12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy S8 hands-on review & video. Είναι το καλύτερο smartphone της χρονιάς;

    Μία κορυφαία πρόταση για τη Samsung που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό και φέρνει μια νέα προσέγγιση στο θέμα σχεδιασμού και λειτουργικότητας. Το Samsung Galaxy S8 έρχεται να ταράξει τα νερά στην αγορά των smartphones, με high-end specs, αλλά και χαρακτηριστικά που δεν έχουμε ξαναδεί. Θα καταφέρει να κερδίσει τον “τίτλο” του καλύτερου smartphone για φέτος; Ας το δούμε αναλυτικά.

    Samsung-Galaxy-S8 (17)

    Κατασκευή και εμφάνιση

    Η συσκευή που έφθασε στα χέρια μας από τη Samsung Electronics Hellas δεν είχε το original κουτί, αλλά τα παρελκόμενα. Φορτιστής και καλώδιο USB Type-C, δύο αντάπτορες σε USB και microUSB, ένα pin για την εξαγωγή του SIM tray και φυσικά τα ακουστικά-ψείρες της AKG.

    Samsung-Galaxy-S8 (13)

    Το Galaxy S8 με την curved οθόνη στα πλάγια, “πατάει” στη φιλοσοφία των Edge μοντέλων αλλά την πάει ένα βήμα παραπέρα. Ακόμη πιo sleek κατασκευή, μαγνητίζει το βλέμμα (ειδικά με το always-on display ενεργοποιημένο) και απο μακριά φαίνεται πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Αυτό έχει το τίμημά του όσον αφορά το grip, οπότε προτείνουμε θήκη από την πρώτη στιγμή. Το καλό είναι πως παραμένει αδιάβροχο (IP68). Οι διαστάσεις της συσκευής είναι απίστευτα μικρές για οθόνη 5,8″ και σηματοδοτούν μια νέα εποχή για όλα τα smartphones και όλους τους κατασκευαστές.

    Samsung-Galaxy-S8 (6)

    Η τοποθέτηση των volume πλήκτρων δεν είναι η ιδανική για τους δεξιόχειρες, αλλά θα βολέψουν τους αριστερόχειρες, ενώ το power/lock button είναι σωστά τοποθετημένο. Το Bixby button υποψιάζομαι πως θα μείνει για αρκετό καιρό στα… αζήτητα, μέχρι ο assistant της Samsung να αποκτήσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα, αλλά η ύπαρξή του είναι θετική ενώ δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση. Στο πίσω μέρος δεν εξέχει τίποτα, ούτε η κάμερα αλλά ούτε και το φλας, ενώ η αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται δίπλα στην κάμερα. Η τοποθέτηση του δεν είναι απαραίτητα λανθασμένη, αλλά περισσότερα θα δείτε στο hands-on video στο τέλος του θέματος.

    Hardware, software και επιδόσεις

    Το Infinity display αποτελείται από ένα Super AMOLED panel που είναι χάρμα οφθαλμών, αν και έχει το “περίεργο” aspect ratio 18,5:9. Αυτό κάνει τη συσκευή “μακρόστενη”. Το μικρό πλάτος είναι κάτι που μας αρέσει, ωστόσο, ενώ το ύψος παραμένει πολύ κοντινό στου S7 Edge, οπότε και πάλι δεν είναι υπερβολικό. Απλώς, έχουμε συνηθίσει πιό τετράγωνες συσκευές. Χαοτική είναι η διαφορά του S8 με την οθόνη των 5,8″ σε σύγκριση με άλλα smartphones που κυμαίνονται στις 5,7-6″. Παρά την παρεμφερή διαγώνιο, οι διαστάσεις του S8 είναι μακράν μικρότερες. Βέβαια, αυτό αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος της μπαταρίας, που παρέμεινε στα 3.000mAh. Εκεί δε γίνονται “αλχημείες”…
    Samsung-Galaxy-S8 (16)
    Το hardware είναι απλά κορυφαίο, με το Exynos 8895 chipset να προσφέρει υψηλότατες επιδόσεις. Τα 4GB RAM ίσως φαίνονται λίγα σε κάποιους, αλλά στο 99% των περιπτώσεων αποδεικνύονται υπερ-αρκετά (και αυτό το ποσοστό αφορά τους power users). Δε ξέρουμε, βέβαια, τι γίνεται στην περίπτωση multi-tasking με τη χρήση του Samsung DeX, το οποίο θα έρθει τον Ιούνιο. Από πλευράς συνδεσιμότητας έχουμε ό,τι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε, ενώ πάνω στο Android 7.0 έχει “πατήσει” η Samsung, δημιουργώντας ένα απλό, σχετικά, interface, όμορφο και εύχρηστο.
    Samsung-Galaxy-S8 (7)
    63677_1493394002
    63678_1493394023-full
    Πάμε στα security features: Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Κάπως ψηλά τοποθετημένος για χρήστες με μικρά χέρια, ωστόσο με λίγη συνήθεια, η θέση του δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, μας προβλημάτισε σε μερικές περιπτώσεις και στο video θα καταλάβετε το γιατί. Iris scanner, ο πλέον ασφαλής τρόπος καθώς δύσκολα μπορεί κάποιος να αναπαράγει την ίριδα του ματιού σας, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για το ξεκλείδωμα και μπορεί να επηρεαστεί από πολύ ισχυρό ή πολύ χαμηλό φωτισμό. Τα τελευταία ισχύουν και για τα face recognition, το οποίο όμως αποτελεί μακράν τον ταχύτερο τρόπος ξεκλειδώματος, αλλά και τον λιγότερο ασφαλή σε σχέση με τα άλλα δύο βιομετρικά χαρακτηριστικά (fingerprint και iris). Πειραματισμοί και σε βάθος χρόνου, μέσα από το feedback των ίδιων των χρηστών, θα φανεί ποιες μεθόδους προτιμούν και θέλουν σε ένα smartphone.

    Κάμερα, ήχος και αυτονομία

    Η κύρια κάμερα του S8 είναι βασισμένη εν πολλοίς σε αυτή του S7/S7 Edge, αλλά με βελτίωση στο image processing κατά τη λήψη. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα φωτογραφιών που δεν είναι εύκολα διακριτή σε σχέση με του S7, αλλά υπαρκτή. Οι λήψεις είναι εξαιρετικές για smartphone, το HDR επεμβαίνει ελαφρώς όταν χρειάζεται και το Pro mode θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς χρήστες που επιζητούν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες. Το 4K video στα 30 FPS είναι αυτό που περιμέναμε, αλλά οι περισσότεροι χρήστες θα καταφύγουν στο 1080p@60 FPS που είναι εξαιρετικά ομαλό και χωρίς σημαντικά προβλήματα από πλευράς autofocus, όπως άλλες προτάσεις της αγοράς. Όσο για το slow-motion video, είναι αρκετά υψηλής ποιότητας και ικανοποιητικότατο, στα 240FPS.

    Εικόνες πλήρους ανάλυσης (κάντε κλικ)
    No zoom
    Full zoom (8x)
    HDR OFF
    HDR ON
    Still 12MP
    Still 12MP
    Selective Focus

    Samsung-Galaxy-S8 (2)

     H selfie cam είναι νέα, με αισθητήρα 8MP και προσφέρει πολύ καλές λήψεις, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χάρη και στο f/1.7 διάφραγμα. Μπορείτε να κάνετε λήψη selfie με χρήση του αισθητήρα καρδιακών παλμών (που είναι μάλλον ανούσιος πλέον σε ένα smartphone), ενώ και αυτή η κάμερα υποστηρίζει HDR/Auto HDR αλλά και λήψη 1440p video.

    Η απόδοση του ήχου ήταν κάπως απογοητευτική, κυρίως γιατί από μια τέτοια ναυαρχίδα περιμένεις κορυφαίες επιδόσεις παντού. Ακόμη κι αν η τοποθέτηση δεύτερου speaker είναι δύσκολη, πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Από πλευράς έντασης είμαστε καλυμμένοι, αλλά θα θέλαμε ο ήχος να προέρχεται από 2 σημεία και όχι μόνο από το speaker στο κάτω μέρος της συσκευής, δίπλα από την microUSB θύρα. Ίσως αν και το ακουστικό “βοηθούσε” στον ήχο στο landscape mode…

    Samsung-Galaxy-S8 (1)

    Αυτονομία… με μπαταρία των 3.000mAh, οι απαιτήσεις δε θα έπρεπε να είναι υψηλές. Ωστόσο, η Samsung στις παρουσιάσεις της τόνισε τη βελτιωμένη αυτονομία σε σχέση με το S7, κυρίως χάρη στο λιγότερο ενεργοβόρο chipset. Οι δοκιμές απέδειξαν πως τα κατάφερε, τουλάχιστον να διατηρήσει την αυτονομία στα ίδια επίπεδα και ίσως να τη βελτιώσει ελαφρώς. Φυσικά, παίζει ρόλο και ο χρήστης, πόση φωτεινότητα “χρειάζεται”, πόση ώρα καθημερινά χρησιμοποιεί τη συσκευή, αν προτιμά το Always On Display, η αναλογία χρήσης Wi-Fi/3G-4G και πολλά ακόμη. Σε γενικές γραμμές, με λογική χρήση θα βγάλετε τη μέρα, με περίπου 5 ώρες ενεργής οθόνης, ενώ κατά την αναπαραγωγή video/ταινιών το AMOLED panel δίνει… ρέστα και θα πετύχετε εύκολα 10+ ώρες. Ο φορτιστής πληρώνει την μπαταρία σε 2 ώρες, από το 0% στο 100% και θα βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις με τη γρήγορη φόρτιση που επιτυγχάνει.
    Samsung-Galaxy-S8 (10)

    Συμπέρασμα

    Η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει δύο συσκευές που τράβηξαν από την πρώτη στιγμή την προσοχή του κοινού, δικαίως, τολμώντας με μια διαφορετική προσέγγιση και design. Έτσι, μπόρεσε να σημειώσει βελτίωση σε σχέση με τα ήδη εξαιρετικά S7 και S7 Edge, αν και υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτίωσης. Το “παραδέχθηκαν” και οι άνθρωποι της Samsung στην επίσημη παρουσίαση των Galaxy S8/S8+, με την ατάκα “ας αφήσουμε και κάτι για του χρόνου”
    Samsung-Galaxy-S8 (3)

    Δείτε το hands-on video του Samsung Galaxy S8

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles