15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy S24 Ultra Hands-On Review: «Αλλάζει την εμπειρία μας με τoν κόσμο των smartphones»!

    Η σειρά Galaxy S της Samsung είναι σαν τον παλιό καλό κρασί, καθώς όσο περισσότερο μένει στο προσκήνιο, τόσο πιο πολύ καταφέρνει να βελτιώνεται, προσφέροντας στους power users εξελιγμένα features, δυναμικές λειτουργίες, υψηλή ποιότητα κατασκευής και φυσικά τη μοναδική φροντίδα στο software που προσφέρει μόνο o κορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας. Συνώνυμα με την υψηλή «state-of-the art» τεχνολογία, τα Galaxy S αποτελούν το πιο «hot αντικείμενο συζήτησης» όχι μόνο από την day 1 που θα παρουσιαστούν στο καθιερωμένο Unpacked, αλλά και πολλούς μήνες πριν όταν αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες διαρροές. Το S24 που παρουσιάστηκε στις 17 Ιανουαρίου δεν ακολουθεί όμως την… πεπατημένη, καθώς η Samsung κάνει ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός. Και ναι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουμε ούτε για το πιο γρήγορο chipset, ούτε για το νέο συγκλονιστικό «διαστημικό» zoom από το camera setup του ή τo νέο Dynamic AMOLED display του, αλλά για την δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς το focus στο S24 δεν είναι τόσο πολυ το hardware αλλά το software, με την κορεατική εταιρεία να επιχειρεί να αλλάξει άρδην τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα smartphones και τη λειτουργία τους. Η Samsung επιχειρεί ουσιαστικά να απαντήσει στο ερώτημα… «Μπορεί η A.I. να γίνει… mainstream;», καθώς η νέα ναυαρχίδα της έχει σχεδιαστεί για να επαναπροσδιορίσει άρδην την αντίληψη που έχουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στη καθημερινότητα μας, με το Ultra (που είναι το κορυφαίο της σειράς S24) να αποτελεί το όχημα για να γίνει η A.I. «κτήμα» όλων και στη πράξη και όχι μόνο σε… θεωρητικό επίπεδο.

    Total flat is the new… beautiful!

     H Samsung ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωτερική εμφάνιση των flagships της και όπως μπορείτε να φανταστείτε το Galaxy S24 (ειδικότερη η Ultra έκδοση) δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Σε σύγκριση με το περσινό S23 Ultra σίγουρα οι fans της Samsung μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τις όποιες ομοιότητες. Όμως μια πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι η συσκευή είναι «total flat», πράγμα που σημαίνει ότι η Samsung μετακινήθηκε σχεδιαστικά από τις curved πλευρές. Η επιλογή αυτή (που μπορεί για κάποιους να έχει μια πιο… old-school πινελιά) έχει και τα καλά της, καθώς σε λειτουργικό επίπεδο επιτρέπει στο S-Pen να «γλιστράει» καλύτερα πάνω στο display της συσκευής με μεγαλύτερη άνεση.

    Παράλληλα, η flat σχεδιαστική φιλοσοφία χρησιμεύει έτσι ώστε να προσθέτει έξτρα πόντους στο grip της συσκευής, καθώς μένει πιο «σταθερή» στο χέρι του χρήστη και δεν γλιστράει. Σε επίπεδο διαστάσεων, το S24 Ultra δεν διαφέρει δραματικά από τον προκάτοχό του, καθώς είναι ελάχιστα πιο λεπτό (στα 8.6mm σε σχέση με τα 8.9mm του S23 Ultra), ενώ η συσκευή είναι ελαφρά πιο κοντή σε ύψος και κατά ένα γραμμάριο πιο ελαφριά (ζυγίζει 232 γραμμάρια). Αναμφίβολα, εάν σας αρέσουν οι πιο «μαζεμένες» και compact συσκευές, σίγουρα το Ultra δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία (το core και το Plus είναι περισσότερο πιο κοντά στους χρήστες που αναζητούν μια πιο μαζεμένη λύση).

    Το κύριο υλικό επιλογής είναι το Τιτάνιο, το οποίο πλαισιώνει το frame και ουσιαστικά αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση σε σύγκριση με το Armor Aluminum που χρησιμοποιήθηκε στην περσινή έκδοση. Η κορεατική εταιρεία φρόντισε έτσι ώστε να «προικίσει» το S24 Ultra με πιστοποίηση IP68, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή εμφανίζει μοναδική αντοχή σε νερό και σκόνη. H δε επιλογή του Gorilla Armor Glass σημαίνει αυξημένη προστασία, αφήνοντας στο παρελθόν κάθε υπόνοια γρατσουνιάς, ενώ παράλληλα οι αντανακλάσεις δεν θα πρέπει να σας απασχολούν.

    Ακολουθώντας βέβαια τη σχεδιαστική γλώσσα των προηγούμενων Ultra, μέσα στο σώμα της συσκευής υπάρχει μια μικροσκοπική οπή στην οποία μπαίνει το S-Pen, το οποίο με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι είναι πιο “responsive” από ποτέ! Χωρίς αμφιβολία, κοιτάζοντας το Galaxy S24 Ultra δεν μπορούμε παρά να μείνουμε… ενθουσιασμένοι από το πόσο ανθεκτικό είναι (titanium for the win), αλλά και με την ύπαρξη της flat οθόνης, το πόσο εργονομικό είναι. Τόσο εμφανισιακά όσο και σε λειτουργικό επίπεδο βγάζει έναν επιβλητικό και premium χαρακτήρα, αποτελώντας παράλληλα ένα τολμηρό statement από την μεριά της Samsung ότι η «γοητεία του κλασικού» παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

    Ultra display & performance!

    Τα smartphones της Samsung ανέκαθεν είχαν μια εξαιρετική σχέση με τα displays και το κορυφαίο των κορυφαίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Η κορεατική εταιρεία λοιπόν εξόπλισε το S24 Ultra με μια Dynamic LTPO AMOLED 2x οθόνη με διαγώνιο στις 6.8 ίντσες, ανώτερης QHD+ ανάλυσης στα 1440 x 3120 pixels (δίδεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε FHD+ και HD+), HDR10+, 505ppi, screen-to-body ratio στο 88%, ενώ παράλληλα έρχεται με λειτουργία adaptive refresh rate, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ρυθμίζει τον ρυθμό ανανέωσης από το 1 έως τα 120Hz ανάλογα με τα… «τεκταινόμενα» και το προβαλλόμενο περιεχόμενο στην οθόνη.

    Για μια ακόμη φορά, η οθόνη του S24 Ultra παίρνει άριστα και κατορθώνει να δείχνει σούπερ cool ακόμη και κάτω από το απευθείας φως του ήλιου, διαθέτοντας παράλληλα λειτουργία για adaptive brightness (με τα peak brightness levels της να αγγίζουν τα 2.600 nits). Χωρίς αμφιβολία, το S24 Ultra τηρεί την «παράδοση» και στο κομμάτι του display, με το οπτικό περιεχόμενο να είναι ζωντανό, αλλά και την κίνηση να διακρίνεται για την φανταστική ομαλότητα. Η δε «συνεργασία» και η αίσθηση που μεταδίδει το stylus είναι με μια λέξη… «φανταστική».

    Όταν φτάνει η ώρα της αξιολόγησης του performance εδώ πραγματικά το S24 Ultra της Samsung κόβει την ανάσα! Με το octa-core Snapdragon 8 Gen 3 chipset στο εσωτερικό και τα 12GB RAM να το συνοδεύουν, το Galaxy S24 Ultra δεν… «αστειεύεται» στο κομμάτι της απόδοσης. Μπορείτε να το «ζορίσετε» και να το φθάσετε στα όρια του και αυτό δεν θα σας απογοητεύσει σε καμία περίπτωση ακόμη αναλαμβάνοντας να φέρει εις πέρας ακόμη και τα πιο απαιτητικά games. Με 8 πυρήνες (1×3.39GHz Cortex – X4, 3 x 3.1GHz Cortex-A720, 2 x 2.9GHz Cortex-A720, 2 x 2.2GHz Cortex A-520) και σε συνεργασία με την Adreno 750 GPU, το S24 Ultra είναι απλά… «βασιλιάς» του υψηλού performance. Μπορείτε παρακάτω να ρίξετε μια ματιά στις επιδόσεις του στο GeekBench (Single-core / Multi-core και GPU test) και θα διαπιστώσετε ότι αφήνει έτη φωτός πίσω τις υπόλοιπες ναυαρχίδες της κορεατικής εταιρείας.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Snapdragon 8 Gen 3 είναι ένα αποκλειστικό “προνόμιο” των Ultra, καθώς για τα core και S24 Plus έχει χρησιμοποιηθεί το Exynos 24000 chipset. Σε ότι έχει να κάνει με τις διαθέσιμες επιλογές στο storage, εδώ θα βρείτε λύσεις στα 256GB, στα 512GB και στο 1TB (κατηγορία UFS 4.0). Από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτει ένα πιο ανεπτυγμένο σύστημα θερμικού ελέγχου, με ένα vapor chamber που είναι 1,9 φορές μεγαλύτερο, το S24 Ultra βελτιώνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της συσκευής, ενώ, παράλληλα, μεγιστοποιείται και η σταθερότητα στην ισχύ απόδοσης.

    Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας, η συσκευή δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει ότι πρότυπο υπάρχει και δεν υπάρχει, καθώς παρέχει: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3, A2DP, LE, καθώς επίσης και NFC. Φυσικά στο κομμάτι του software έχουμε Android 14 με Samsung UI 6.1 και το ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της συσκευής είναι ότι η Samsung κατάφερε να τερματίσει το after-sales Support, προσφέροντας αναβαθμίσεις σε λειτουργικό και security options που κρατούν ούτε 3, ούτε 4 αλλά 7 ολόκληρα χρόνια!

    It’s all about the… (Galaxy) A.I.!

    Αυτό που είχε γίνει κατανοητό από την Samsung στο Unpacked της παρουσίασης του S24 είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη αναβάθμιση στο hardware αλλά και στο software, καθώς το focus εδώ είναι ην Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εξελιγμένες δυνατότητες της. Είναι η πρώτη φορά που ο κορεατικός γίγαντας της τεχνολογίας επιχειρεί να αποσχιστεί από τη γνωστή πεπατημένη, η οποία αφορά σε καλύτερο performance, μεγαλύτερη κάμερα και καλύτερη αυτονομία. Εδώ στο επίκεντρο βρίσκεται η A.I. και το πως μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με το smartphone, με τη Samsung ουσιαστικά να εμπλουτίζει τη ναυαρχίδα της με μια software suite από εξαιρετικά χρήσιμα Galaxy A.I. tools.

    Αν και εδώ δυστυχώς υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» για τους Έλληνες users ότι ακόμη η συσκευή δεν υποστηρίζει πλήρως την ελληνική γλώσσα (ευελπιστούμε ότι θα συμβεί όμως σύντομα), το Galaxy S24 Ultra μπορεί να πραγματοποιήσει real-time μετάφραση στη διάρκεια φωνητικών κλήσεων, ενώ παράλληλα δύναται να αλλάξει τον τόνο και το ύφος ενός μηνύματος, δίνοντας σας τη δυνατότητα να το κάνετε πιο φιλικό ή πιο επίσημο (χωρίς φυσικά να απουσιάζει ο απαραίτητος γραμματικός έλεγχος). Επιπλέον, ο Interpreter μπορεί να προχωρήσει στην live μετάφραση των συνομιλιών σας, είτε με τη μορφή φωνής, είτε με τη μορφή κειμένου, ενώ επιπλέον με το Samsung Notes, ο χρήστης αποκτάει ακόμη περισσότερο δημιουργικό έλεγχο στο τι ακριβώς μπορεί να κάνει με τις σημειώσεις του (εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία με το πενάκι της συσκευής), ενώ αλλαγές έχουμε και στο A.I.-based Voice Recorder όπου η συσκευή μπορεί να μετατρέψει τις ηχογραφήσεις σας σε κείμενο, το οποίο εν συνεχεία μπορείτε να ορίσετε μια περίληψη του να ζητήσετε από τη συσκευή μια μετάφραση. Στο δε Internet μπορείτε να ζητήσετε μια on-the-fly μετάφραση ή ένα summary ενός website, βλέποντας ουσιαστικά μια περίληψη του βασικού περιεχομένου του.

    Εκεί βέβαια που οι περισσότεροι users θεωρούμε ότι θα εστιάσουν είναι στη λειτουργία Circle to Search της Google, καθώς συνδυάζοντας την τεχνολογία που μας κληρονόμησε το Google Lens, προσθέτοντας ένα απλό κύκλο σε οτιδήποτε βλέπουμε στην οθόνη του Galaxy S24 Ultra, η συσκευή μπορεί να μας προτείνει όλα όσα αφορούν στο αντικείμενο που έχουμε κυκλώσει. Χωρίς αμφιβολία, με ένα Galaxy S24 Ultra αλλάζει άρδην η εικόνα της παραδοσιακής αναζήτησης, όπως την έχουμε μάθει από την αρχή της γέννησης της. Για παράδειγμα, αν δουν ένα όμορφο στοιχείο σε μία φωτογραφία στα social media ή ένα fun fact στο YouTube Shorts, οι χρήστες μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα – χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από την εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιούν. Παράλληλα, το Generative A.I. photographic tool που διαθέτει η συσκευή, δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του content creation όχι μόνο να ξεδιπλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο, αλλά και να κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο εύκολη, μετακινώντας, αφαιρώντας ή αλλάζοντας κάποιο αντικείμενο ή ακόμη και εμπλουτίζοντας μια φωτογραφία. Αδιαμφισβήτητα, η on-the-fly επεξεργασία των φωτογραφιών προσφέρει απέραντη δημιουργική ελευθερία σε όλους εκείνους που όχι μόνο θέλουν να τελειοποιήσουν το φωτογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και να παρέμβουν δυναμικά και δημιουργικά σε αυτό.

    Διαβάζοντας τα παραπάνω, σίγουρα το μεγάλο ερώτημα που σας γεννάει το S24 Ultra είναι κατά πόσο τα προαναφερθέντα features λειτουργούν! Το καλό είναι ότι λειτουργούν και με το… παραπάνω, ενώ η συσκευή δεν lagάρει (παρόλο που έχει να διαχειριστεί πολύπλοκους αλγορίθμους), εκτελώντας τα A.I. καθήκοντα της με χαρακτηριστική ευκολία! Πραγματικά περιμένουμε πως και πως την ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας στα Galaxy A.I. features. Φυσικά, υπάρχει περιθώριο βελτιώσεις ειδικότερα στο chat Assist και σε αυτά που γράφει, αλλά πράγματι πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή για τα generative A.I. based features.

    Camera, battery andmore!

    Από τη στιγμή που το Galaxy S24 φιγουράρει ως η απόλυτη ναυαρχίδα δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει ένα quad camera setup υψηλών προδιαγραφών και σίγουρα η νέα version της ναυαρχίδας της Samsung δεν θα μπορούσε παρά να βαδίσει στον ίδιο δρόμο ποιότητας όπως οι προκάτοχοι του. Το S23 Ultra υπενθυμίζουμε διαθέτει μια εντυπωσιακή κάμερα στα 200MP, μαζί με μια wide-angle camera στα 12MP και μια telephoto camera στα 10MP, η οποία προσφέρει 3x optical zoom. Στο S24 Ultra ακολουθείται η ίδια λογική {200 MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3″, 0.6µm + 50 MP, f/3.4, 111mm (periscope telephoto) + 10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto) + 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide)}, μόνο που έχουμε μια βασική αλλαγή στον τηλεφακό, καθώς το νεότερο Ultra μοντέλο φέρει σένσορα στα 50MP με 5x optical zoom. Σημαντικές αναβαθμίσεις έχουμε και στο camera software όπου η Pro Visual Engine, το Super HDR και τα διάφορα Galaxy A.I. based tools συνεργάζεται για να κάνουν την κάθε φωτογραφία μια… ξεχωριστή δημιουργική εμπειρία. Για τις selfie φωτογραφίσεις σας, η Samsung έχει εξοπλίσει το S24 Ultra με έναν φακό 12 MP (f/2.2, 26mm (wide) – Dual Pixel PDAF).

    Το μικρό αλλά σημαντικό αυτό upgrade στις κάμερες κάνει το Galaxy S24 Ultra να διαθέτει τηλεφακούς που προσφέρουν ένα καλύτερο, πιο color accurate αποτέλεσμα σε σχέση με τον προκάτοχο του. Τόσο το βάθος όσο και η λεπτομέρεια απεικονίζονται στην εντέλεια, ενώ και το Nightography αλλά και οι λήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού φανερώνουν ότι η κάμερα του S24 Ultra μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως ακόμη και στα πιο… απαιτητικά photo shootings. Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στη λειτουργία A.I. για αυτόματο slow motion mode σε ένα video recording που έχει τραβηχτεί σε normal κίνηση, το οποίο με ένα απλό tap and hold μπορείτε να το θέσετε σε αργή κίνηση και μάλιστα μέσω των ειδικών editing tools να κόψετε τα κομμάτια και να προσθέσετε να σημεία που επιθυμείτε να εμφανίζεται το slow-mo effect που μόλις σας περιγράψαμε. Και μιας σταθήκαμε στις video recording δυνατότητες της συσκευής, το S24 Ultra μπορεί να τραβήξει video ακόμη και σε ποιότητα 8Κ (24/30 fps).

    Ολοκληρώνοντας την εμπειρία μας με τη «μεγάλη» ναυαρχίδα της κορεατικής εταιρείας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην μπαταρία και στην αυτονομία που διαθέτει. Η μπαταρία των 5.000mAh στο εσωτερικό αποδεικνύεται υπεραρκετή για να αντιμετωπίσει τις υψηλές απαιτήσεις μιας πολύ δύσκολης digital καθημερινότητας στη ζωή ενός επαγγελματία pro user ή content creator. Η εξαιρετική ενεργειακή διαχείριση που προσφέρει, καθιστά το S24 Ultra μια αξιόμαχη συσκευή στο κομμάτι της αυτονομίας, με την μπαταρία του ουσιαστικά να φτάνει στο 50% μέσα σε περίπου 5 ώρες αδιάκοπης χρήσης (με συνδυασμένη χρήσης από τρέξιμο εφαρμογών, calls, apps και video). Κατά τη προσφιλή της συνήθεια και για πιο… eco-friendly λόγους, στη συσκευασία του S24 Ultra δεν περιλαμβάνεται φορτιστής, με τη ναυαρχίδα της Samsung να χρειάζεται έναν φορτιστή με ισχύ στα 45W. Συνολικά για μια πλήρη φόρτιση και σε έναν fast-charger, το S24 Ultra χρειάζεται περίπου 70 λεπτά για να γεμίσει τη μπαταρία του στο 100%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα της κορεατική εταιρείας υποστηρίζει λειτουργία wireless charging και reverse charging.

    A new era… has risen! 

    Η A.I. και ο τρόπος που την χρησιμοποιούμε στην digital καθημερινότητά μας είναι το “μέλλον” και αναμφίβολα η ναυαρχίδα της Samsung αποτελεί το καταλληλότερο όχημα για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στα smartphones. Performance, ανθεκτική ποιότητα κατασκευής, απίστευτο support και φυσικά μια ανεπάναληπτη εμπειρία χρήσης, αποτελούν τα βασικά στοιχεία που καθιστούν το Galaxy S24 Ultra τον απόλυτο “Βασιλιά”, ένα smartphone που λειτουργεί ως trendsetter, το οποίο θέτει σε κίνηση μια νέα εποχή στην mobile τεχνολογία.

    H τιμή του Galaxy S24 Ultra ανέρχεται στα 1499 ευρώ για την έκδοση των 256GB/12GB RAM, 1619 ευρώ στα 512GB/12GB RAM και 1819 1TB/12GB RAM. 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles