) είναι ιδιαίτερα μεγάλες, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν σχεδόν ότι… επιθυμούν με το κινητό τους τηλέφωνο.

    Screenshot_2013-10-02-15-21-55 Screenshot_2013-10-02-15-22-08

    Screenshot_2013-10-02-15-23-10 Screenshot_2013-10-02-14-20-46

    Συμπέρασμα

    Το Galaxy Note 3 είναι ένα από τα καλύτερα smartphones αυτή την στιγμή στην αγορά και λόγω του S Pen, θα έλεγα ότι είναι η πιο “business oriented” συσκευή από όλες.

    Είναι μία μεγάλων δυνατοτήτων συσκευή που αναμφισβήτητα θα φανεί ιδιαίτερα ελκυστική στον επαγγελματία αλλά και στους χρήστες που καταναλώνουν πολύ περιεχόμενο στην φορητή συσκευή τους. Χάρη στον τρόπο που το λογισμικό εκμεταλλεύεται το stylus είναι μάλιστα και μία μοναδική συσκευή, που αυτή την στιγμή στην αγορά δεν έχει κάποιον αντίστοιχα δυνατό αντίπαλο.

    Ενστάσεις, όσο αφορά στο κόστος (έλεος), στην ποιότητα των υλικών, στην αισθητική ή στην έλλειψη ραδιοφωνικού δέκτη, υπάρχουν. Το εξαιρετικό λογισμικό και οι δυνατότητες που συνοδεύουν το S Pen όμως καταφέρνουν μάλλον να… ισορροπήσουν την κατάσταση. Αφήστε που το Galaxy Gear που το… συνοδεύει, επεκτείνει τις δυνατότητες του. Όπως και να το κάνεις, η συσκευή είναι… winner.

    Related Articles

    27 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles