18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Z Flip4 Hands-On Review: «Join the Flip Side… μέρος 4ο»!

    Τα foldables όταν εμφανίστηκαν πριν από μερικά χρόνια παρουσιάστηκαν ως μια «τεχνολογική» επανάσταση και προβλήθηκαν ως το επόμενο εξελικτικό στάδιο στο κόσμο των smartphones. Ως γνωστόν, μία από τις πρώτες κατασκευάστριες εταιρείες που βάδισε σε αυτόν τον απαιτητικό (αλλά συναρπαστικό) δρόμο δεν ήταν άλλη από τη Samsung, η οποία όταν παρουσίασε το πρώτο Fold στο Galaxy Unpacked τον Φεβρουάριο του 2019, όλοι είχαμε μείνει με το στόμα ανοικτό. Λίγο παραπάνω από 4 χρόνια μετά, οι προσπάθειες για να γίνουν τα foldables mainstream συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την Samsung όμως φυσικά να καλείται να αντιμετωπίσει κι άλλες εταιρείες που παίζουν δυναμικά στην εν λόγω «ειδική» κατηγορία συσκευών.

    Και μπορεί στην αρχή το Fold (διαβάστε το review μας για το Fold4 εδώ) να ήταν λιγάκι απρόσιτο, ωστόσο η έλευση του Flip πρόσθεσε μια ακόμη επιλογή στην αγορά, μια επιλογή που θα μπορούσε να κερδίσει τον μέσο καταναλωτή. Πράγματι, 4 χρόνια μετά, το Flip αποτελεί το πιο πετυχημένο foldable της Samsung κι όχι άδικα (από τις συνολικές πωλήσεις της κορεατικής εταιρείας στα foldables, υπολογίζεται ότι το 67% των καταναλωτών δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Flip), καθώς κατάφερε να γίνει το απόλυτα hot τεχνολογικό gadget. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη μεσολαβήσει 3 μοντέλα, το Flip εξακολουθεί και διαθέτει αυτό το ιδιαίτερο άρωμα «φρεσκάδας» που το αισθάνεσαι από τις πρώτες κιόλας στιγμές που θα αρχίσεις να το χρησιμοποιείς. Στοχεύοντας σε ένα νεανικό κοινό που λατρεύει τα social media και ειδικεύεται στο content creation, αποτελώντας ουσιαστικά το απόλυτό τεχνολογικό εργαλείο αυτό-έκφρασης. Πάμε όμως να γνωρίσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι είναι αυτό που μας επιφυλάσσει το Flip4 στο αναλυτικό hands-on review που ακολουθεί…

    Style & Elegance… x4!

    Ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά tasks που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι σχεδιαστές του Flip4 είχε να κάνει για το πως μπορεί ένα foldable να παραμένει ανθεκτικό, χωρίς ωστόσο να χάνει την κομψότητά του. Αναμφίβολα, η Samsung εστίασε τόσο στην αντοχή, όσο και στην εξωτερική εμφάνιση του νέου Flip, για αυτό και ενισχύοντας τον hinge μηχανισμό αναδίπλωσης, παράλληλα κατάφερε να διατηρήσει τον stylish και elegant χαρακτήρα του. Συγκεκριμένα, το Flip4 είναι 10-12% πιο ανθεκτικό σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, με το πάχος του να μην ξεπερνάει τα 6.9mm (σε unfolded status), ενώ αγγίζει τα 17.1mm όταν είναι διπλωμένο.

    Ο ευέλικτος και εξαιρετικά φορητός χαρακτήρας της premium συσκευής της Samsung, εξακολουθεί και παραμένει ο ίδιος, καθώς πρόκειται για μια λύση που μπορεί να χωρέσει κυριολεκτικά παντού (ακόμη και στην τσέπη των jeans ενός user). Το Flip4 εξακολουθεί και παραμένει εξαιρετικά ελαφρύ, με το βάρος του να μην ξεπερνάει τα 187 γραμμάρια, ενώ διαθέτει IPX8 πιστοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στο νερό (μπορεί να «βουτήξει» σε βάθος 1.5 μέτρου για 30 λεπτά) και στη σκόνη, ενώ το ενισχυμένο frame από αλουμίνιο (armour aluminium frame) και η βελτιωμένη αντοχή στις γρατσουνιές (το γυαλί Gorilla Victus+ βάζει το χεράκι του), αποτελούν αν μη τι άλλο βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα εάν συγκριθεί το Flip4 με τα προηγούμενα μοντέλα δεν χρειάζεται και πολύ για να κατανοήσει κανείς ότι έχουν γίνει όχι απλά βήματα, αλλά… άλματα σε ότι έχει να κάνει με την ανθεκτικότητά του.

    Κατά τ’ άλλα πρόκειται για μια πρόταση που φωνάζει τις λέξεις: «high-end» και «premium» από χιλιόμετρα μακριά, με τον κορεατικό γίγαντα της τεχνολογίας να έχει κάνει τρομερή δουλειά στο κομμάτι της εμφάνισης, της αισθητικής, αλλά και της ευελιξίας. Βέβαια, κοιτάζοντας την εξωτερική επιφάνεια του Flip4, το μάτι σας δεν γίνεται να μην πέσει στην Cover Screen των 1.9 ιντσών (display τεχνολογίας Super AMOLED), στην οποία η Samsung φρόντισε να προσθέσει περισσότερα shortcuts από ποτέ! Με μια απλή κίνηση μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια σειρά από λειτουργίες (όπως για παράδειγμα είναι ο φακός, το WIFI, το Bluetooth, το airplane mode κ.ά.), ενώ παράλληλα να ορίσετε μια σειρά από εξαιρετικά χρήσιμα widgets, τα οποία θα κάνουν τη ζωή σας απείρως πιο εύκολη και… high-tech. Με το upgraded Cover Sreen μπορείτε μια σειρά από ενέργειες (όπως τηλεφωνικές κλήσεις, να ηχογραφείτε μηνύματα ή να… σβήνετε τα φώτα στο σαλόνι), χωρίς να χρειάζεται καν να ξεδιπλώσετε τη συσκευή. Μάλιστα, η Samsung δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παραμετροποιήσουν την cover screen σύμφωνα με το προσωπικό τους γούστο, επιλέγοντας από μια μεγάλη γκάμα από εικόνες, GIFs ακόμη και videos που παίζουν real-time!


    Let’s Flip out!

    Χωρίς αμφιβολία, η νέα λιλιπούτεια cover screen θα κερδίσει τα βλέμματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Samsung δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην εσωτερική οθόνη (όταν η συσκευή βρίσκεται σε unfolded status). Συγκεκριμένα, η επιλογή ενός Dynamic AMOLED 2X display με 120Hz refresh rate, Full HD+ ανάλυση, διαγώνιο στις 6.7 ίντσες και υποστήριξη HDR 10+ αποδεικνύει ότι η Samsung σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητας. Προσφέροντας εξαιρετική κύλιση, πολύ καλά επίπεδα φωτεινότητας (1200 nits peak brightness) και εξαιρετικά θερμά χρώματα, η οθόνη του Galaxy Z Flip4 θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

    Φτάνοντας στο νευραλγικό κομμάτι του performance, το εξαιρετικά compact μέγεθος του σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σας ξεγελάει. H επιλογή άλλωστε ενός Snapdragon 8+ Gen 1. (με τεχνολογία κατασκευής στα 4nm), στο εσωτερικό του φανερώνει ότι η Samsung δεν ξεχνάει τους users που αναζητούν το maximum στην καθημερινότητά τους. Το Octa-core SoC (1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510), αποτελεί εγγύηση υψηλού performance, αξιοπιστίας και σταθερότητας.

    Σε συνδυασμό με τα 8GB RAM που το συνοδεύουν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρείτε εφαρμογή που να μπορεί να το… «γονατίσει» και να σας προβληματίσει. Όσο απαιτητική κι εάν είναι η καθημερινότητα σας, το Flip4 διαπιστώσαμε ότι στέκεται στο «ύψος» του, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος στα 128/256/512GB (UFS 3.1) αναμφίβολα προσφέρει μια σειρά από επιλογές στα χέρια του χρήστη, ανάλογα πάντα και με το ποσοστό της χρήσης του διαθέσιμου storage (αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευή δεν υποστηρίζει επέκταση μέσω microSD slot).

    Αφήνοντας για λίγο το hardware και εστιάζοντας στο software που αποτελεί και την «κινητήριο δύναμη» της εμπειρίας που προσφέρει το Flip4, το Android 12 παρέχει ένα εξαιρετικά ασφαλές και fluid περιβάλλον χρήσης, ενώ η αναβαθμισμένη έκδοση του One UI (4.1.1), προσφέρει δεκάδες τροποποιήσεις, customization options και διευκολύνσεις που θα καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Προχωρώντας στο κομμάτι του connectivity, το Flip4 προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο σύγχρονος χρήστης, με Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, αλλά και Bluetooth 5.2. GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS), ενώ δεν λείπει και η υποστήριξη NFC. Ο δε αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο Power ON/Off button και φυσικά διακρίνεται για την υψηλή ταχύτητα ανάγνωσης που προσφέρει.

    Flip Photos and… more!

    Η Samsung είναι γνωστό ότι λανσάρει το Flip, ως μια συσκευή, η οποία ναι μεν παίζει στο ανώτερο επίπεδο τιμής, ωστόσο το focus της είναι ένα δυναμικό και (γιατί όχι) ένα αρκετά δραστήριο νεανικό κοινό που ξεχειλίζει από ενέργεια. Για αυτό και η κορεατική εταιρεία έχει φροντίσει ώστε να «προικίσει» το Flip4, με μια σειρά από ανεπτυγμένα camera features. Ειδικότερα, στο εξωτερικό τμήμα του έρχεται με ένα double camera setup με 12MP κύριο αισθητήρα (DPPDAF, OIS) και 12MP ultra-wide κάμερα 123 μοιρών. Η δυνατότητα λήψης βίντεο είναι 4K στα 60FPS, 1080p στα 240FPS και 720p στα 960FPS, με υποστήριξη HDR10. Όσο για την πάντοτε διακριτική selfie camera, είναι στα 10MP με HDR και δυνατότητα λήψης 4K video. Να σημειωθεί οτι το Quick Shot είναι βελτιωμένο, όπως και οι low-light λήψεις αλλά και η σταθεροποίηση με την κάμερα του Flip4.

    Η συσκευή είναι προορισμένη για τους λάτρεις του content creation, καλύπτοντας ακόμη κι εκείνους που το βλέπουν πιο… «επαγγελματικά». Συγκεκριμένα, με την Flex Cam (διπλώνοντας τη συσκευή) μπορείτε να κάνετε video και photo capturing ή να τραβήξετε hands-free group full selfies από διαφορετικές γωνίες, επιτυγχάνοντας φωτογραφικό αποτέλεσμα που απλώς… «μαγεύει». Επίσης, εάν το επιθυμείτε μπορείτε να εναλλάσσετε το Quick Shot mode με την λειτουργία Flex Cam, έτσι ώστε το video σας να «ρέει» χωρίς καμία απολύτως διακοπή. Οι δημιουργικές επιλογές που έχετε στα χέρια σας είναι πραγματικά ανεξάντλητες, με αποτέλεσμα το Flip4 να μετατρέπεται σε ένα compact «πολυεργαλείο» δημιουργίας περιεχομένου.

    Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην αυτονομία της συσκευής, με την κορεατική εταιρεία να επιλέγει μια μπαταρία με χωρητικότητα στα 3.700mAh, με την ταχεία φόρτιση να φέρνει το 0-50% σε 30′. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια αύξηση της τάξης των 400mAh σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του Flip3. Επιπλέον, η συσκευή υποστηρίζει 25W φόρτισης, 15W σε wireless charging mode και 4.5W reverse wireless charge. Δυστυχώς, ο φορτιστής δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

    Use it… Flip it… Love it!

    Το Flip4 έρχεται σε 4 διαθέσιμα χρώματα (Graphite, Purple, Gold και Blue) και αναμφίβολα αποτελεί μια πρόταση που σχεδιάστηκε για να ξεχωρίζει, καλύπτοντας τους user που αναζητούν το διαφορετικό στη mobile καθημερινότητα τους. Η Samsung πήρε όλα τα εξαιρετικά και premium χαρακτηριστικά των προηγούμενων Flip και τα αναβάθμισε, ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό μια συσκευή που αποτελεί την “επιτομή των foldables”. Αν και σε επίπεδο τιμής θα πρέπει οι περισσότεροι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη (ξεκινάει για το μοντέλο 8/128GB στα 1.149 και φτάνει για το 8/512GB στα 1.329 ευρώ), παρόλα αυτά αποτελεί ένα premium smartphone που αποτελεί τόσο «επένδυση» όσο και «ξεχωριστή εμπειρία» για κάθε φανατικό λάτρη της mobile τεχνολογίας. Αναμφίβολα και η φετινή έκδοση του Flip κατορθώνει να διατηρήσει τον τίτλο του απόλυτου «must-have» foldable!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles