15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Series 9 NP900X4C Review. Κοντά στο απόλυτο… Ultrabook!

    Πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα Ultrabooks που θα ενσωματώνουν τους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές της Intel, Core, οι οποίοι έχουν την κωδική ονομασία «Haswell».

    Οι νέοι 4ης γενιάς επεξεργαστές Core προσφέρουν εκπληκτική απόδοση και εξαιρετικές επιδόσεις, χάρη στην εξελιγμένη αρχιτεκτονική, τόσο των πυρήνων γενικώς χρήσης x86 όσο και του ενσωματωμένου υποσυστήματος γραφικών. Η έλευση ωστόσο των 4ης γενιάς επεξεργαστών Core στα νέας γενιάς Ultrabooks, σηματοδοτεί και κάτι ακόμα, που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Τα κόστη των προηγούμενης γενιάς Ultrabooks θα πέσουν. Αυτή την φορά, και μερικές εβδομάδες πριν την κυκλοφορία των νέων κατασκευών του είδους, δοκιμάζουμε ένα εκπληκτικό, σχεδόν από κάθε άποψη Ultrabook που αξίζει να δείτε από κοντά σε κάποιο κατάστημα, εκμεταλλευόμενοι και την μείωση στο κόστος του, από τότε που κυκλοφόρησε.

    Samsung_Series9 (26)

    Πρόκειται για το Samsung Series 9 NP900X4C, το οποίο ξεχωρίζει για την υπέροχη αισθητική του, την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής αλλά τις υψηλές του επιδόσεις. Φυσικά, πρόκειται για ένα Ultrabook που βασίζεται στο τελευταίας γενιάς λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 8, ωστόσο δεν διαθέτει οθόνη αφής.

    Samsung_Series9 (1)

    Samsung_Series9 (2) Samsung_Series9 (3)

    Αισθητική

    Ο σχεδιασμός και η αισθητική του, δείχνει ότι η Samsung σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να «μάθει» από τις προηγούμενες επιλογές της, ώστε να παρουσιάσει μία πανέμορφη, ακριβή σε αίσθηση, λύση που δεν υπολείπεται σε επιδόσεις και χαρακτηριστικά, παρά το «κομψό ταμπεραμέντο» της. Οι «χυτές» γραμμές και οι πλούσιες φόρμες σε σημεία, οι καμπύλες και η αυστηρότητα της λεπτότητας, δημιουργούν την αίσθηση στον κάτοχο του συγκεκριμένου laptop ότι εργάζεται σε μία ξεχωριστή κατασκευή.

    Samsung_Series9 (4)

    Αν και εμφανισιακά, οι αυστηροί πιθανόν να δουν ομοιότητες με κάποιες κατασκευές της Sony, εντούτοις το Series 9 (NP900X4C) έχει τον δικό του χαρακτήρα και από ότι φαίνεται δημιουργεί την δική του «σχολή».

    Samsung_Series9 (10)

    Πανέμορφο, είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμός που μπορώ να δώσω στο συγκεκριμένο Ultrabook όσο αφορά στην εμφάνιση. Δεν διέκρινα το παραμικρό ψεγάδι, τόσο στον εξωτερικό διάκοσμο, όσο και στην αίσθηση ή στην ποιότητα των υλικών.

    Samsung_Series9 (14)

    Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα notebook… Ultrabook (ο όρος αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Intel) είναι όλα όσα εκείνα ζητάει σήμερα από ένα φορητό υπολογιστή ο σύγχρονος χρήστης: Αρκετή ισχύ για να πραγματοποιείτε ακόμα και απαιτητικές εργασίες – όπως η επεξεργασία video και το video transcoding – μεγάλη αυτονομία, ώστε να μην χρειάζεται να το φορτίζετε συχνά και η μπαταρία του να διαρκεί για αρκετή ώρα στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, κατά την διάρκεια του ταξιδιού ή στο τρένο για την δουλειά, καλή οθόνη για να μην κουράζεστε σύντομα όταν γράφετε κείμενα ή όταν σερφάρετε με τις ώρες στο Internet, λεπτή κατασκευή και χαμηλό βάρος για να μεταφέρετε εύκολα και ανθεκτικότητα, για να αντέχει κατά την μεταφορά. Τόσο την υψηλή ισχύ όσο και την διάρκεια της μπαταρίας, εν’ μέρη εξασφαλίζουν οι ισχυροί αλλά χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστές της Intel. Στα υπόλοιπα, ενώ βεβαίως υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, πρέπει να βάλει το… χεράκι του, και ο κατασκευαστής και η Samsung, στην περίπτωση του Series 9 NP900X4C που δοκιμάζουμε τα έχει καταφέρει περίφημα.

    Samsung_Series9 (12)

    Αν και η Samsung, δεν είναι ένας παραδοσιακός κατασκευαστής φορητών υπολογιστών, με υπολογιστές σαν το Series 9 βρέθηκε στην κορυφή, τουλάχιστον για εμένα προσωπικά.

    Στην πρώτη επαφή μαζί του, θυμάμαι ότι έπαθα ένα μικρό… σοκ, αφού δεν περίμενα ότι ένας φορητός υπολογιστής που δεν είναι κατασκευασμένος από την Apple, θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν εφάμιλλη ποιότητα υλικών και ποιότητα κατασκευής και φυσικά αυτή την ακριβή, μοναδική αίσθηση.

    Samsung_Series9 (15)

    Το Samsung Series 9 είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από μέταλλο, πάνω, κάτω, μέσα, έξω… Το Ultrabook της εταιρείας είναι… φουλ στο μέταλλο, το οποίο έχει επεξεργαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μεταλλική, μπλε χρώματος βαφή, να μην “ξεθωριάζει”. Όσο καιρό και να έχετε το συγκεκριμένο laptop στην κατοχή σας, η βαφή θα μείνει ανεξίτηλη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική οπότε δεν χρειάζεται να νοιάζεστε ιδιαίτερα για γρατσουνιές ή μικροχτυπήματα. Σε αυτό, έχω την εντύπωση ότι παίζει ρόλο και η… έξυπνη ιδέα, να μην επεξεργαστεί τα πλαϊνά τμήματα του φορητού υπολογιστή η Samsung. Τα άφησε στην μεταλλική τους απόχρωση, χωρίς να επεξεργαστεί ιδιαίτερα το μέταλλο – πέρα βεβαίως από την επεξεργασία που έπρεπε να γίνει ώστε να μην ενοχλούν στο κράτημα, να μην υπάρχουν αιχμηρές ατέλειες κ.λ.π. Έτσι, ακόμα και όταν το laptop ερχόταν σε επαφή με το πλαστικό του σακιδίου μου, ή όταν χτυπούσε στο γραφείο και γενικώς όταν έτυχε να το χτυπήσω κάπου – π.χ σε διάφορα αντικείμενα στο γραφείο, όπως στην μεταλλική μολυβοθήκη – δεν κινδύνεψε με αποχρωματισμό της μεταλλικής μπογιάς στις άκρες ή με κάποιο βαθούλωμα. Μου άρεσε πολύ αυτό, γιατί όταν επενδύεις πολλά χρήματα σε μία συσκευή, θέλεις όσο το δυνατόν να είναι ανθεκτική και να μην γεμίζει αμυχές ή γρατσουνιές με το παραμικρό. Θα ήθελα να σας πω, σε αυτό το σημείο, ότι έχω στην κατοχή μου για πολύ καιρό επίσης και ένα Macbook Pro, οπότε η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Είναι δύο πολύ διαφορετικά “μηχανάκια” και βεβαίως δεν θα αναλωθώ να συγκρίνω λειτουργικά συστήματα, περιβάλλοντα εργασίας, λειτουργίες κ.λ.π. Και με τα δύο κάνω άριστα την δουλειά μου, ωστόσο πάντα, κατά την χρήση του Samsung Series 9 Ultraboook, είχα στο μυαλό μου το Macbook Pro οπότε όσα γράφω εδώ, τα έχω… επεξεργαστεί διπλά.

    Samsung_Series9 (7)

    Από άποψη ποιότητας των υλικών και το γενικότερο φινίρισμα, το Samsung Series 9 Ultrabook σχεδόν αριστεύει. Κατασκευαστικά, σου δίνει την αίσθηση – επειδή κυριαρχεί επιπλέον και, πως να την χαρακτηρίσω, η επιβλητική… λιτότητα – μίας ιδιαίτερα περιποιημένης και καλοφτιαγμένης, ανθεκτικής κατασκευής.

    Hardware

    Είναι πολύ λεπτό, σαν… δίσκος. Παρά την ισχύ του Core i7-3517U με συχνότητα λειτουργίας 1,9GHz (dual-core με HyperThreading και Turbo Boost που εκτοξεύει την συχνότητα λειτουργίας στα 2,4GHz) που διαθέτει στο εσωτερικό του, είναι αρκετά λεπτό ώστε να βολεύει ιδιαίτερα στην μεταφορά του. Επίσης, παρά την ύπαρξη του Core i7 και εξαιτίας του πολύ καλού συστήματος ψύξης, ακόμα και όταν το ακουμπούσα στα πόδια μου, ποτέ δεν ένιωσα δυσάρεστα με την παραγόμενη θερμοκρασία.

    3DMark_specs

    Το μοναδικό μειονέκτημα, είναι ότι κάποιες φορές, ο ανεμιστήρας στο εσωτερικό του, έκανε… υπερωρίες κάποιες φορές – δεν ήταν συχνό φαινόμενο όμως – με αποτέλεσμα ο θόρυβος από την περιστροφή του να γίνεται αντιληπτός. Σε μία περίπτωση όμως σε ενοχλητικό βαθμό. Γενικώς, είναι ένα ιδιαίτερα ήσυχο “μηχανάκι” και ίσως αυτό, επειδή είναι τρομερά ήσυχο, να μεγεθύνει ελαφρώς την εντύπωση μου σε σχέση με τον ρυθμό περιστροφής του ανεμιστήρα και τον παραγόμενο θόρυβο, όταν πρέπει να “δουλέψει υπερωρίες”.

    Samsung_Series9 (9)

    Επειδή είναι ιδιαίτερα λεπτό – σε δύο περιπτώσεις η Samsung αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει “micro-connectors” στην περίπτωση της ενσύρματης δικτύωσης και της εξόδου εικόνας. Έτσι, προσφέρει εξωτερικό connector RJ-45 για Gigabit Ethernet όπως το ίδιο κάνει και η Apple στην περίπτωση του Macbook Air.

    Samsung_Series9 (8)

    Παρότι λεπτό, η Samsung πάντως προσφέρει μία USB 2.0 θύρα στην αριστερή πλευρά και δύο USB 3.0 θύρες στην δεξιά πλευρά. Επειδή, κατέχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο USB 3.0 που χρησιμοποιώ πολύ συχνά, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εξυπηρετικές είναι οι θύρες USB 3.0 που διαθέτει, για την ταχύτητα της μεταφοράς δεδομένων. Βλέπετε, εξαιτίας της τεχνολογίας Quick Sync που υποστηρίζει ο Intel Core i7 επεξεργαστής που διαθέτει στο εσωτερικό και την οποία εκμεταλλεύεται η εφαρμογή επεξεργασίας video και video transcoding που χρησιμοποιώ, μετέφερα σε ελάχιστο χρόνο κάθε φορά αρχεία video, που ξεπερνούν σε μέγεθος τα 3GB. Πολύ εξυπηρετικό.

    Samsung_Series9 (23)

    Το πληκτρολόγιο, είναι εξαιρετικό επίσης σε αίσθηση, και νομίζω ότι η Samsung βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατασκευάσει το τέλειο πληκτρολόγιο. Άμεσο, χαμηλού προφίλ, αλλά παράλληλα με το απαραίτητο βύθισμα στα πλήκτρα που να σε εμπνέει να γράψεις.

    Samsung_Series9 (5)

    Έγραψα δεκάδες χιλιάδες λέξεις σε αυτό, και το βράδυ, με τον πολύ ωραίο φωτισμό του – ναι, είναι φωτιζόμενο – το βρήκα και ιδιαίτερα εξυπηρετικό. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και δεν συνάντησα αυτό, που συμβαίνει σε αρκετά πληκτρολόγια ακόμα και αρκετά ακριβών μοντέλων γνωστών κατασκευαστών, να “ξεβάφουν” τα πλήκτρα.

    Samsung_Series9 (6)

    Το trackpad που υποστηρίζει φυσικά τα gestures των Windows 8 είναι εξαιρετικό σε αίσθηση αλλά η εταιρεία το έχει μετακινήσει προς τα αριστερά, από το νοητό κέντρο της κατασκευής και αυτό μερικές φορές ήταν ενοχλητικό, αφού ψηλάφιζα να βρω την σωστή θέση για τα δάχτυλα μου.

    Samsung_Series9 (17)

    Όσο αφορά στο υπόλοιπο hardware, χάρη στα 8GB μνήμης DDR3-1600 και στο SSD των 128GB της Samsung, όλες οι εργασίες – και εξαιτίας βεβαίως του επεξεργαστή Intel Core i7-3517U – γίνονται ταχύτατα και χωρίς υστέρηση. Στα αριστερά τα Series 9 προσφέρονται θύρα USB 2.0, υποδοχή για ακουστικά, υποδοχή micro-HDMI και υποδοχή Gigabit Ethernet – για να χρησιμοποιήσετε τον ειδικό adapter – ενώ στα δεξιά, υπάρχουν δύο υποδοχές USB 3.0 καθώς και μία θύρα mini-VGA. Στην δεξιά πλευρά επίσης, αν κοιτάξετε προσεκτικότερα θα βρείτε και ένα 4-in-1 card reader.

    Samsung_Series9 (18)

    Η οθόνη, με διαγώνιο 15 ιντσών υποστηρίζει ανάλυση1600 x 900 pixels και είναι ιδιαίτερα φωτεινή, με καλή ομοιομορφία φωτεινότητας αν και δεν ικανοποιεί απόλυτα στον τομέα των γενιών θέασης. Ευτυχώς, δεν αντιμετώπισα θέμα με τις αντανακλάσεις, τουλάχιστον σε βαθμό που να είναι ενοχλητικές. Να αναφέρω επίσης ότι στο πάνω μέρος της οθόνης, υπάρχει μία κάμερα 1,3 Megapixels για video chatting.

    Samsung_Series9 (22)

    Επιδόσεις

    Οι επιδόσεις του συγκεκριμένου laptop νομίζω ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη και επαγγελματία. Βεβαίως, λόγω του ενσωματωμένου υποσύστημα γραφικών Intel HD Graphics 4000, οι gamers δεν θα βρουν ιδιαίτερα ελκυστικές τις… επιδόσεις του, ωστόσο δεν είναι ένα laptop που κατασκευάστηκε για αυτούς. Κατά την επεξεργασία video ή κατά το video transcoding όλα γίνονταν ταχύτητα –χάρη στην τεχνολογία Quick Sync της Intel – ενώ ακόμα και η επεξεργασία φωτογραφίας στο Photoshop γινόταν χωρίς ιδιαίτερη υστέρηση. Δεν το συζητάω για επεξεργασία αρχείων pdf κ.λ.π. Η απόδοση του είναι εξαιρετική, με βάση το είδος των φορητών υπολογιστών που πρεσβεύει.Όσο αφορά στην αυτονομία, έμεινα υπερευχαριστημένος. Μου διαρκούσε, με βάση την χρήση που του έκανα – επεξεργασία κειμένου, Internet κ.λ.π – πάνω από 4-5 ώρες και αυτό το βρήκα εξαιρετικό.

    3DMark_Cloud Gate

    3DMark_Ice Storm Extreme

    PCMark1

    Συμπέρασμα

    Αν θέλετε ένα Ultrabook που να καλύπτει τις σημερινές σας ανάγκες στον τομέα της ισχύος, της αυτονομίας της μπαταρίας και που να είναι ανθεκτικό, αλλά παράλληλα κομψό και όμορφο, το Series 9 της Samsung είναι μία εξαιρετική επιλογή. Αναμφισβήτητα, είναι ένα laptop που λόγω του κόστους του (γύρω από €1500) δεν μπορούν να το αποκτήσουν πολλοί. Θα έλεγα όμως, ότι κατά πολύ μεγάλο μέρος, το υψηλό κόστος είναι δικαιολογημένο από το άριστο hardware και την σχεδόν άριστη ποιότητα κατασκευής του. Όσοι αποκτήσετε το συγκεκριμένο, ή κάποιο από την μελλοντική σειρά Series 9 της εταιρείας, είμαι σίγουρος ότι θα σας ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό.

    Specs: Samsung Series 9 (€1599)

    Λειτουργικό Microsoft Windows 8 62-bit
    Επεξεργαστής Intel Core i7-3517U 1.9GHz
    Μνήμη 128GB storage, 8GB DDR3-1600 RAM
    Οθόνη 15,1″, 1600 x 900 pixels
    Κάμερα 1,3 MPixel εμπρόσθια
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi, mini-jack 3,5 χιλ., 2 x USB 3.0, 1 x USB2.0, 1 x microHDMI, 1xminiVGA, 4-in-1 card reader
    Διαστάσεις 356,9 x 237 x 19 – 14,9 χιλιοστά
    Βάρος 1,65 κιλά

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles