16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Note 4 hands-on review: Το απόλυτο “business” phone

    To Galaxy Note ξεκίνησε από τη Samsung το 2011, με μια ιδιαιτερότητα που λίγα smartphones έχουν δείξει αυτά τα χρόνια: Είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό, είχε στόχο, είχε μια συγκεκριμένη πορεία και αυτήν ακολούθησε, χωρίς να παρεκκλίνει αυτής. Μικρές αλλαγές σε κάθε νέα έκδοση, πάντα το καλύτερο hardware και σαφείς “business” δυνατότητες, το κατέστησαν το απολύτο smartphone για τον επαγγελματία αλλά και το χρήστη που ήθελε να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Είναι ο χαρακτήρας που έχει κάθε ναυαρχίδα, αλλά μπόρεσε και να τον υποστηρίξει. Ίσως το μόνο smartphone που μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε αυτό, να είναι το iPhone. Γνωρίστε το Galaxy Note 4.

    galaxy note 4 (5)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm
    • Βάρος: 176 γρ.
    • Οθόνη: 5,7” Super AMOLED (1440×2560 pixels), Gorilla Glass 3
    • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 805 (4-core 2,7GHz Krait 400) – (SM-N910S),
      Exynos 5433 8-core (SM-N910C)
    • Μνήμη: 3GB RAM, 32GB αποθηκευτικού χώρου (microSD έως 128GB)
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G Cat 6., Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dual band-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi Direct-DLNA, Bluetooth v4.1-A2DP-LE-EDR, NFC, υπέρυθρες, USB v2.0(MHL 3)-OTG-Host, GPS-GLONASS-Beidou (με A-GPS)
    • Λειτουργικό: Android 4.4.4 (αναβαθμίσιμο σε Android 5.0)
    • Κάμερα: 16 MPixel, HDR, λήψη 1080p video στα 30/60 FPS, 4K στα 30 FPS, slow-motion 720p, εμπρόσθια 3,7 MPixel (1440p). Dual shot, HDR.
    • Μπαταρία: 3.220mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: micro-SIM, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, αισθητήρας καρδιακών παλμών
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής (2A), ακουστικά, εργαλείο αφαίρεσης μύτης S Pen και ανταλλακτικές μύτες

     

    galaxy note 4 (6)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Σας έχουμε ήδη μεταφέρει πολλές πληροφορίες και εντυπώσεις για το Note 4 από την IFA του Βερολίνου, πριν 2 μήνες και μάλιστα από «πρώτο χέρι». Βέβαια τότε δεν είχα την πολυτέλεια να περάσω πολύ χρόνο με τη συσκευή αλλά ήρθε και αυτή η στιγμή.

    galaxy note 4 (7) galaxy note 4 (8)

    Το Note 4 έχει ελάχιστα διαφορετικές διαστάσεις από το Note 3, είναι 0,2 χιλιοστά πιό παχύ και 2 χιλιοστά πιό μακρύ, με το ίδιο πλάτος και 8 γραμμάρια περισσότερο βάρος. Λογικό, αφού η οθόνη παρέμεινε στις 5,7 ίντσες, ενώ η μπαταρία μεγάλωσε κατά μόλις 20mAh και δεν οφείλεται σε αυτήν η αλλαγή των διαστάσεων, φυσικά. Κάτι που είχε κουράσει τους οπαδούς του Note ήταν η χρήση πλαστικού και έτσι έγινε το μεγάλο βήμα, με το περίβλημα πλέον να είναι μεταλλικό και πολύ ποιοτικό στην αφή, ενώ το πίσω -αφαιρούμενο- παρέμεινε ψευδο-δερμάτινο, η Samsung έχει μάλλον θετικό feedback από τους χρήστες γι’αυτό. Προσωπικά μου αρέσει από τότε που παρουσιάστηκε και παράλληλα προσφέρει grip που μια αλουμινένια συσκευή συνήθως δεν έχει.

    galaxy note 4 (12) galaxy note 4 (11) galaxy note 4 (3) galaxy note 4 (4)

    Power/lock στα δεξιά, απλό και διακριτικό, το ίδιο και το volume button στα αριστερά που είναι διπλό και διαχωρισμένο, ενώ πολύ σωστά είναι και τα δύο βαμμένα στο χρώμα του μετάλλου που περιβάλλει τη συσκευή και όχι ασημί ή επιχρωμιωμένα. Audio jack στο πάνω μέρος μαζί με ένα μικρόφωνο και άλλα δύο στο κάτω, εκατέρωθεν της microUSB, ενώ το ηχείο βρίσκεται (δυστυχώς) στο πίσω μέρος, αφού θα έπρεπε να αλλαχθεί σημαντικά η συσκευή για να τοποθετηθεί πιό κεντρικά ή στην πρόσοψη. Τέλος, ο φακός της κάμερας εξέχει αρκετά από την πλάτη της, αλλά παρέχεται μικρή προστασία στο κρύσταλλο αφού είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού πιό «μέσα» από το υπόλοιπο τμήμα. Παρά το μέγεθός του, το Note 4 μπορεί να κρατηθεί άνετα με το ένα χέρι και να το χρησιμοποιήσετε, αν και προφανώς οι ξεδιπλώνει τις αρετές του σε συνδυασμό με το S Pen.

    galaxy note 4 (10)

    Λειτουργικότητα και hardware

    Όπως προείπαμε, τα Galaxy Note δέχονται μόνο το καλύτερο hardware από τη Samsung. Η οθόνη παρέμεινε (ορθώς) στις 5,7 ίντσες, αντιστεκόμενη στον «πειρασμό» των 6” που θα καθιστούσε τη συσκευή πιό μεγάλη, ενώ είναι ήδη οριακή για πολλούς. Άλλωστε, με ανάλυση 2560×1440 pixels (515ppi) και ένα Super AMOLED panel που αποδίδει εξαιρετικά χρώματα και έχει κορυφαία ευκρίνεια, οι 0,3 ίντσες δε θα λείψουν σε κανέναν. Και από πλευράς φωτεινότητας και ευκρίνειας υπό ήλιο ικανοποιεί, αφού οι αντανακλάσεις είναι μικρές. Το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ελαφριά «αντίσταση» του S Pen όταν κυλά πάνω στο Gorilla Glass 3, θα το θέλαμε να γλιστρά λίγο πιό άνετα.

    note 4 menu note 4 menu 4 note 4 menu 3

    Το Snapdragon 805 που κρύβει το Note 4 στο εσωτερικό του έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα που έχουμε δεί σε chipset της Qualcomm, συγκεκριμένα 2,7GHz, αγγίζοντας τα όριά του. Απαραίτητα τα 3GB RAM, αν και ακόμη και 4GB να ήταν, δε θα προκαλούσαν εντύπωση. Ο συνδυασμός προσφέρει επιδόσεις κορυφής, όπως φαίνεται και από τα ενδεικτικά αποτελέσματα του AnTuTu. Από πλευράς συνδεσιμότητας το Note 4 έχει τα πάντα, μαζί με Cat. 6 LTE υποστήριξη για ταχύτερα downloads, το fingerprint sensor αλλά και το heart rate sensor. Δε θα σας λείψει απολύτως τίποτα.

    Το «πάρτυ» γίνεται με το software της Samsung, το interface της αλλά και τη λειτουργικότητα που του προσφέρει το S Pen. Το γνωρίζετε ήδη αν ήσαστε κάτοχοι παλαιότερου Note, αλλά πλέον είναι βελτιωμένο. Αυξημένα σημεία πίεσης για καλύτερη απόκριση και πιό άνετη χρήση, ενώ σε επίπεδο software αποκτά νέα δυναμική, αφού μπορείτε να κάνετε εύκολο drag για μαζική επιλογή αρχείων/φωτογραφιών κ.λπ., αλλά και κειμένου για αντιγραφή/αποκοπή κ.λπ. Επίσης η εταιρεία προσφέρει μερικά νέα “note” modes, για δημιουργία σημειώσεων πάνω σε ό,τι απεικονίζει η οθόνη ανά πάσα στιγμή, audio notes (τα 3 μικρόφωνα κάνουν εξαιρετική δουλειά εδώ) αλλά και αναγνώριση χαρακτήρων από φωτογραφία ενός βιβλίου ή μιας επιγραφής!

    galaxy note 4 (2) galaxy note 4 (1) note 4 antutu

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Με κορυφαία specs το Note 4 δε θα μπορούσε παρά να έχει και μια κορυφαία κάμερα. Με αισθητήρα 16 Mpixel μπορεί να κάνει εξαιρετικές λήψεις φωτογραφιών αλλά και video 4K στα 30 fps, 1080p στα 30/60 fps και slow-motion στα 720p (η λήψη slow-motion σε “8x” αργή ταχύτητα δεν είναι πολύ καλή, προτιμήστε το 4x). Πανοραμικές φωτογραφίες και επιλεκτική εστίαση είναι παρούσες, HDR, οπτικός σταθεροποιητής εικόνας, δείτε τα παρακάτω δείγματα για να καταλάβετε. Το LED flash είναι επαρκώς ισχυρό, ενώ η εμπρόσθια κάμερα είναι από τις καλύτερες της αγοράς, με αισθητήρα 3,7 MPixel και δυνατότητα λήψης “wide” selfies με 120 μοίρες εύρος!

    galaxy note 4 (9)

    note 4 camera (2) note 4 camera (3) note 4 camera (4) note 4 camera (5) note 4 camera (7) note 4 camera (8) note 4 camera (9) note 4 camera (10) note 4 camera (1) note 4 camera (12)

    Αν είναι κάτι που «λείπει» από το Galaxy Note 4, αυτό είναι τα εμπρόσθια stereo ηχεία. Αντί αυτών έχουμε το κλασικό, μονό ηχείο στην πλάτη της συσκευής, το οποίο είναι μεν πολύ ισχυρό και καθαρό, αλλά πότε θα κάνει τη δουλειά που κάνουν τα δύο stereo ηχεία στην πρόσοψη μιας συσκευής με multimedia προσανατολισμό. Από την άλλη, το Note 4 είναι ένα “business” phone όπως προείπαμε, οπότε δικαιολογείται εν μέρει αυτή η «παράλειψη».

    Αυτονομία για το τέλος, σε πολύ υψηλά επίπεδα, χάρη στη μπαταρία των 3.220mAh. Ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με του Note 3, αλλά με την κατανάλωση να διατηρείται χαμηλά (σχετικά), το Note 4 καταφέρνει να βγάλει άνετα μια δύσκολη ημέρα και να πετύχει σχεδόν 9-10 ώρες αναπαραγωγής video με μέση φωτεινότητα. Πολύ ικανοποιητική η μπαταρία της συσκευής, ενώ τα power saving modes είναι παρόντα για να βοηθήσουν σημαντικά, όταν παραστεί ανάγκη. Πολύ σημαντικό το mode γρήγορης φόρτισης, αφού με 30 λεπτά στον φορτιστή μπορείτε να γεμίσετε τη μπαταρία κατά 50-60%, προσφέροντας πολλές ώρες “ζωής” ακόμα στη συσκευή σας.

    galaxy note 4 (13)

    Το Samsung Galaxy Note 4, κοστίζει €849, επίσημα, στην ελληνική αγορά. Υψηλή τιμή, αντικειμενικά, αλλά είναι το κορυφαίο business phone αυτή τη στιγμή, όχι μόνο λόγω του S Pen αλλά ολόκληρου του συνόλου των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων που προσφέρει. Λίγες οι συσκευές που μπορούν να το κοιτάξουν «στα μάτια», ενώ το iPhone 6 Plus, που είναι ακριβώς απέναντί του, κοστίζει περισσότερα και έχει μόνο 16GB μνήμης, άρα κοστίζει ακόμα περισσότερα για την 64GB έκδοση. Ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι και στα κορυφαία smartphones γενικότερα, αν δε σας ενοχλεί το μέγεθός του…ίσως και το κορυφαίο. Για χρήστες με πολύ υψηλές απαιτήσεις που δε δέχονται τίποτα λιγότερο.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles