20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Tab A Hands-On Review: «Ένα mid-range tablet για όλες τις δουλειές»!

    H Samsung είναι η εταιρεία που έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στον χώρο των tablets κυκλοφορώντας μία ευρεία γκάμα συσκευών, οι οποίες μπορούν να καλύψουν στο έπακρο τις ανάγκες των περισσοτέρων καταναλωτών. Η κορεατική εταιρεία γνωρίζει καλά το πώς να διαχειριστεί τις προθέσεις και τις διαθέσεις των καταναλωτών στην αγορά των tablets, η οποία ως γνωστόν το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της. To mid-ranger Galaxy Tab A είναι μία από τις προτάσεις στις 9.7 ίντσες που διακατέχεται από ένα premium feeling, ωστόσο είναι εμφανές ότι η Samsung στην προσπάθεια της να διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα την τιμή του έχει κάνει θυσίες και υποχωρήσεις σε ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

    Samsung Galaxy Tab A (13)

    Design και πρώτη αίσθηση

    H Samsung μας έχει συνηθίσει σε καλοσχεδιασμένες συσκευές, καθώς το team της γνωρίζει πολύ καλά πώς να δημιουργεί tablets τα οποία είναι ελκυστικά στο μάτι. Το Galaxy Tab A με διαστάσεις: 242.5×166.8×7.5mm, δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, καθώς οι κομψές γραμμές, το μεταλλικό περίβλημα που αγκαλιάζει περιμετρικά το display και οι λείες επιφάνειες του δίνουν την εικόνα μίας συσκευής η οποία έχει προσεχθεί αρκετά από τους σχεδιαστές του κορεατικού γίγαντα. Το υλικό βέβαια που κυριαρχεί είναι το πλαστικό (δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε), ωστόσο όλα τα πλαστικά μέρη του είναι πολύ καλής ποιότητας.

    Samsung Galaxy Tab A (8)

    Σε σχεδιαστικό επίπεδο βέβαια δεν υπάρχει κάτι πρωτότυπο και κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί, καθώς υπάρχουν τα κλασικά πλήκτρα ελέγχου (options, ΗΟΜΕ kai Return button) στην κάτω πλευρά (όταν το tablet βρίσκεται σε κάθετη διάταξη), ενώ στο πλαϊνό τμήμα βρίσκονται τα κλασικά power/lock και volume up/down buttons. Στην ίδια πλευρά η Samsung τοποθέτησε τις microSIM και microSD slots.

    Samsung Galaxy Tab A (10)

    Samsung Galaxy Tab A (4)

    Samsung Galaxy Tab A (3)

    Παράλληλα, στην κάτω πλευρά δεσπόζουν τα δύο stereo ηχεία, το audio input jack και η κλασική θύρα MicroUSB για την φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων.

    Samsung Galaxy Tab A (7)

    Το βάρος της συσκευής ανέρχεται στα 450 γραμμάρια και κρίνεται ως φυσιολογικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πρόκειται για ένα tablet που είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «κουράζει», έχοντας για «σημαία» του τον λειτουργικό χαρακτήρα και την ευκολία χρήσης.

    Επιδόσεις και display

    Κοιτάζοντας το 9.7 ιντσών display του Galaxy Tab A (τεχνολογίας XGA LCD με ανάλυση στα 1024×768 pixels και 72% screen-to-body ratio) δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μείναμε ικανοποιημένοι, καθώς και η ευκρίνεια και η ποιότητα ήταν σε ανεκτά επίπεδα με αρκετά καλά χρώματα. Ωστόσο αν και κάνει καλά τη δουλειά του, σαφώς κυκλοφορούν στην αγορά πολύ πιο ποιοτικά displays. Είναι εμφανές εδώ ότι η Samsung πάνω στην προσπάθεια της να συγκρατήσει την τιμή σε πιο χαμηλά επίπεδα, προτίμησε ένα display με μικρότερη δυναμική σε σχέση με τις Super AMOLED λύσεις που η ίδια η Samsung έχει προτιμήσει στο παρελθόν.

    Samsung Galaxy Tab A (1)

    Προχωρώντας στα ενδότερα, η Samsung επέλεξε για το Galaxy Tab A το δοκιμασμένο SoC της Qualcomm, Snapdragon 410, το οποίο διαθέτει μία τετραπύρηνη CPU χρονισμένη στα 1.2GHz. Η απόφαση της Samsung να βάλει στο εσωτερικό του Galaxy Tab A, 2GB μνήμης LPDDR3 RAM αδιαμφισβήτητα βοηθάει στην καλύτερη συμπεριφορά του tablet στα δύσκολα, καθώς με το παραπάνω tech-configuration το μεσαίο tablet της Samsung μπορεί να φέρει εις πέρας ακόμη και πιο απαιτητικές εφαρμογές. Σίγουρα, μπορεί στο εσωτερικό του να μην κρύβεται ένα μικρό οκταπύρηνο κτήνος, το οποίο αυτομάτως θα καθιστούσε το Galaxy Tab A μία δυνατή παρακαταθήκη για το μέλλον, ωστόσο το mid-range tablet της Samsung διαπιστώσαμε ότι έχει τη δυναμική για να σηκώσει με άνεση τις περισσότερες εφαρμογές του σήμερα. Σε ότι έχει να κάνει τον αποθηκευτικό χώρο, στο Galaxy Tab A θα βρείτε 16GB αποθηκευτικού χώρου (περίπου 10GB με 11GB είναι ελεύθερα), με την microSD slot βέβαια να δίνει δυνατότητα επέκτασης έως και τα 128GB.

    Samsung Galaxy Tab A (2)

    Όσον αφορά, το λειτουργικό εδώ η Samsung προσφέρει με το tablet της την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον κόσμο του Android, που δεν είναι άλλο από ένα κλασικό Lollipop OS, το οποίο ως είθισται χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευελιξία στην ροή των menus και στο υψηλό επίπεδο απόκρισης που προσφέρει στο χρήστη. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Galaxy Tab A είναι βέβαιο ότι θα καλύψει και τους πιο απαιτητικούς users, καθώς μπορεί να «κινηθεί» με μεγάλες ταχύτητες σε δίκτυο 4G LTE, ενώ επιπλέον υποστηρίζει Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 και Hotspot (όλα τα καλά δηλαδή για τον μέσο user). Επιπλέον, το Galaxy Tab A έρχεται με υποστήριξη GPS (A-GPS και Glonass) που σίγουρα αποτελεί μία λειτουργία που θα βοηθήσει όλους εκείνους που δεν μπορούν να προσανατολιστούν εύκολα.

    Αυτονομία, κάμερες και τελευταίες σκέψεις!

    Από το μεσαίας κατηγορίας tablet δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι camera functions, με την ταμπλέτα της Samsung να μην προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Έτσι λοιπόν στο Galaxy Tab A θα βρείτε έναν κύριο camera sensor στα 5 MP (2592х1944 pixels) και μία μπροστινή selfie cam στα 2 MP (1600×1200 pixels), παρέχοντας παράλληλα λειτουργίες auto-focus και video recording στα 720p.

    Samsung Galaxy Tab A (9)

    Ικανοποιητικές επιδόσεις και ότι πρέπει για video calls, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν smartphones με πολύ καλύτερες δυνατότητες στον τομέα των φωτογραφιών, μάλλον δύσκολα θα βασιστείτε αποκλειστικά στο tablet της Samsung για να απαθανατίσετε τις πιο ευχάριστες στιγμές σας. Τέλος, δεν σας κρύβουμε ότι μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ενεργειακή συμπεριφορά του Galaxy Tab A, καθώς η επιλογή της Samsung να προτιμήσει μία μπαταρία με αυτονομία στα 6000mAh αν μη τι άλλο εξασφαλίζει μπόλικες ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας χωρίς να απαιτείται η φόρτιση της συσκευής.

    Samsung Galaxy Tab A (15)

    Ολοκληρώνοντας, το Galaxy Tab A μπορεί ναι μεν να μην αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και σαφώς δεν φτάνει στα επίπεδα των Galaxy Tab S, ωστόσο η ποιότητα κατασκευής που φέρει την σφραγίδα της Samsung σε συνδυασμό με τα προσεγμένα tech specs το καθιστούν μία ιδανική πρόταση, η οποία δύναται να φέρει εις πέρας την πλειονότητα των tasks που επιθυμεί ο μέσος χρήστης. Με τιμή που παίζει ανάμεσα στα 300 με 350 ευρώ κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια, αν και δεν σας κρύβουμε ότι θα το προτιμούσαμε με μία τιμή ίσως ένα κλικ χαμηλότερη.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles